Ενδεικτικό στοιχείο της πορείας για επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της ελληνικής οικονομίας, αποτέλεσε στις 31 Ιουλίου 2023 η απόφαση του οίκου R&I να επαναφέρει το αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα, προχωρώντας σε αναβάθμιση κατά μια βαθμίδα σε BBB- με σταθερές προοπτικές. Αντίστοιχα, κινήθηκε και ο οίκος Scope Ratings στις 4 Αυγούστου αναβαθμίζοντας την πιστοληπτική βαθμίδα στο BBB- με σταθερές προοπτικές.
Παρόλο που η R&I και η Scope δεν αναγνωρίζονται επισήμως από την ΕΚΤ, η κίνηση αυτή είναι υποστηρικτική των προσδοκιών των αγορών για επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του έτους με την S&P να αποφασίζει στις 20 Οκτωβρίου και την Fitch στις 2 Δεκεμβρίου του 2023.
Η ανθεκτική, μέχρι στιγμής, δυναμική στην αγορά ομολόγων οδήγησε τον ΟΔΔΗΧ στην άντληση €850 εκατ. από επανεκδόσεις το τρίμηνο Μάϊος – Ιούλιος και €3,5 δισ. από νέα έκδοση με λήξη τον Ιούλιο του 2038 η οποία προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών με συντελεστή κάλυψης στο 3,89 και συνοδεύτηκε από προσφορά ανταλλαγής των ομολόγων με λήξη το 2024 και 2025.
Διεθνείς Εξελίξεις
Σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους προχώρησαν τον Ιούλιο οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης, αποφασίζοντας αύξηση των βασικών επιτοκίων τους κατά 25 μ.β. Ωστόσο, αντίθετα από προηγουμένως, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξουν νέες αυξήσεις δηλώνοντας εμφατικά ότι θα αποφασίζουν για τη νομισματική πολιτική σε κάθε συνεδρίαση βάσει των τελευταίων οικονομικών στοιχείων.
Στις ΗΠΑ, παρά την αύξηση των επιτοκίων, ο ρυθμός ανάπτυξης κατά το β΄ τρίμηνο εξέπληξε θετικά και διαμορφώθηκε σε τριμηνιαία-ετησιοποιημένη βάση στο 2,4%. Ταυτόχρονα, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού συνεχίζεται, ενώ και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν ιδιαίτερα καλές, παρά τη συγκράτηση που καταγράφεται στα στοιχεία το τελευταίο διάστημα. Απρόσμενη, ωστόσο, εξέλιξη αποτελεί η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από τον Οίκο Fitch (από το επίπεδο AAA στο AA+) καθώς ανησυχεί για χειροτέρευση των δημόσιων οικονομικών.
Στην Ευρωζώνη, ο ρυθμός ανάπτυξης το β΄ τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,3% σε τριμηνιαία βάση. Ωστόσο, η αναπτυξιακή δυναμική φαίνεται να εξασθενεί το τελευταίο διάστημα με την πλειοψηφία των πρόδρομων δεικτών να βαίνουν μειούμενοι, ιδίως στη μεταποίηση. Παράλληλα, οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές.
Τέλος, στην Κίνα η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ισχυρό, αν και χαμηλότερο των εκτιμήσεων, ρυθμό σε συνθήκες μηδενικού πληθωρισμού.