Η πρόταση της ΕΕΤΤ για τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συμβολαίων – Οι θέσεις παρόχων και καταναλωτών
Σε θέση μάχης μπαίνουν οι ενώσεις καταναλωτών ενόψει ενδεχόμενης αύξησης των τιμών στα συμβόλαια των τηλεπικοινωνιών. Μέχρι σήμερα, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών δεν είχαν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε τιμαριθμικές αναπροσαρμογές, όμως πρόθεση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) είναι αυτό να αλλάξει.
Οι πάροχοι που βλέπουν το ενεργειακό κόστος και τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες να ροκανίζουν τα περιθώρια κέρδους τους, βλέπουν με καλό μάτι αυτή την αλλαγή. Βεβαίως, ο ανταγωνισμός που τροφοδοτεί έναν διαρκή πόλεμο προσφορών, θέτει αστερίσκους στο κατά πόσο τελικά θα αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα.
Πρόσφατα, ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος, κ. Χάρης Μπρουμίδης, εκτίμησε την επιβάρυνση στα 2,5-3 ευρώ στον μέσο λογαριασμό. Παρότι πρόκειται για ένα ποσό που δεν θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό, ο ίδιος εξέφρασε πολλές αμφιβολίες εάν οι πάροχοι τελικά θα προχωρήσουν σε αναπροσαρμογές, σημειώνοντας πάντως πως οι αυξήσεις είναι αναγκαίες για να μπορούν οι εταιρείες να σηκώσουν το μεγάλο βάρος των επενδύσεων στα δίκτυα.
Τι προβλέπει η πρόταση της ΕΕΤΤ
Ουσιαστικά, η πρόταση της ρυθμιστικής αρχής, η οποία ετέθη σε διαβούλευση, προβλέπει τη δυνατότητα για τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες (Cosmote, Nova, Vodafone) της αναπροσαρμογής των χρεώσεων στη λιανική ως το ύψος του πληθωρισμού και μάλιστα όχι μόνο για νέα, αλλά και για υφιστάμενα συμβόλαια. Με λίγα λόγια, βάσει του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για το 2022, η αύξηση στα τιμολόγια μπορεί να φτάσει κοντά στο 10%.
Όπως σημειώνεται στο κείμενο της διαβούλευσης, αντίστοιχος μηχανισμός αναποσαρμογής εφαρμόζεται ήδη σε χώρες, όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Πορτογαλία, ενώ σχετική πρόβλεψη υπάρχει και στην Γαλλία και την Ισπανία. Σημειώνεται, δε, ότι το Δίκαιο της ΕΕ δεν χαρακτηρίζει ως αυξήσεις τις αναπροσαρμογές λόγω πληθωρισμού.
Η ΕΕΤΤ αποδίδει την ανάγκη καθιέρωσης ρήτρας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο στις συνέπειες της ενεργειακής και της πληθωριστικής κρίσης, που επηρεάζουν τα οικονομικά μεγέθη των παρόχων. Ειδικότερα, εστιάζει στο αυξημένο κατά 21-43% κόστος ρευματοδότησης του δικτύου, των Data Centers, καθώς και των κτηρίων γραφείων των παρόχων.
Ακόμη, εκτιμά την αύξηση του κόστους προμήθειας εξοπλισμού τελικών χρηστών σταθερής ως 19%, του κόστους ανάπτυξης δικτύου (οπτικές ίνες, σταθμοί βάσης, συνεργαζόμενες εταιρείες πληροφορικής) ως 6%, καθώς και του κόστους μισθώσεων σταθμών βάσης και καυσίμου για τις γεννήτριες ως 3%. Βεβαίως, αναφέρεται και σε αύξηση των διαφημιστικών εξόδων και του κόστους υπηρεσιών διαχείρισης κτηρίων γραφείων ως 5%, καθώς και στην επιβάρυνση τόκων και εξόδων δανεισμού ως 13%.
Μετακύλιση επιχειρηματικού ρίσκου
Από την πλευρά τους οι ενώσεις καταναλωτών, κάνουν λόγο για μία «άκρως αντικαταναλωτική ενέργεια» από την πλευρά της ΕΕΤΤ, η οποία ουσιαστικά επιχειρεί να μετακυλήσει στους καταναλωτές ολόκληρο τον επιχειρηματικό κίνδυνο. Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος (ΕΕΚΕ), σημειώνει ότι οι εταιρείες έχουν ήδη λάβει υπόψη και προϋπολογίσει αυτόν τον κίνδυνο.
Στην παρέμβασή του, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, ο Συνήγορος του Καταναλωτή επισήμανε τη δυνατότητα των παρόχων να απασχολούν πλήθος εξειδικευμένων συνεργατών και να διαθέτουν τα εργαλεία για οικονομικές προβλέψεις που περιορίζουν το επιχειρηματικό τους ρίσκο. Εξέφρασε, δε, την κατηγορηματική του αντίθεση στην προτεινόμενη ρυθμιστική παρέμβαση, «η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα τη μετακύλιση του επιχειρηματικού κινδύνου των ισχυρών προμηθευτών σε βάρος των εξ ορισμού ασθενέστερων καταναλωτών».
Επισημαίνεται, ακόμη, από την ΕΕΚΕ πως δεδομένης της δυνατότητας αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση, σε ένα συμβόλαιο διάρκειας 24 μηνών, μπορεί να εφαρμοστεί και δύο φορές. Μάλιστα, εγκαλεί τη ρυθμιστική αρχή διότι οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στην Ελλάδα είναι από τις ακριβότερες στην Ε.Ε. και προειδοποιεί πως, εφόσον η παρέμβαση ισχύσει, θα είναι έτοιμη να αντιδράσει με κάθε νόμιμο μέσο.