Στη δεύτερη θέση μετά τη Βουλγαρία βρίσκεται η Ελλάδα ως προς την παράνομη πρόσβαση σε διαδικτυακές πηγές για την παρακολούθηση αθλητικών μεταδόσεων. Έκθεση για το 2023 του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) σχετικά με την πρόσβαση σε παράνομο αθλητικό περιεχόμενο δείχνει πως το 20% των Ελλήνων συμμετεχόντων στην έρευνα επιλέγουν «πλάγιους» τρόπους για να παρακολουθήσουν αθλητικές μεταδόσεις.
Μετά τη Βουλγαρία η Ελλάδα καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό παρακολούθησης παράνομου αθλητικού περιεχομένου στην Ευρώπη.
Αντίστοιχα, τα ποσοστά αυτά διαμορφώνονται σε 21% στη Βουλγαρία και σε 19% σε Ιρλανδία και Ισπανία. Στον αντίποδα, πολύ μικρό βαθμό διείσδυσης στην Ουγγαρία καταγράφει η συγκεκριμένη πρακτική στη Φινλανδία και στην Αυστρία (9%)
Συνολικά, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι νέοι ηλικίας 15 έως 34 ετών ηγούνται των ποσοστών χρήσης παράνομου οπτικοακουστικού περιεχομένου.
Στην τρίτη θέση πανευρωπαϊκά για παράνομο upload περιεχομένου
Ψηλά βρίσκεται η χώρα και για το «ανέβασμα» προστατευόμενου από πνευματικά δικαιώματα περιεχομένου με στόχο την κοινή χρήση του από άλλους χρήστες. Ειδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης καταγράφοντας ποσοστό 14%. Τις δύο πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν το Λουξεμβούργο (19%) και η Λετονία (16%). Στο σύνολο της Ευρώπης το ποσοστό αυτό φθάνει στο 11%.
Ενδιαφέρον αποτελεί το στοιχείο που δείχνει τη σύνδεση παράνομης πρόσβασης σε περιεχόμενο και στη διάδοση προστατευμένου από πνευματικά δικαιώματα περιεχομένου μέσω upload. Πιο αναλυτικά, η έρευνα δείχνει πως το 42% όσων έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακό περιεχόμενο από παράνομες πηγές έχει επίσης «ανεβάσει» αντίστοιχο προστατευμένο περιεχόμενο.
Ζημιές εκατομμυρίων για τις εταιρείες
Ενδεικτικά της «ζημιάς» που επιφέρουν οι παραπάνω πρακτικές είναι τα αποτελέσματα της έρευνας της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με την εταιρεία Προστασίας Οπτικοακουστικών Εργων (ΕΠΟΕ) που κατέληξε στη σύλληψη 3 μελών κυκλώματος πειρατείας συνδρομητικής τηλεόρασης της Cosmote TV και Nova με 1.370 πελάτες και συνολικά έσοδα σε μία πενταετία 1,23 εκατ ευρώ. Η ζημιά που επέφερε η δράση του κυκλώματος στις δύο εταιρείες υπολογίζεται σε περισσότερα από 6,5 εκατ. ευρώ.