Αβεβαιότητα και πληθωριστικές πιέσεις ωθούν τους εργαζόμενους σε αλλαγές. Τι δείχνει παγκόσμια έρευνα της PwC.
Ένας στους τέσσερις εργαζόμενους παγκοσμίως δηλώνει έτοιμος να αλλάξει δουλειά εντός του επόμενου έτους ενώ σχεδόν οι μισοί νιώθουν εργασιακή εξάντληση ενώ σημαντική είναι η μείωση του ποσοστού που απαντούν πως έχει διαθέσιμα χρήματα στο τέλος του μήνα. Έρευνα με τίτλο «Hopes and Fears» της PwC αποκαλύπτει τις νέες τάσεις και συνθήκες που διαμορφώνουν οι εργαζόμενοι σε 46 χώρες και γεωγραφικές περιοχές.
Ποια τα αποτελέσματα της έρευνας
Ειδικότερα, το 26% των εργαζομένων απαντά ότι είναι πιθανό να αλλάξει δουλειά μέσα στους επόμενους 12 μήνες, έναντι 19% πέρυσι. Η απάντηση αυτή είναι συχνότερη σε εκείνους που νιώθουν ότι έχουν εργαστεί υπερβολικά (44%), σε όσους δυσκολεύονται να καλύψουν τα μηνιαία έξοδα (38%) και στη γενιά Z (35%). Επιπλέον, λιγότεροι από τους μισούς (47%) θεωρούν την εργασία τους και δεν «αισθάνονται ο εαυτός τους» στην εργασία τους (51%)
Λίγοι περισσότεροι από το ένας στους τρεις (38%) απαντούν ότι τους απομένουν χρήματα στο τέλος του μήνα. Πρόκειται για ένα ποσοστό σημαντικά μειωμένο από το 47% πέρυσι.
Ένας στους πέντε εργαζόμενους (21%) κάνει πάνω από μία δουλειά, ενώ το 69% απαντά ότι το κάνει επειδή χρειάζεται πρόσθετο εισόδημα. Υψηλότερο είναι το ποσοστό αυτό σε εκείνους που ανήκουν στη γενιά Z (30%) και σε εθνικές μειονότητες (28%). Το 42% των εργαζομένων εμφανίζεται έτοιμο να ζητήσει αύξηση μισθού.
Τέλος, το 43% των εργαζομένων θεωρεί πιθανό να αποχωρήσει εντός 12 μηνών από μία επιχείρηση που θεωρεί ότι δε θα επιβιώσει την επόμενη δεκαετία.
Δεξιότητες, ταλέντο και νέες τεχνολογίες
Πάνω από τους μισούς, το 51% των εργαζομένων απαντούν πως οι δεξιότητες που απαιτεί η δουλειά τους θα μεταβληθούν σημαντικά την επόμενη πενταετία, σε σύγκριση με μόλις 15% για τους εργαζόμενους που δεν έχουν εξειδικευμένη κατάρτιση. Τα δύο τρίτα των εξειδικευμένων εργαζόμενων, δήλωσαν βέβαιοι ότι ο εργοδότης τους θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν τις μελλοντικά απαραίτητες δεξιότητες. Για εκείνους που δουλεύουν σε θέση που δεν απαιτεί εξειδίκευση, το ποσοστό αυτό πέφτει κάτω από το 50%.
Επιπρόσθετα, πάνω το ένα τρίτο, ή το 35% των ερωτηθέντων με εξειδικευμένες δεξιότητες θεωρούν ότι έχουν χάσει ευκαιρίες εργασίας επειδή δεν γνωρίζουν τους κατάλληλους ανθρώπους.
Την ίδια ώρα, το ίδιο ποσοστό απαντά ότι οι δεξιότητες που έχουν δεν αναδεικνύονται από το βιογραφικό τους ή το επαγγελματικό ιστορικό τους. Δεδομένο που οδηγεί σε απώλεια ταλέντου για τις εταιρείες.
Τέλος, πάνω από τους μισούς, ή το 52% θεωρούν ότι θα δουν θετική επίδραση στην εργασία τους από την ανάπτυξη Τεχνητής Νοημοσύνης εντός της πενταετίας ενώ ένας στους τρεις θεωρεί ότι θα αυξήσει την παραγωγικότητά του και θα αποτελέσει ευκαιρία να αναπτύξει τις δεξιότητές του.