Στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας αναφέρουν πως η Ελλάδα χρησιμοποίησε μεγάλο αριθμό κεφαλαίων για την προστασία των καταναλωτών απέναντι στο ράλι των τιμών της ενέργειας.
Στην 5η θέση ανάμεσα στις χώρες μέλη της ΕΕ βρέθηκε η Ελλάδα σε ό,τι αφορά στην διάθεση κονδυλίων για την προστασία των καταναλωτών απέναντι στην ενεργειακή κρίση. Πιο ψηλά βρέθηκαν οι Μάλτα, Γαλλία, Σλοβακία και Αυστρία.
Παράλληλα, η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις χώρες με την μεγαλύτερη πτώση της ζήτησης που έφθασε στο 8% στη χώρα μας κατατάσσοντάς την στην 5η θέση μετά τις Σλοβενία, Λετονία, Σλοβακία, Δανία και τη Φινλανδία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ACER (Ευρωπαϊκού Συνδέσμου των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας) τα κεφάλαια προς το ΑΕΠ των χωρών της ΕΕ που διατέθηκαν για την ανάσχεση της ενεργειακής κρίσης έφθασαν στο 0,37% έως 56%. Στην Ελλάδα την περίοδο 2022-2023 διατέθηκαν κεφάλαια που φθάνουν σε λίγο πάνω από το 4% του ΑΕΠ της. κονδύλια που αντιστοιχούν σε λίγο περισσότερο από 4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της. Ακόμη
Η αύξηση των τιμών της λιανικής ρεύματος για τα νοικοκυριά έφθασε στο 24% το πρώτο εξάμηνο του 2022 συγκριτικά με το ίδιο διάστημα το 2021. Στους μη οικιακούς καταναλωτές κινήθηκε στο 6%.
Συνολικά η χώρα έλαβε 19 διαφορετικά μέτρα στήριξης και βρέθηκε στην 6η θέση στη σχετική λίστα με τα 7 να αφορούν στην άμεση προστασία των καταναλωτών.
Εντούτοις, η έρευνα εντόπισε πως η Ελλάδα καθυστέρησε να δει αποκλιμάκωση των τιμών της λιανικής συγκριτικά με τη χονδρική αγορά.