Mέσα στο γ’ τρίμηνο του 2023 πρόκειται να ολοκληρωθεί η εξαγορά της Enel Ρουμανίας από τη ΔΕΗ έναντι 1,26 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία πήρε πρόσφατα το πράσινο φως και από την Κομισιόν.
Όπως σημείωσε κατά τη χθεσινή Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Γιώργος Στάσσης πρόκειται για μία συμφωνία – ορόσημο για την ανάπτυξη της εταιρείας ενώ τόνισε πως είναι η πρώτη σημαντική επέκταση της ΔΕΗ στο εξωτερικό. Χαρακτήρισε, δε, ως ιδανική επιλογή από γεωγραφική και οικονομική άποψη τις δραστηριότητες που αποκτώνται που θα οδηγήσουν σε αύξηση των πελατών της κατά 57%. Επιπρόσθετα τα πάγια διανομής αναμένεται να αυξηθούν κατά 40% και να διπλασιαστούν τα προς ανάπτυξη έργα. Τέλος, με την εξαγορά αναμένεται να αυξηθεί η ισχύς ηλεκτροπαραγωγής κατά 14% και να επηρεαστεί θετικά η κερδοφορία EBITDA της ΔΕΗ. ‘Ετσι, πλέον η ισχύς της ΔΕΗ συνολικά θα φτάσει τα 4GW από 3,5GW σήμερα και τα έργα υπό ανάπτυξη από 10GW σήμερα σε 15GW.
Αυξημένος στόχος EBITDA
Η εταιρεία έχει θέσει νέο στόχο για τη λειτουργική κερδοφορία της το 2023 τοποθετώντας τη στο 1,2 δισ. ευρώ από την προηγούμενη για 1,1 δις. ευρώ ανοίγοντας τον δρόμο για τη διανομή μερίσματος το 2024 με βάση τη χρήση του 2023.
Ανθεκτική παρά την κρίση
Όπως τόνισε ο κ. Στάσσης, παρά τις δυσκολίες της περασμένης χρονιάς, η ΔΕΗ κατάφερε να διατηρήσει την ισχυρή της θέση και να προωθήσει με συνέπεια το σχέδιο ανάπτυξης αλλά και πράσινης μετάβασης που έχει χαράξει. Όπως είπε, η κερδοφορία της εταιρείας δεν επηρεάστηκε σημαντικά από τα έκτακτα μέτρα ούτε ή την άνοδο του πληθωρισμού. Επιπλέον, τόνισε πως η ΔΕΗ συνέβαλε ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης συνεισφέροντας άνω του 1 δισ. ευρώ.
Άνοδος των επενδύσεων κατά 57%
Εντός του 2022, η ΔΕΗ κατάφερε να καταγράψει άνοδο των επενδύσεών της κατά 57% από 438 το 2021 σε 686 εκατ. ευρώ το 2022 ενώ αύξησε πάνω από 30% την εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ.
Τέλος, μείωσε κατά 38 εκατ. ευρώ τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε σχέση με το 2021 καθώς και τον ρυθμό απώλειας των πελατών της.