Ποια τα νέα μέτρα που λαμβάνει ο επιχειρηματικός κόσμος στην Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την αντιμετώπιση των κλιματικών κινδύνων
Δεκάδες χιλιάδες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν νέες απαιτήσεις για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους στο πλαίσιο των κανόνων ESG, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης μέσω της αυξημένης διαφάνειας και των πιέσεων της αγοράς.
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι υιοθέτησε έναν κατάλογο ελέγχου που πρέπει να χρησιμοποιούν οι εταιρείες για να γνωστοποιούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και άλλων περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραγόντων στις επιχειρήσεις τους, καθώς και να αναφέρουν τις επιπτώσεις τους στους τόπους όπου δραστηριοποιούνται.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, η απόφαση αυτή έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες αφότου διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και επενδυτές απηύθυναν συντονισμένη έκκληση προς την Επιτροπή να σκληρύνει την πρότασή της, η οποία ισχύει τόσο για τις μη χρηματοπιστωτικές όσο και για τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες και η οποία, όπως είπαν, δεν συμβαδίζει με τις αυστηρότερες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων για τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες. Συγκεκριμένα, στις εταιρείες είχε δοθεί υπερβολικά μεγάλη ευχέρεια να αποφασίσουν τι θα γνωστοποιήσουν σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο φόρτος υποβολής εκθέσεων.
Από το 2025 σε ισχύ το μέτρο
Τα ευρωπαϊκά πρότυπα υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας αποτελούν τον μηχανισμό για την εφαρμογή σχετικής οδηγίας της ΕΕ. Πρόκειται για την πρώτη πρωτοβουλία παγκοσμίως που εφαρμόζει τη λεγόμενη προσέγγιση της διπλής ουσιαστικότητας. Οι εταιρείες θα πρέπει πλέον να υποβάλλουν ταυτόχρονα εκθέσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι δραστηριότητές τους ενδέχεται να επηρεάζονται από περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβερνητικούς κινδύνους, αλλά και τις επιπτώσεις τους στη βιοποικιλότητα, τις εκπομπές και τις κοινότητες στις οποίες βρίσκονται.
Οι εταιρείες θα πρέπει να γνωστοποιούν εάν διαθέτουν σχέδια για πράσινη μετάβαση και να αναφέρουν επίσης τους σχετικούς κοινωνικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου για την ανάδειξη των επενδυτικών κινδύνων και ευκαιριών που παρουσιάζουν οι παράγοντες ESG.
Τα πρότυπα θα εφαρμοστούν σταδιακά. Οι μεγάλες εταιρείες θα πρέπει να δημοσιεύσουν τις πρώτες τους εκθέσεις το 2025, με βάση τα στοιχεία του 2024, ενώ οι μικρότερες εταιρείες θα έχουν περισσότερο χρόνο. Οι αρχές της ΕΕ έχουν επίσης προγραμματίσει να αναπτύξουν ειδικές απαιτήσεις δημοσιοποίησης ανά κλάδο.