Την αλλαγή του μοντέλου των επιδοτήσεων παράλληλα με την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα έως το τέλος του χρόνου εξετάζει το ΥΠΕΝ. Νέα μέτρα έρχονται για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Μετά την παράταση των έκτακτων μέτρων λειτουργίας της αγοράς ενέργειας, τώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει τα επόμενα βήματα για τον σχεδιασμό του νέου μοντέλου των επιδοτήσεων καθώς και για τον περιορισμό των απωλειών από τους στρατηγικούς «φεσατζήδες».
Ειδικότερα, όπως έγινε ήδη γνωστό, το ΥΠΕΝ παρατείνει τη λειτουργία του μηχανισμού επιστροφής των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς και την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας έως το τέλος του 2023. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο μηχανισμός επιστροφής των υπερεσόδων στη χονδρική αγορά, που εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του 2022 και έχει αποδώσει πάνω από 3,3 δισ. ευρώ έως σήμερα στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της αυξημένου κόστους λόγω της ενεργειακής κρίσης για τους καταναλωτές.
Παράλληλα, στην ίδια Υπουργική Απόφαση προβλέπεται και η παράταση, έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, της αναστολής εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.
Η νέα παράταση που αφορά στον τρόπο τιμολόγησης, έχει ως σκοπό να διευκολύνει τους πολίτες αλλά και τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, μεταβατικά, τους επόμενους μήνες. Και αυτό, προκειμένου να διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο από τους Προμηθευτές και να υπάρχει η απαιτούμενη περίοδος ενημέρωσης για τους καταναλωτές, υπό την τήρηση των κανόνων διαφάνειας και ευκολότερης σύγκρισης των τελικών τιμών.
Τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις και τα «φέσια»
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ τους επόμενους μήνες θα αξιολογηθεί η κατάσταση που πρόκειται να διαμορφωθεί στις διεθνείς ενεργειακές αγορές και αναλόγως θα αποφασιστεί η αναγκαιότητα ύπαρξης του παραπάνω έκτακτου μέτρου. Εντούτοις, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη δώσει το στίγμα της ανακοίνωσης των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά ειδικά τις επιδοτήσεις στο ρεύμα.
Στα σενάρια που εξετάζονται είναι ο ορισμός εκ νέου των ευάλωτων προκειμένου το πακέτο των μέτρων που θα ανακοινωθεί παράλληλα με τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός ΠΕΝ, Θόδωρος Σκυλακάκης είπε χαρακτηριστικά πως χρειάζεται μεγαλύτερη ακρίβεια για το ποιος είναι ενεργειακά ευάλωτος καταναλωτής αλλά και ως προς το ποιοι είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές των λογαριασμών ρεύματος: «Πρέπει να τους εντοπίσουμε είπε χαρακτηριστικά. Να δούμε ποιοι είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτες και ποιοι είναι οι πραγματικά αδύναμοι καταναλωτές».
«Το Κράτος είναι υποχρεωμένο να εξασφαλίζει τις κατάλληλες τιμές, όμως δεν έχουμε όλοι την ίδια αντοχή στην ενεργειακή πίεση. Συνεπώς, το γεγονός ότι το Κράτος πάντα πρέπει να φροντίζει για το ηλεκτρικό ρεύμα, δεν σημαίνει ότι το κάνει με τον ίδιο τρόπο για όλους. Κάποιος, για παράδειγμα, που έχει 100.000 ευρώ καταθέσεις, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ενεργειακά ευάλωτος, με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται κάποιος που έχει 200 ευρώ καταθέσεις».
Στο πλαίσιο αυτό ο νέος μηχανισμός, σύμφωνα με τα έως σήμερα σενάρια, θα εντοπίζει τους καταναλωτές που σταθερά αποφεύγουν Τειρεσία για την ηλεκτρική ενέργεια ή σε ένα σύστημα Debt Flagging. Στην επόμενη φάση θα διασταυρώνονται τα οικονομικά τους στοιχεία μέσα από τις φορολογικές αρχές προκειμένου να γίνει σαφές εάν διαθέτουν ικανά εισοδήματα ή/και ακίνητη και λοιπή περιουσία προκειμένου να μπορούν να καλύψουν τα χρέη τους. Τέλος, στα σχέδια του υπουργείου είναι και η αντιμετώπιση του φαινομένου των ενεργειακών τουριστών που αλλάζοντας από πάροχο σε πάροχο αφήνουν ανοιχτούς και απλήρωτους λογαριασμούς. Στα μέτρα που έχουν τεθεί στο τραπέζι είναι και η δυνατότητα οι πάροχοι να μπορούν να προβούν σε αποκοπές σε πρώην πελάτες τους εφόσον διασταυρώνεται ότι αυτοί έχουν αφήσει απλήρωτο συγκεκριμένο αριθμό λογαριασμών.