Με στόχο την ανάπτυξη σε όρους μεγέθους, υπηρεσιών, αλλά και ανθρώπινου δυναμικού, η νέα γενιά της ReDePlan ανοίγει τη βεντάλια ενδιαφέροντος βάζοντας την εταιρεία στην επόμενη φάση. Έχοντας ως πυρήνα δραστηριότητας την αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος, η εταιρεία στοχεύει να επεκταθεί σε νέους τομείς, όπως οι οικιστικές αναπτύξεις και ο τουρισμός. Παράλληλα, στρέφει το βλέμμα στη κυκλική οικονομία και την εναλλακτική διαχείριση που φαίνεται πως είναι το next big thing διεθνώς.
Έχοντας διαγράψει, όπως είπε εχθές στη διάρκεια δημοσιογραφικής συνάντησης, ο νέος πρόεδρος και operations director, κ. Σωκράτης Μπαλτάς, μία ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία μέσα στο έτος, σε όρους νέων έργων και μεγεθών, διαφαίνεται πως το 2023 θα είναι η καλύτερη χρονιά για την εταιρεία που ειδικεύεται στο project management και τη συμβουλευτική υποστήριξη. Μάλιστα, η αύξηση του προσωπικού της μέσα στο 2023 αναμένεται να είναι της τάξεως του 30%, παρότι λόγω του ιδιαίτερα νέου αντικειμένου η ανεύρεση κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού.
Από τα επιχειρηματικά πάρκα ως τη διαχείριση του αγροτικού πλαστικού
Πλησιάζοντας τα 20 έτη εμπειρίας, η ReDePlan έχει συνδέσει το όνομά της με τα επιχειρηματικά πάρκα. Μάλιστα, αυτή την περίοδο τρέχει τις μελέτες για το μεγάλο εγχείρημα της μετακίνησης των 350 περίπου μεταφορικών επιχειρήσεων του Ελαιώνα σε ένα σύγχρονο, οργανωμένο επιχειρηματικό πάρκο στη Φυλή. Πρόκειται για ένα από τα εμβληματικά πρότζεκτ που ωριμάζει το ΤΑΙΠΕΔ με σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην Αθήνα, καθώς θα εξυγιανθεί η περιοχή του Ελαιώνα όπου σήμερα οι μεταφορείς είναι εγκατεστημένοι δίχως άδειες και θα απαλλάξει κεντρικούς άξονες της πόλης από 3.500 φορτηγά οχήματα.
«Δεν απεμπολούμε το ισχυρό αποτύπωμά μας στα επιχειρηματικά πάρκα. Για εμάς αποτελεί ταυτοτικό στοιχείο. Στοχεύουμε, με πυρήνα βεβαίως την επιχειρηματικότητα, να επεκταθούμε και στις οικιστικές αναπτύξεις και στον τουρισμό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλτάς. Πρόκειται, εξάλλου, για μία εταιρεία, που από το 2004 οπότε την ίδρυσε ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος, κ. Μανώλης Μπαλτάς, έχει αναπτύξει τεχνογνωσία από την ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων ως την αγροτική διαχείριση και την κυκλική οικονομία.
Δεδομένων των υπερφιλόδοξων στόχων για την απανθρακοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και των μελετών που δείχνουν ότι ως το 2060 θα πρέπει κάθε μήνα να χτίζεται στον πλανήτη μία πόλη στο μέγεθος της Νέας Υόρκης, για λόγους αστικοποίησης και διαχείρισης της κλιματικής κρίσης, οι προκλήσεις είναι τεράστιες. Αντίστοιχες, αναμένονται και οι ευκαιρίες στον κλάδο για τα επόμενα χρόνια.
Εναλλακτική διαχείριση για μπαταρίες, οικιακά φάρμακα, αγροτικό πλαστικό
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυκλική οικονομία εξελίσσεται σε έναν ιδιαίτερα δυναμικό πυλώνα δραστηριότητας για τη ReDePlan. Επενδύοντας στην τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει, καθώς μελέτησε το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών Μολύβδου – Οξέος και Ni-MH και Li-Ιon, γνωστό ως Re-Battery, στο οποίο μεταξύ άλλων είναι συμβεβλημένες και οι αυτοκινητοβιομηχανίες που διαθέτουν ηλεκτροκίνηση, η εταιρεία κάνει ήδη τα επόμενα βήματα. «Αυτή η τεχνογνωσία μας έχει δώσει ένα προβάδισμα στην αγορά», σημείωσε, ο κ. Μανώλης Μπαλτάς. Ήδη, έχουν εκπονηθεί μελέτες για την ίδρυση συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης στα θερμοκηπιακά πλαστικά και τα αρδευτικά λάστιχα και για την ανακύκλωση και εναλλακτική διαχείρισης αποσυρομένων οικιακών φαρμάκων.
Ειδικά, η διαχείριση των οικιακών φαρμάκων, δηλαδή όσων λήγουν ή δεν χρησιμοποιούνται και συνήθως τα πετάμε στα σκουπίδια, αποτελεί έναν πολλά υποσχόμενο τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα ανακυκλώνει 9,4 γραμμάρια οικιακών φαρμάκων ανά κάτοικο ανά έτος, όταν στην Πορτογαλία φτάνει τα 110, στη Γαλλία τα 170 και στο Λουξεμβούργο τα 240 γραμμάρια ανά κάτοικο ετησίως. Πρόσφατα ανατέθηκε στη ReDePlan από τον ΕΟΑΝ η σύνταξη θεσμικού πλαισίου για την εναλλακτική διαχείριση των γεωργικών πλαστικών και των οικιακών φαρμάκων.
Παράλληλα, η παλέτα συνεργασίας απλώνεται και σε παραγωγούς άλλων ρευμάτων, δηλαδή κατηγοριών προϊόντων, καθώς η εταιρεία έχει στα σκαριά υπογραφές συμβάσεων για στρώματα και μπαλόνια.
Εστιάζοντας στη δημιουργία δεικτών ESG για τον πυλώνα του περιβάλλοντος, πριν ενάμιση χρόνο ο ΑΔΜΗΕ ανέθεσε στην εταιρεία την καταγραφή των αποβλήτων του, δηλαδή τι παράγεται, πώς, ποιες είναι οι ροές και ποια η διαδικασία για να μπουν στη νόμιμη εναλλακτική διαχείριση υπό αυστηρό πλέγμα εποπτείας και παρακολούθησης, με σκοπό τη διατύπωση σχετικών στόχων. Αυτή η στοχοθεσία αποτελεί τον προθάλαμο για την καθιέρωση δεικτών ESG.