Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή
Ένα καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή και ενώ ελπίζουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα η μεταβλητότητα θα παραμείνει υψηλή και οι… αναταράξεις στις αγορές θα συνεχιστούν για πολύ ακόμη. Έτσι, όλοι αναμένουν να δουν το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση μεταξύ Ισραήλ – Ιράν, που θα επηρεάσει όλες τις αγορές, από αυτή του πετρελαίου έως τον χρυσό και βεβαίως τις μετοχές. Να δούμε αν θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία του ΧΑ, ή αν οι επενδυτές θα στρέψουν τα κεφάλαιά τους σε πιο ασφαλή επενδυτικά λιμάνια, όπως γίνεται συνήθως σε περιόδους -γεωπολιτικής ή μη- κρίσης. Oι αγορές στην Ασία άνοιξαν νευρικά, με τον Δείκτη ΝΙΚΚΕΙ στην Ιαπωνία να καταγράφει πτώση, σε αντίθεση με τους δείκτες της Σαγκάης, ωστόσο οι τιμές του πετρελαίου δείχνουν, προς ώρας μια τάση μικρής αποκλιμάκωσης. Το μπρεντ συγκεκριμένα κινείται πτωτικά, όντας βέβαια ακόμη πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, έχοντας «τσιμπήσει» τον τελευταίο μήνα ποσοστό 4,68%.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με άνοδο 1,24% την προηγούμενη εβδομάδα. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 1.400,61 μονάδες, έναντι 1.383,45 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο 1,24%. Από τις αρχές του 2024, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει κέρδη 8,31%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 2,02% και από τις αρχές του 2024 ενισχύεται 8,74%. Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με εβδομαδιαία πτώση 1,13%.
Θετικές οι προβλέψεις
Πάντως η Goldman Sachs διατηρεί την τιμή-στόχο για τον Γενικό Δείκτη στις 1.550 μονάδες για το επόμενο δωδεκάμηνο και αυτό γιατί είναι διαπραγματεύσιμος με 7,2 φορές τα κέρδη των επόμενων δώδεκα μηνών σε όρους Ρ/Ε, ενώ η επενδυτικής τράπεζα θεωρεί «δίκαιη» μια αποτίμηση του Γενικού Δείκτη στις 8 φορές τα κέρδη. Την ίδια στιγμή, η Morgan Stanley σημειώνει ότι οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών διαπραγματεύονται με σημαντικό discount έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών, τονίζοντας ότι οι πληρωμές των μερισμάτων το προσεχές διάστημα θα είναι ο επόμενος καταλύτης, με τις ελληνικές τράπεζες να αποδίδουν 5% έως 11% μερισματική απόδοση τη διετία 2024-2026.
Το μέλλον του Ταμείου Ανάκαμψης
Το θέμα της επόμενης ημέρας του Ταμείου Ανάκαμψης και η ανάγκη επέκτασής του ή η δημιουργία ενός νέου αντίστοιχου εργαλείου μετά το 2026 μπήκε για πρώτη φορά στο τραπέζι του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα. Σημαντικό βήμα γιατί το συγκεκριμένο θέμα αντιμετωπιζόταν ως «ταμπού» από τις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά. Μένει να δούμε αν θα καταλήξει κάπου αυτή κουβέντα. Βέβαια έχουμε δρόμο μπροστά μας, γιατί ως συνήθως τα θέματα αυτά θέλουν χρόνο. Δεν αποκλείεται πάντως να συνεχίσουμε να βλέπουμε και άλλα δημοσιεύματα για «σκάνδαλα» και «κακοδιαχείριση» των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, γιατί πως να το κάνουμε βολεύουν και αυτούς που δεν θέλουν με τίποτα τη συνέχισή του.
Η συζήτηση Σταθόπουλου με Τσαμάζ στους Δελφούς
Ο κύριος Τσαμάζ είχε πολλές συναντήσεις στον προαύλιο χώρο του φόρουμ. Αρκετοί ήταν αυτοί που τον πλησίασαν για να τον χαιρετίσουν και να έχουν συνομιλία μαζί του. Μάλιστα είχε και μια ενδιαφέρουσα και πολύ φιλική κουβέντα με τον κύριο Νίκο Σταθόπουλο. Συζήτησαν αρκετή ώρα σε πολύ φιλικό κλίμα και στο τέλος είπαν να τηλεφωνηθούν για να βρεθούνε για φαγητό.
Σας είπαμε ότι το financenews έδωσε δυναμικό παρών στο φόρουμ και θα σας μεταφέρει τα βασικά θέματα που απασχόλησαν όχι μόνο στα πάνελ, αλλά και στον προαύλιο χώρο και σε ότι έγινε στα τραπέζια, μέρα και νύχτα σε Αράχωβα κυρίως, αλλά και στους Δελφούς και στο Γαλαξίδι.
To νέο ΔΣ του Κωτσόβολου
Νέο διοικητικό συμβούλιο απέκτησε η Κωτσόβολος μετά από την ολοκλήρωση της εξαγοράς του από τη ΔΕΗ. Διευθύνων Σύμβουλος παραμένει ο Γιάννης Βασιλάκος, ενώ πρόεδρος της εταιρείας τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης. Στα νέα μέλη του ΔΣ περιλαμβάνονται οι Χρ. Καραγιαννάκης, Αλ. Πατεράκης, Γεωργία Χριστοδουλοπούλου και Χριστίνα Μπουσελέγκα.
H σημασία του deal με τον Μυτιληναίο
Μιλώντας βέβαια για τη ΔΕΗ αυτό που μονοπωλεί είναι η νέα στρατηγική συμφωνία-μαμούθ με τον όμιλο Mytilineos για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ΑΜΕ 2.000 MW σε Ιταλία, Βουλγαρία Κροατία και Ρουμανία. Με αυτή την κίνηση η ΔΕΗ θα έχει πλέον κυρίαρχο ρόλο στα Βαλκάνια σαν πάροχος πράσινης ενέργειας, ενώ η διασυνδεσιμότητα των δικτύων θα της δίνει το πλεονέκτημα της επιλογής καλύτερων τιμών. Για τη Mytilineos, η συμφωνία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής ανάπτυξης της Μ Renewables για την υλοποίηση του διεθνούς χαρτοφυλακίου της, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης εισόδου στην αγορά του Καναδά με έργα ισχύος 1.500 MW, με παράλληλη εφαρμογή του προγράμματος Asset Rotation Plan, μέσω του οποίου η Mytilineos χρηματοδοτεί μεταξύ άλλων τη διαρκή ανάπτυξη στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.