Η «ουρά» των μνηστήρων για τον Κωτσόβολο
Ουρά φαίνεται ότι κάνουν οι υποψήφιοι μνηστήρες για τον Κωτσόβολο, τουλάχιστον σε επίπεδο πληροφοριών και διαρροών. Εκτός από την οικογένεια Γεράρδου του Πλαισίου που έχει δηλώσει ότι εξετάζει την προοπτική να υποβάλει προσφορά, τις προηγούμενες ημέρες οι πληροφορίες θέλαν και την Quest του Θεόδωρου Φέσσα να δηλώνει ενδιαφέρον και χθες κυκλοφόρησαν και πληροφορίες για τη ΔΕΗ. Και εντάξει ενδιαφέρον μπορεί να υπάρχει αλλά το εγχείρημα έχει δυσκολίες: Για όσους δεν είναι ήδη στον κλάδο η αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών είναι μεν κερδοφόρα, αλλά είναι ταυτόχρονα και σκληρή με έντονο ανταγωνισμό και μικρά περιθώρια κέρδους. Για όσους δραστηριοποιούνται στον κλάδο υπάρχει και ο σκόπελος της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Και τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις απαιτήσεις του μητρικού βρετανικού ομίλου Currys που έχει διαμηνύσει ότι ναι μεν θα πουλήσει την ελληνική θυγατρική του αλλά μόνο στη σωστή τιμή.
Πόσο θα κοστίσουν τα warrants στην Aegean
H Aegean έχει τα ταμειακά διαθέσιμα και την κεφαλαιακή επάρκεια να καλύψει χωρίς δανεισμό ή νέα κεφαλαιακή ένεση την αγορά των warrants που κατέχει το δημόσιο, είπε ο πρόεδρος της εταιρείας Ευτύχης Βασιλάκης κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων (δείτε το ρεπορτάζ εδώ). Ο λόγος για τα δικαιώμα προαίρεσης που έχει το ελληνικό δημόσιο για την απόκτηση μετοχών που αντιστοιχούν περίπου στο 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου στην τιμή των 3,2 ευρώ (σ.σ. ίση με την τιμή που πραγματοποιήθηκε το 2021 η τελευταία ΑΜΚ των 60 εκατ. ευρώ).
Το πότε και πώς θα ασκήσει το εν λόγω δικαίωμα το δημόσιο είναι άγνωστο, έχει εξάλλου μέχρι τις 3 Ιουλίου του 2026 για να αποφασίσει. Εφόσον γίνει αυτό η Aegean έχει 60 ημέρες για να απαντήσει το αν θα δεχτεί τη συμμετοχή του δημοσίου ή αν θα αγοράσει το δικαίωμα πληρώνοντας τη διαφορά μεταξύ των 3,2 ευρώ και της τρέχουσας τιμής της μετοχής
Πάντως όσο αυξάνεται η μετοχή της Aegean (που βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά), τόσο αυξάνεται και το κέρδος που θα έχει το δημόσιο. Το δικαιώματα αφορά στην αγορά 10.369.217 κοινών μετοχών της Aegean Airlines στην τιμή των 3,2 ευρώ. Αν η Aegean αποφασίσει να αγοράσει τα warrants θα πρέπει να πληρώσει στο δημόσιο τη διαφορά μεταξύ της τρέχουσας τιμής της μετοχής και των 3,2 ευρώ. Το ακριβές ποσό θα καθοριστεί εφόσον ξεκινήσει η διαδικασία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς: Με βάση της χθεσινή τιμή κλεισίματος της μετοχής στα 13,2 ευρώ το συνολικό ποσό που θα έπρεπε να καταβάλει η Aegean θα ανερχόταν στα 103.692.170 ευρώ [(13,2-3,2)Χ 10.369.217]. Με αυτό τον τρόπο το δημόσιο θα ανακτούσε το μεγαλύτερο κομμάτι από τα 120 εκατ. ευρώ που είχε δώσει ως κρατική στήριξη στην αεροπορική για τους πρώτους μήνες της πανδημίας του κορονοϊού. Αν η μετοχή ανέβει και άλλο και το δημόσιο περιμένει, μπορεί να βγάλει και κέρδος.
Διαπραγμάτευση με τον ESM για το Υπερταμείο
Γράφαμε πριν από μερικές ημέρες ότι η μεταφορά του ελέγχου των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ απευθείας στο Δημόσιο θα έχει επιπτώσεις στη λειτουργία του Υπερταμείου. Το είπε εμμέσως πλην σαφώς και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή: σημειώνοντας ότι η απόσυρση των δύο εταιρειών από το Yπερταμείο δημιουργεί μια νέα κατάσταση πραγμάτων ως προς την δανειακή σύμβαση της χώρας. Είναι σε εξέλιξη όπως είπε διαπραγμάτευση με τον ESM η οποία ως το τέλος του χρόνου θα καταλήξει σε συμφωνία που θα οδηγεί σε περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους και καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας του Υπερταμείου. Θυμίζουμε ότι το Υπερταμείο δημιουργήθηκε από μνημονιακή υποχρέωση καθώς το 50% των εσόδων του κατευθύνονται στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους και όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές ότι βγαίνει από το «καλάθι» πρέπει να αντικατασταθεί.
Εξελίξεων συνέχεια στις εισηγμένες πληροφορικής
Δεν υπάρχει ησυχία για τον κλάδο της πληροφορικής με τις εισηγμένες εταιρείες να συνεχίζουν ακάθεκτες το μπαράζ εξαγορών. H Epsilon Net ανακοίνωσε χθες τη συμφωνία για την απόκτηση τoυ 60% των μετοχών της Scan Information Systems Πρόκειται για εταιρεία, που δραστηριοποιείται στον τομέα της παροχής συστημάτων τεχνολογίας και εξειδικευμένων επιχειρηματικών λύσεων. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Epsilon Net αγόρασε ποσοστό 60% των μετοχών της Scan, έναντι του ποσού των 5 εκατ. ευρώ από την κα Λεμονιά – Νόλα Πρωτοπαπά, ενώ το υπόλοιπο 40% του μετοχικού κεφαλαίου θα διατηρήσουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι της οικογένειας Πρωτοπαπά, οι οποίοι και θα συνεχίσουν να έχουν την ευθύνη της ανάπτυξης της εταιρίας μέσα στο νέο πλαίσιο ενίσχυσης των επιχειρηματικών συνεργειών με τον όμιλο Epsilon Net. Δεν ξέρουμε πόσο θα συνεχιστεί αυτός ο γύρος συγκέντωσης του κλάδου, πάντως όπως δήλωσε πρόσφατα η διοίκηση της Entersoft σύντομα δεν θα υπάρχουν και πολλοί «στόχοι» εξαγορών στη χώρα μας. Για αυτό και πολλές εταιρείες πληροφορικής κοιτούν πλέον στο εξωτερικό. Εξαγορές εκτός Ελλάδα αρχικά εξετάζει και η Real Consulting, η οποία εντωμεταξύ ετοιμάζεται να κάνει το άλμα από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Έκλεισε το deal Enel – Macquarie για την Ελλάδα
Έκλεισε όπως αναμενόταν η συμφωνία της ιταλικής ENEL Macquarie Asset Management, μέσω του Macquarie Green Investment Group Renewable Energy Fund 2 (“MGREF2”), για την πώληση του 50% της Enel Green Power Hellas (“EGPH”)με τίμημα περίπου 345 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχεί σε συνολική αξία επιχείρησης (full Enterprise Value) περίπου 980 εκατομμύρια ευρώ. Η EGPH διατηρεί σε λειτουργία 59 έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 482 MW αιολικής, ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και έξι φωτοβολταϊκά έργα υπό κατασκευή, συνολικής ισχύος 84 MW. Η EGPH αναπτύσσει επίσης ένα χαρτοφυλάκιο αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων, παράλληλα με την επέκταση των δραστηριοτήτων της σε καινοτόμες λύσεις όπως η αποθήκευση και τα υβριδικά έργα. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία αναμένεται έως το τελευταίο τρίμηνο του 2023, βρίσκεται υπό την αίρεση ορισμένων προϋποθέσεων συνήθων για αυτού του είδους τις συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένης και της έγκρισης από την αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στο τρίτο τρίμηνο του έτους αναμένεται να κλείσει και η συμφωνία της Enel με τη ΔΕΗ για την πώληση του χαρτοφυλακίου της πρώτης στη Ρουμανία.