Ποιες οι ανταγωνιστικές αγορές για την Ελλάδα. Πώς κινήθηκε η ζήτηση το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Άνοδο που έφθασε το 50,5% τον Ιούνιο του 2023 σε σχέση με πέρσι κατέγραψε η ζήτηση για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η εταιρεία AirDNA. Τον μήνα αυτό η Ελλάδα βρέθηκε στην πιο υψηλή θέση τιμών ανάμεσα σε 20 ευρωπαϊκές χώρες με την μέση να διαμορφώνεται σε 227 ευρώ καταγράφοντας άνοδο 18%.
Εν μέρει η άνοδος αυτή των τιμών εξηγείται από το γεγονός ότι παρά την αυξημένη ζήτηση η προσφορά ανέβηκε μόνο κατά
τιμή διανυκτέρευσης, αυξήθηκε κατά και σκαρφάλωσε στα 13,3%, οδηγώντας ανοδικά κατά 14,6% και την πληρότητα. Οι διανυκτερεύσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 16% συγκριτικά με την περασμένη χρονιά.
Πώς κινήθηκαν οι αγορές του εξωτερικού
Κερδισμένες φαίνεται πως βγαίνουν οι αγορές που καταγράφουν τις μικρότερες πληρότητες καθώς όλοι και περισσότεροι επιλέγουν λιγότερο δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς για να βρουν καλύτερες τιμές.
Είναι ενδεικτικό ότι την ώρα που στην Ελλάδα κανείς θα πρέπει να πληρώσει 257 δολάρια για μία διανυκτέρευση έως το τέλος Οκτωβρίου, στην Πολωνία το ίδιο διάστημα η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 116 δολ. Αντίστοιχα 144 δολ., 157 δολ. και 160 δολ. ανά διανυκτέρευση θα πληρώσουν οι επισκέπτες σε Φινλανδία, Σουηδία και Νορβηγία.
Η Νορβηγία, η Πολωνία και η Σουηδία ηγούνται της ζήτησης μέχρι τον Οκτώβριο με 36%, 35% και 30% περισσότερες κρατήσεις σε σχέση με πέρσι.