Πτώση εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στις αξίες κτηρίων βλέπει έκθεση του McKinsey Global Institute ως αποτέλεσμα της αλλαγής στον τρόπο εργασίας στην μεταπανδημική εποχή.
Απώλειες που φθάνουν έως και τα 800 δισ. δολ. στην αξία των κτηρίων γραφείων σε μεγάλες πόλεις μπορεί να φέρει η τηλεργασία σύμφωνα με έκθεση του McKinsey Global Institute.
Όπως υποστηρίζει η έκθεση η ανάγκη για χώρους γραφείων καταγράφει ισχυρή πτώση ως αποτέλεσμα της στροφής στην υβριδική εργασία μετά την πανδημία. Φαινόμενο που εντοπίζεται κυρίως στις μεγάλες πόλεις καθώς τα ποσοστά των κενών θέσεων σε χώρους γραφείων αυξάνονται.
Η έκθεση εκτιμά τις απώλειες αποτίμησης στα 800 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε μείωση 26% σε σύγκριση με το 2019, ενώ το στοιχείο αυτό θα μπορούσε να φθάσει ακόμα και στο 42%. «Ο αντίκτυπος στην αξία θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερος εάν η άνοδος των επιτοκίων τον επιτείνει», σημειώνεται στην έκθεση ενώ τονίζεται ότι το αντίκρισμα «θα μπορούσε να αυξηθεί εάν τα προβληματικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποφασίσουν να μειώσουν ταχύτερα την τιμή των ακινήτων που χρηματοδοτούν ή κατέχουν».
Πού θα κινηθεί η ζήτηση για γραφεία
Σε ένα μέτριο σενάριο που εξετάζει η έκθεση η ζήτηση για χώρους γραφείων θα είναι 13% χαμηλότερη έως το τέλος της δεκαετίας ενώ η προσέλευση εξακολουθεί να είναι 30% χαμηλότερη από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία και μόνο το 37% των εργαζομένων επιστρέφει καθημερινά στο γραφείο.
Η χαμηλότερη προσέλευση στα γραφεία έχει μειώσει τα ζητούμενα ενοίκια σε πραγματικούς όρους. Τις πιο έντονες μειώσεις καταγράφουν οι αμερικανικές πόλεις με το Σαν Φρανσίσκο και την Νέα Υόρκη να παρουσιάζουν μειώσεις 28% και 18% αντίστοιχα, ενώ τα ευρωπαϊκά κέντρα όπως το Παρίσι, το Λονδίνο και το Μόναχο ήταν πιο ανθεκτικά.
Η λύση στα υβριδικά ακίνητα
Η έκθεση προτείνει οι εργολάβοι να προσαρμοστούν στη μειωμένη ζήτηση για χώρους γραφείων και λιανικής πώλησης μέσω της δημιουργίας υβριδικών κτηρίων, των οποίων ο σχεδιασμός και οι υποδομές θα μπορούσαν να τροποποιηθούν ώστε να εξυπηρετούν διαφορετικές χρήσεις. «Ένας τέτοιος σχεδιασμός θα προστάτευε τους ιδιοκτήτες από αλλαγές στις προτιμήσεις που είναι αδύνατο να προβλεφθούν τώρα”, αναφέρει η έκθεση. Επίσης, “επειδή οι ενοικιαστές θα μετακινούνται πλέον συχνότερα, τα κτίρια θα μπορούσαν να αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία αν γίνουν πιο προσαρμόσιμα» σημειώνει η έκθεση.