ΕΚΤΕΡ: Σε ετοιμότητα με την απορρόφηση της «Ενεργειακός Κόμβος» – Αυξάνει μεγέθη και αποκτά τουριστικό βραχίονα
Στην αναγκαιότητα να ανέβει πίστα και να μπει στον κλαμπ των «μεγάλων» του τεχνικού κλάδου, που θα διεκδικήσουν μερίδιο από μία πίτα έργων άνω των 50 δισ. ευρώ, αναφέρθηκε διεξοδικά, εχθές, κατά την επαναληπτική έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΚΤΕΡ, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Θανάσης Σίψας.
Οι μέτοχοι της εταιρείας, που από το 2022 έχει βάλει στόχο την απόκτηση πτυχίου 7ης τάξης, το οποίο σήμερα κατέχουν οι Big 4 του κλάδου, ενέκριναν τη συγχώνευση δια της απορρόφησης της «Ενεργειακός Κόμβος», στρώνοντας το έδαφος για την αναβάθμιση του τεχνικού της πτυχίου.
Προέβλεψε ότι δεδομένου του μεγάλου pipeline έργων και διαγωνισμών, με κινητήριο δύναμη τα τελευταία πέντε χρόνια κατά κύριο λόγο τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, η ενεργοποίηση του ΠΔ 71/2019 για την επανάκριση των εργοληπτικών πτυχίων θα διαμορφώσει νέο τοπίο στις κατασκευές. Όπως έχει πει κι άλλες φορές, η διοίκηση κρατώντας το εν λόγω ΠΔ στο συρτάρι, διατήρησε αδιατάρακτο το ολιγοπώλιο των μέχρι πρότινος πέντε εταιρειών 7ης τάξης που σήμερα έχουν γίνει τέσσερις (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, Μυτιληναίος, ΑΚΤΩΡ-Intrakat).
Όπως είπε μιλώντας στους μετόχους, αυτές οι τέσσερις εταιρείες, «λειτουργώντας σε
Περιβάλλον συναίνεσης και εναρμονισμένης πρακτικής, έχουν εξασφαλίσει συμβόλαια συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ, σε διάστημα πέντε ετών -από το 2019 έως το 2023- με πολύ ευνοϊκούς όρους (πολύ χαμηλές εκπτώσεις) και έχουν αποκτήσει δεσπόζουσα αν όχι μονοπωλιακή θέση στην αγορά».
Γιατί στοχεύει στην 7η τάξη
Την ίδια στιγμή, κατά τον κ. Σίψα, στην 6η τάξη σήμερα υπάρχουν περίπου 35 εταιρείες μεταξύ των οποίων και η ΕΚΤΕΡ, οι οποίες και λειτουργούν σε περιβάλλον υψηλού ανταγωνισμού μεταξύ τους αλλά και με τις εταιρείες 5ης και 4ης τάξης. Αυτό σημαίνει, όπως έχει δείξει διαχρονικά η ιστορία του κλάδου, μεγάλες εκπτώσεις που πλήττουν τόσο τη βιωσιμότητα των έργων, όσο και των ίδιων των εταιρειών.
Μετά από συνεχείς πιέσεις των θεσμικών φορέων του κλάδου, αλλά και την προσφυγή της ΕΚΤΕΡ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενεργοποιήθηκε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μεν το ΠΔ 71/2019 την 1η Μαΐου, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες ερμηνευτικές εγκύκλιοι και δεν έχει προχωρήσει η λειτουργία της βάσης δεδομένων για τα πιστοποιητικά εκτέλεσης έργων.
Με το περιβάλλον, λοιπόν, στον κλάδο να έχει παγιωθεί και το ανεκτέλεστο των κατασκευαστικών ομίλων να έχει πιάσει ιστορικά υψηλά, όταν μπει τελικά μπροστά η επανάκριση και αναβάθμιση των εταιρειών, όπως προέβλεψε ο επικεφαλής της ΕΚΤΕΡ, θα χορηγηθούν το πολύ πέντε πτυχία 7ης τάξης λόγω των αυστηρών κριτηρίων. Παράλληλα, ο ανταγωνισμός στις μεσαίες τάξης θα ενταθεί έτι περαιτέρω, καθώς εκεί τα κριτήρια είναι πιο χαλαρά. Ως εκ τούτου, στην 6η τάξη αναμένεται να χορηγηθούν περίπου 55 πτυχία, μέσω αναβάθμισης εταιρειών των δύο χαμηλότερων βαθμίδων, φτάνοντας αθροιστικά κοντά στις 90.
«Η επόμενη περίοδος θα είναι καθοριστική, καθώς προγραμματίζονται έργα συνολικής αξίας άνω των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνοντας μεγάλες επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές αλλά και ιδιωτικές αναπτύξεις, όπως αυτή στο Ελληνικό. Αυτές οι προοπτικές ενισχύονται από ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις και δάνεια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο αναμένεται να κινητοποιήσει επιπλέον 23,9 δισ. ευρώ για έργα, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη του κλάδου», είπε ο κ. Σίψας, τονίζοντας πως η ΕΚΤΕΡ θα αγωνιστεί ώστε να μπορεί να διεκδικήσει μερίδιο με ίσους όρους.
Τα οφέλη της συγχώνευσης
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της ΕΚΤΕΡ, στο τέλος του 2023, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 79 εκατ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαια ήταν 27 εκατ. ευρώ και τα πάγια 10 εκατ. ευρώ. Με τη συγχώνευση με την «Ενεργειακός Κόμβος», αναμένονται σημαντικά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη. Αρχικά, θα ενισχύσει τη χρηματοοικονομική βάση της εταιρείας, στηρίζοντας έτσι την άνοδο της εταιρείας στις απαιτήσεις του ΠΔ 71/2019 (ΦΕΚ Α’ 112/03.07.2019).
Όπως ισχύει, σήμερα, τα ελάχιστα κριτήρια για την 7η τάξη περιλαμβάνουν κύκλο εργασιών της τελευταίας τριετίας στα 88 εκατ. ευρώ, ίδια κεφάλαια τουλάχιστον 44 εκατ. ευρώ και πάγια στοιχεία αξίας τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ. Σε αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης εκτιμάται ότι στο τέλος του 2024, τα αντίστοιχα ποσά θα είναι 70 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών, 40 εκατ. τα ίδια κεφάλαια και 40 εκατ. τα πάγια, προσεγγίζοντας έτσι τον στόχο.
Όπως επισήμανε ο επικεφαλής της εταιρείας στους μετόχους, χωρίς τη συγχώνευση ο στόχος να είναι σε θέση να διεκδικήσει πολύ μεγάλα έργα χωρίς ανώτατα όρια, θα χρειαζόταν πολλά χρόνια για να επιτευχθεί.
Μακροπρόθεσμα, δε, η κίνηση αυτή ανοίγει νέες προοπτικές για την ΕΚΤΕΡ στον τομέα του τουρισμού, καθώς η «Ενεργειακός Κόμβος» κατέχει τη μονάδα 5 αστέρων Summer Senses στην Πάρο. Μία συνολική επένδυση της τάξεως των 55 εκατ. ευρώ.