Σε τροχιά ανακατασκευής το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης – Υπεγράφη η σύμβαση για τη μεταστέγαση του Εφετείου
Το πρώτο βήμα για την πλήρη ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης έγινε με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Στο πλαίσιο της συμφωνίας, προβλέπεται η προσωρινή μεταστέγαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης σε ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις στον λιμένα, συνολικής επιφάνειας 9.000 τ.μ., οι οποίες θα παραδοθούν προς χρήση σε 18 μήνες, αφού προηγηθούν οι απαραίτητες εργασίες στατικής ενίσχυσης, ενεργειακής αναβάθμισης και ριζικής ανακαίνισης.
Οι παρεμβάσεις στο Δικαστικό Μέγαρο και ο χρονικός ορίζοντας
Η ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου, συνολικού προϋπολογισμού 79 εκατ. ευρώ, αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου έργου ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) 120 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία νέων Δικαστικών Μεγάρων σε Έδεσσα, Σέρρες και Κιλκίς.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το έργο στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης αφορά:
- Πλήρη ανακαίνιση όλων των χώρων, προκειμένου να επανέλθουν σε πλήρη λειτουργικότητα
- Εργονομικό επανασχεδιασμό των χώρων για βέλτιστη αξιοποίηση
- Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου
Η έναρξη του ανταγωνιστικού διαλόγου για την ανάδειξη του αναδόχου τοποθετείται σε 6 μήνες από σήμερα, ενώ η έναρξη των εργασιών εκτιμάται ότι θα γίνει σε 18 μήνες, με στόχο την ολοκλήρωση του έργου εντός 3 ετών.
Τι σημαίνει η ανακατασκευή για τη Θεσσαλονίκη
Κατά την υπογραφή της σύμβασης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, επισήμανε ότι η έναρξη της ανακατασκευής του Μεγάρου σηματοδοτεί τη βελτίωση των συνθηκών απονομής της δικαιοσύνης στη Θεσσαλονίκη και την αναβάθμιση των υποδομών του δικαστικού συστήματος. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η εκκρεμότητα της μετεγκατάστασης των δικαστικών υπηρεσιών ήταν εμπόδιο για την πρόοδο της ΣΔΙΤ Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο πλέον ξεπεράστηκε.
«Με τη σημερινή υπογραφή ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση των μελετών εσωτερικής μετεγκατάστασης του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, αλλά και την προώθηση της συνολικής αναβάθμισης των δικαστικών υποδομών στην Κεντρική Μακεδονία. Η επιλογή του αναδόχου και η έναρξη των εργασιών αναμένεται σε 18 μήνες, ενώ η ανακατασκευή θα ολοκληρωθεί σε 3 χρόνια», δήλωσε ο κ. Φλωρίδης.
Η υπογραφή της σύμβασης
Η τελετή υπογραφής της σύμβασης πραγματοποιήθηκε στο Εφετείο Θεσσαλονίκης, παρουσία ανώτατων δικαστικών, εκπροσώπων του ΟΛΘ, καθώς και κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων.
Τη σύμβαση υπέγραψαν:
- Βασιλική Γιαβή, Υπηρεσιακή Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης
- Ιωάννης Τσάρας, Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΘ
- Ελένη Χρυσοπούλου, Εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας
Με την ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου, η Θεσσαλονίκη αποκτά μια σύγχρονη και λειτουργική δικαστική υποδομή, αντάξια των αναγκών της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.