Ξεκίνησε ο σχεδιασμός για την 3η φάση της Ψυττάλειας – Σε αναμονή για τη νέα τιμολόγηση
Ψήλωσε μέσα στο 2023 το επενδυτικό πλάνο της ΕΥΔΑΠ για την Ανατολική Αττική, που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, με την υλοποίηση των εν εξελίξει έργων να βρίσκεται στο 27%. Μέσα στο 2023, η απορρόφηση του επενδυτικού προγράμματος ανήλθε σε 44,2 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 45% σε σύγκριση με το 2022, οπότε ήταν 30,45 εκατ. ευρώ. Έχοντας αυξήσει τον κύκλο εργασιών κατά 2,4% φτάνοντας στα 351,6 εκατ. ευρώ το 2023, ενώ συνέχισε τον εξορθολογισμό των λειτουργικών εξόδων που μειώθηκαν κατά 1,8%, η ΕΥΔΑΠ σχεδιάζει την επόμενη μέρα της Ψυττάλειας και τη θωράκιση του λεκανοπεδίου απέναντι στον κίνδυνο λειψυδρίας.
Σε αναμονή για το νέο τιμολόγιο, η εταιρεία έδωσε βάρος στην υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος. «Το 2023 η εταιρεία τριπλασίασε τις επενδύσεις της σε σχέση με το 2019», είχε πει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, κατά την πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση 2023, κεντρικός πυρήνας του επενδυτικού προγράμματος 2024-2033, είναι τα μεγάλα έργα στην Ανατολική Αττική, ύψους σήμερα 958,7 εκατ. ευρώ.
Συντηρητικές εκτιμήσεις και καθυστερήσεις
Μάλιστα, το 2023, το πλάνο αποτυπώθηκε υψηλότερα κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ από το προηγούμενο έτος, εξαιτίας των πιο συντηρητικών εκτιμήσεων που έγιναν για τις αναμενόμενες εκπτώσεις κατά τις διαγωνιστικές διαδικασίες. Τα έργα αφορούν στην κατασκευή δικτύων και αγωγών μεταφοράς ακαθάρτων, κατασκευή Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων σε Ραφήνα και Μαραθώνα, κατασκευή δικτύου επαναχρησιμοποίησης ανακυκλωμένου νερού, διαχείριση, τελική επεξεργασία και αξιοποίηση/διάθεση των παραγομένων βιοστερεών των ΚΕΛ Ανατολικής Αττικής.
Στο τέλος του 2023, ως προς την απορρόφηση, το υλοποιημένο αντικείμενο στο σύνολο των εν εξελίξει εργολαβιών στην Ανατολική Αττική, συμβατικού ύψους 142 εκατ. ευρώ, ανέρχεται σε περίπου 27 %. Ενώ η πρόοδος με βάση τα εγκεκριμένα συμβατικά χρονοδιαγράμματα στο τέλος του 2023 ήταν 51,2%. Όπως σημειώνεται στις οικονομικές καταστάσεις, εμφανίζονται καθυστερήσεις εξαιτίας του σύνθετου οικονομικού, γεωπολιτικού, πληθωριστικού περιβάλλοντος διεθνώς, που φέρνει αυξήσεις τιμών υλικών και ενέργειας, έλλειψη πόρων, μειωμένη προσφορά διαθέσιμων συνεργείων με αποδεκτό κόστος.
Στα διαχρονικά προβλήματα, συγκαταλέγονται τα αχαρτογράφητα δίκτυα οργανισμών κοινής ωφέλειας, τα αυξημένα ποσοστά βραχώδους εδάφους, καθώς και τα ζητήματα που προκύπτουν λόγω αρχαιολογικών. «Με βάση την αποκτηθείσα γνώση μέχρι σήμερα, φαίνεται ότι σημαντικές αναμένεται να είναι και οι απαιτήσεις των αναδόχων (claims) κατά την εξέλιξη των έργων και έως την ολοκλήρωσή τους», επισημαίνεται.
Ως προς τα υπόλοιπα έργα του επενδυτικού πλάνου, αφορούν σε:
- έργα του δικτύου ύδρευσης (ενίσχυση πρωτεύοντος τροφοδοτικού δικτύου, βελτιστοποίηση – εκσυγχρονισμός δευτερεύοντος δικτύου, εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων ύδρευσης, εγκατάσταση 2 εκατ. οικιακών έξυπνων μετρητών, επέκταση δραστηριοτήτων σε νέες περιοχές π.χ. Κινέττα, Μάνδρα, δήμοι Ανατολικής Αττικής), ύψους 681,6 εκατ. ευρώ
- έργα αποχέτευσης (αναβάθμιση δικτύου αποχέτευσης, αποκατάσταση – αναβάθμιση παλαιών αγωγών κεντρικού παντορροϊκού δικτύου, ανακατασκευές, επισκευές αγωγών ακαθάρτων δικτύου αποχέτευσης και κατασκευή διακλαδώσεων, εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων δικτύου αποχέτευσης, επέκταση δραστηριοτήτων σε νέες περιοχές π.χ. Άγιος Στέφανος, Καλλιθέα Πεντέλης, Αιάντειο, Θριάσιο, Μέγαρα, Κορωπί, αναβάθμιση Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων Θριασίου, Μέγαρων, Μεταμόρφωσης, Ψυττάλειας), ύψους 364,5 εκατ. ευρώ
- έργα κτηριακά, ψηφιακής διακυβέρνησης και μετασχηματισμού, ύψυς 103,8 εκατ. ευρώ.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε περίπου 2,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% του προϋπολογισμού χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.
Παράλληλα, με στόχο το ΚΕΛ της Ψυττάλειας, που αποτελεί τον κύριο αποδέκτη των λυμάτων του λεκανοπεδίου, να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος, η ΕΥΔΑΠ έβγαλε σε προκαταρκτική διαβούλευση ως τις 30/09/2024, την τεχνική περιγραφή της μελέτης για την «Ψυττάλεια – Φάση 3». Στόχος είναι η συλλογή προτάσεων και απόψεων, ώστε να «κλειδώσει» το αντικείμενο της μελέτης για τη βέλτιστη εκμετάλλευση του ΚΕΛ, προκειμένου να σχεδιαστούν τα νέα έργα που θα απαιτηθούν και να ακολουθήσει σε επόμενη φάση σχετικός διαγωνισμός.
Οι βασικές οικονομικές επιδόσεις
Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε για τη χρήση του 2023 στα 351,6 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 2,4% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Συνολικά από τις κύριες δραστηριότητές της ύδρευσης και της αποχέτευσης, η ΕΥΔΑΠ κατέγραψε αύξηση εσόδων κατά 8 εκατ. ευρώ, ήτοι +2,5%. Τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) παρουσίασαν σημαντική αύξηση κατά 56% ή 21,8 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 60,8 εκατ. ευρώ, ενώ το περιθώριο EBITDA αυξήθηκε σε 17,3% από 11,4% το 2022.
Τα κέρδη μετά από φόρους παρουσίασαν αύξηση και διαμορφώθηκαν σε 20,3 εκατ. ευρώ. Το καθαρό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο 5,8% από 1,5% το 2022. Ο περιορισμός των λειτουργικών εξόδων της εταιρείας κατά 6 εκατ. ευρώ το 2023 οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας κατά 26%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το λειτουργικό κόστος να διαμορφωθεί στα 329,8 εκατ. ευρώ έναντι 335,8 εκατ. το 2022, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και το σταθερό τιμολόγιο που παραμένει από το 2013, όταν μάλιστα και είχε μειώσει τις χρεώσεις ανά κ.μ. της ύδρευσης.
Όπως σημειώνεται, μάλιστα, στις οικονομικές καταστάσεις, το υψηλό κόστος ενέργειας συνετέλεσε στη μειωμένη ζήτηση νερού κατά τους χειμερινούς μήνες, ωστόσο. Όμως, η κατανάλωση νερού ευνοήθηκε από τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες της καλοκαιρινής περιόδου του έτους και παρουσίασε σε ετήσια βάση μικρή αύξηση της τάξεως του 0,6%.
Στον αντίποδα, η μείωση των τιμολογημένων εσόδων από πώληση νερού κατά 4,5% το έτος 2023, που αντιστοιχεί σε αξία 10,1 εκατ. ευρώ, οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 6% των εσόδων από οικιακό τιμολόγιο (γενικό τιμολόγιο), που αντιστοιχεί σε 9,4 εκατ. ευρώ.
Ως προς την τιμολόγηση στις οικονομικές καταστάσεις επισημαίνεται ότι: «Αναφορικά με τη διαμόρφωση του νέου τιμολογίου, η ΕΥΔΑΠ αναμένει την έκδοση της νέας ΚΥΑ η οποία θα αντικαταστήσει την ακυρωμένη από το ΣτΕ υπ’ αριθμ. 135275/19.05.2017 απόφαση της διυπουργικής Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, περί κανόνων τιμολόγησης του νερού. Μετά την έκδοση της ΚΥΑ, η εταιρεία θα εισηγηθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εφόσον η ΡΑΑΕΥ δεν βρίσκεται ακόμα σε πλήρη λειτουργία, το νέο τιμολόγιο βάσει του επιτρεπόμενου εσόδου».