Clawback: Την κατάργηση του clawback και τη διαγραφή των οφειλών, ζήτησαν οι εκπρόσωποι των εργαστηριακών, κλινικοεργαστηριακών ιατρών, διαγνωστικών κέντρων, πολυιατρείων, ιδιωτικών κλινικών και φυσικοθεραπευτών, από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο ΙΣΑ. Έκαναν λόγο για «καταστροφικές συνέπειες του clawback» οικονομικό αδιέξοδο και πρόβλημα επιβίωσης ιατρών, πολυιατρείων διαγνωστικών κέντρων και κλινικών. Η σύσκεψη έγινε σε συνεργασία με το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ και τους φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Οι εκπρόσωποι των φορέων εξέφρασαν «την απόγνωση του ιατρικού κόσμου, λόγω του δυσβάσταχτου μέτρου του clawback που τους οδηγεί στην χρεοκοπία».
Ξεκαθάρισαν ότι εάν δεν αποσυρθεί η αιφνιδιαστική απόφαση, για την προείσπραξη του clawback του 2021 και του 2023, αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους και να διατηρήσουν την ποιότητα, των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Τόνισαν ότι τα εργαστήρια, τα πολυιατρεία, οι κλινικές, τα διαγνωστικά κέντρα και τα φυσικοθεραπευτήρια, “οδηγούνται στη χρεοκοπία και ζήτησαν άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό”.
Αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και εξάντληση όλων των νομικών μέσων, για την κατάργηση του clawback και τη διαγραφή των οφειλών.
Επισήμαναν την ανάγκη υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης, ανάμεσα στους ιατρικούς συλλόγους και τον ΕΟΠΥΥ, υπό την αιγίδα του ΠΙΣ και κάλεσαν όλα τα μέλη τους να μπουν στη σχετική πλατφόρμα του ΙΣΑ.
«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το clawback καθιστά αδύνατη την επιβίωση των ιατρών και των φορέων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης. Ο ΙΣΑ έχει επανειλημμένα ζητήσει τα τελευταία χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας να καταργηθεί το δυσβάσταχτο αυτό μέτρο και να ενισχυθεί η υγεία. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, εργαστήρια πολυιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια και κλινικές θα οδηγηθούν στο λουκέτο και θα έχουμε νέο κύμα ιατρών που θα καταφύγουν στο εξωτερικό αποδυναμώνοντας την περίθαλψη του Έλληνα ασθενή», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.
Αναλυτικά η απόφαση:
Άρθρο 1
ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ
1. Οι ανείσπρακτες οφειλές clawback του άρθρου 100 του ν. 4172/2013 των παρόχων/προμηθευτών υπηρεσιών υγείας για το έτος 2022 εντάσσονται σε ρύθμιση καταβολής δόσεων.
2. Ως ανείσπρακτη οφειλή ορίζεται το ποσό εκείνο που υφίσταται κατά το χρόνο γνωστοποίησης του ύψους και του πλήθους των δόσεων στον πάροχο προμηθευτή υπηρεσιών υγείας από τον ΕΟΠΥΥ και ειδικότερα, για το έτος 2022, η διαφορά των προεισπραχθέντων ποσών clawback από το συνολικό οφειλόμενο ποσό, σύμφωνα με το άρθρο 100 του ν. 4172/2013, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 34 του ν. 4958/2022 (Α’ 142), και τα οριζόμενα στη παρούσα απόφαση.
Για την ένταξη του παρόχου προμηθευτή υπηρεσιών υγείας στη ρύθμιση, απαιτείται σχετική αίτηση η οποία υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ. Σε περιπτώσεις στις οποίες δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, ο ενδιαφερόμενος δύναται να υποβάλλει τη σχετική αίτηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση (ΠΕ.ΔΙ.) στην χωρική αρμοδιότητα της οποίας ανήκει. Στην εν λόγω αίτηση πρέπει να αναφέρεται ότι ο πάροχοςπρομηθευτής υπηρεσιών υγείας επιθυμεί την ένταξη του στη ρύθμιση οφειλών από clawback έτους 2022.
Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης ορίζεται 1 (ένας) μήνας από την έναρξη σε παραγωγική λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ και η οποία θα γίνει γνωστή με σχετική ανάρτηση στον ιστότοπο του ΕΟΠΥΥ (www.eopyy.gov.gr).
3. Σε περίπτωση που ο πάροχος δεν υποβάλλει αίτηση για υπαγωγή στην εν λόγω ρύθμιση το ποσό:
α. Συμψηφίζεται εις ολόκληρον με οφειλές του ΕΟΠΥΥ, σε περίπτωση που ο υπόχρεος είναι συμβεβλημένος πάροχος με τον ΕΟΠΥΥ.
β. Καταβάλλεται εις ολόκληρον σε μια δόση, εντός 30 ημερολογιακών ημερών σε περίπτωση που ο υπόχρεος είναι μη συμβεβλημένος πάροχος/προμηθευτής με τον ΕΟΠΥΥ. Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της ανωτέρω προθεσμίας το ποσό αναζητείται μέσω ΚΕΔΕ.
4. Σε περίπτωση που υφίσταται ποσό οφειλής του παρόχου προς τον Οργανισμό σε αναστολή είσπραξης (με δικαστική απόφαση) κατά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης, το ποσό αυτό δεν εντάσσεται στη ρύθμιση. Με την ολοκλήρωση των ένδικων μέσων, λόγω των οποίων προήλθε και η αναστολή είσπραξης, το ποσό οφειλής που θα προκύψει εντάσσεται στην παρούσα ρύθμιση. Το πλήθος των δόσεων, σε αυτή την περίπτωση, ορίζεται ως το πλήθος των υπολειπόμενων δόσεων και για τους λοιπούς παρόχους (που δεν είχαν αναστολή είσπραξης).
Άρθρο 2
ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΟΣΕΩΝ
1. Η καταβολή των δόσεων διενεργείται μηνιαία (α) με συμψηφισμό, στην περίπτωση συμβεβλημένων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρόχων, ή (β) με ηλεκτρονική καταβολή με την χρήση μοναδικού κωδικού πληρωμής, στην περίπτωση που, για οποιονδήποτε λόγο, ο πάροχος/προμηθευτής υπηρεσιών υγείας δεν είναι συμβεβλημένος με τον Οργανισμό κατά τον κρίσιμο χρόνο καταβολής της δόσης.
2. Η πρώτη δόση της ρύθμισης είναι καταβλητέα μέσα σε είκοσι (20) ημερολογιακές ημέρες από την γνωστοποίηση του ύψους της υπολειπόμενης οφειλής, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος edapy του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα εκάστου επόμενου μηνός.
Άρθρο 3
ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΟΣΕΩΝ
1. Το πλήθος των δόσεων για την διαφορά των προεισπραχθέντων ποσών clawback από το συνολικό οφειλόμενο ποσό clawback εισπράττεται σε δώδεκα (12) άτοκες μηνιαίες δόσεις.
2. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ορίζεται σε 50€. Σε περίπτωση που το ποσό της μηνιαίας δόσης υπολείπεται της ελάχιστης δόσης ύψους 50€, τότε αναπροσαρμόζεται ο συνολικός αριθμός των δόσεων ώστε να πληρείται ο όρος της ελάχιστης δόσης του ως άνω ποσού.
Άρθρο 4
ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ, ΤΟΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ
1. Οι οφειλές που εντάσσονται στο παρόν πρόγραμμα απαλλάσσονται από προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν. Ο οφειλέτης τυγχάνει κατ’ αναλογική εφαρμογή, των ευεργετημάτων του άρθρου 11 του ν. 4321/2015, μετά την εκούσια καταβολή της πρώτης δόσης. Αν ο οφειλέτης απολέσει το ευεργέτημα της ρύθμισης, δυνάμει του άρθρου 5 της παρούσας, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.
2. Η καταβολή των δόσεων της ρύθμισης δύναται να πραγματοποιείται μέσω εντολής αυτόματης χρέωσης λογαριασμού με την υποβολή σχετικής αίτησης του οφειλέτη σε φορέα είσπραξης. Οι υπαχθείσες στη ρύθμιση οφειλές δεν επιβαρύνονται με προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
Άρθρο 5
ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ
Σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής μίας (1) δόσης, καθώς και της οποιασδήποτε εκπρόθεσμης καταβολής τρέχουσας υποχρέωσης προς τον ΕΟΠΥΥ, από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και εφεξής, παύει αυτόματα η ισχύς της παρούσας ρύθμισης. Στην περίπτωση αυτή, οι τυχόν ανεξόφλητες οφειλές καθίστανται ληξιπρόθεσμες και βεβαιώνονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί δημοσίων εσόδων.
Άρθρο 6
Τελικές Διατάξεις
Σε έκτακτες περιπτώσεις που για οποιαδήποτε αιτία δεν εμφανίζονται στο πληροφοριακό σύστημα οι πληρωμές που έχουν διενεργηθεί στους φορείς είσπραξης, ο αιτών οφείλει να προσκομίζει στην αρμόδια Διεύθυνση Οικονομικών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. το σχετικό παραστατικό πληρωμής.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. (ΦΕΚ Β’ 5300/20-09-2024)