Κόκκινα δάνεια: Το πλαίσιο του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών.
Στουρνάρας: Το προγράμματος «Ηρακλής» στην Ελλάδα άλλαξε το τοπίο στα κόκκινα δάνεια
Κ. Μητσοτάκης για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια: Τολμηρό σχέδιο που θα δώσει ανάσα στον πρωτογενή τομέα
Κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων, τόνισε: «Μια σημαντική πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι η ρύθμιση των “κόκκινων”, θα έλεγα των “κατακόκκινων” αγροτικών δανείων, που αυτή τη στιγμή βρίσκονταν σε καθεστώς εκκαθάρισης[…]
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Χατζηδάκης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας και ο Υπουργός Επικρατείας κ. Μαυρουδής Βορίδης παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο πλαίσιο ρυθμίσεων για τη βελτίωση της διαχείρισης των κόκκινων δανείων αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών και την αποτελεσματική ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εκκαθάρισης, που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του εκκαθαριστή, της παλαιάς «Αγροτικής Τράπεζας».
Θα δημιουργηθεί σε πρώτη φάση, ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης από φορείς που έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία χρηματοδότησης στον πρωτογενή τομέα. Μέσω του πλαισίου αυτού, θα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και μείωσης επιτοκίου δανείων, ενώ παράλληλα θα προβλέπονται η διαγραφή τόκων, η απομείωση του δανείου αλλά και η μερική ή ολική διαγραφή αυτού. Επιπλέον, ο εκκαθαριστής θα μπορεί να καθορίζει τους όρους συμβιβασμού ή ρύθμισης και για περισσότερες από μια περιπτώσεις που θα έχουν ομοιόμορφα χαρακτηριστικά.
Σκοπός των ρυθμίσεων είναι η επιτυχής διευθέτηση των δανειακών απαιτήσεων έναντι των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών, η οποία συνιστά κεφαλαιώδες ζήτημα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας μέσω της αποδέσμευσης ανθρώπινων και περιουσιακών πόρων, την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και του πρωτογενούς τομέα μέσω νέων βιώσιμων συνεταιρισμών καθώς και τη διατήρηση του αρραγούς κοινωνικού ιστού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα οι απαιτήσεις αυτές αφορούν σε 3,8 δις ευρώ δανείων, περισσότερους από 700 αγροτικούς συνεταιρισμούς, και περίπου 21.000 αγρότες, ενώ είναι δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,7 δις ευρώ.