Ψηφιακή επανάσταση στις πιστοποιήσεις: Το νέο Εθνικό Μητρώο αλλάζει τα δεδομένα
Μια νέα ψηφιακή εποχή ξεκινά για την ελληνική βιομηχανία, καθώς το Εθνικό Ψηφιακό Μητρώο Πιστοποιήσεων και Ελέγχων φέρνει διαφάνεια, ταχύτητα και αξιοπιστία στη διαδικασία πιστοποίησης και ελέγχου. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε την αναβάθμιση του συστήματος ποιότητας στη χώρα, εξασφαλίζοντας λιγότερη γραφειοκρατία, καλύτερη εποπτεία συμμόρφωσης και ευκολότερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.
Ψηφιακό μητρώο: Πώς αλλάζει τις διαδικασίες πιστοποίησης
Το νέο Εθνικό Ψηφιακό Μητρώο Πιστοποιήσεων και Ελέγχων θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να:
- Ελέγχουν την εγκυρότητα των πιστοποιητικών τους σε πραγματικό χρόνο.
- Αποφεύγουν χρονοβόρες διαδικασίες και καθυστερήσεις.
- Ενισχύουν την αξιοπιστία τους στην αγορά.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, το νέο σύστημα δίνει τέλος στη χρηματοδοτική και διοικητική υποστελέχωση οργανισμών όπως ο ΕΛΟΤ, το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας (ΕΙΜ) και το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), τα οποία ενισχύονται με περισσότερους πόρους, προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό.
Λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερη ασφάλεια για τις επιχειρήσεις
Η απλοποίηση των διαδικασιών θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην ελληνική βιομηχανία, καθώς:
- Μειώνεται το κόστος και ο χρόνος πιστοποίησης.
- Διευκολύνεται η συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.
- Ανοίγουν νέες αγορές για τα ελληνικά προϊόντα, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους.
«Από τις προδιαγραφές των υλικών στις κατασκευές, μέχρι τη μέτρηση των καυσίμων και των τροφίμων, η ποιότητα δεν είναι πολυτέλεια, είναι αναγκαιότητα», τόνισε ακόμα ο κ. Θεοδωρικάκος και πως «με την εναρμόνιση στα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα, ανοίγουμε νέες αγορές για τα ελληνικά προϊόντα, κάνοντάς τα πιο ανταγωνιστικά».
Ο υπουργός, ολοκληρώνοντας την ομιλία του υπογράμμισε: «Δεν είναι ένα σχέδιο για το μέλλον, είναι το αύριο που ξεκινά από σήμερα. Η ποιότητα δεν είναι εμπόδιο, είναι το εισιτήριο για την ανάπτυξη. Ο ΕΛΟΤ και η ελληνική βιομηχανία συμπορεύονται. Γιατί η καλή βιομηχανία έχει ανάγκη την καλή τυποποίηση».
Στην εκδήλωση, εκτός από τον υπουργό Ανάπτυξης, παρέστησαν η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Λευτέρης Κρητικός, καθώς και ο αντιπρόεδρος του ISO, Christoph Winterhalter, σηματοδοτώντας τη διεθνή διάσταση της πρωτοβουλίας.
Με αυτή τη νέα ψηφιακή πρωτοβουλία, η ελληνική βιομηχανία αποκτά τα εργαλεία που χρειάζεται για να εξελιχθεί, να γίνει πιο αποδοτική και να διεκδικήσει δυναμικότερο ρόλο στις διεθνείς αγορές.