Πώς θα κατεβάσει περισσότερο νερό στο Ελληνικό – Στοίχημα η μείωση των απωλειών και η διατήρηση οικονομικών τιμολογίων
Με στόχο να διατηρήσει όσο το δυνατόν χαμηλότερα τις χρεώσεις στα τιμολόγια του νερού, η ΕΥΔΑΠ προχωρά ένα στοχευμένο πλάνο για την αντικατάσταση του παλιού δικτύου, ώστε να μειωθούν οι απώλειες που σήμερα φτάνουν στο 15%. Την εξίσωση δυσχεραίνει ο κίνδυνος της λειψυδρίας, αφού για τρίτη χρονιά οι περιορισμένες βροχοπτώσεις μειώνουν με ταχύτητα τα αποθέματα νερού.
Λειψυδρία: Ο Μόρνος αποδυναμώνεται, η Υλίκη υποχωρεί, ο Μαραθώνας σε οριακή κατάσταση
Το πλάνο των εναλλακτικών λύσεων για να μην διψάσει η Αττική, ύψους 535 εκατ. ευρώ ως τη δεύτερη φάση, έχει λάβει το «πράσινο» φως από το δημόσιο, που θα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη. Εχθές, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, κ. Χάρης Σαχίνης, στη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης, τόνισε την ανάγκη να τρέξουμε γρηγορότερα για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων, εκφράζοντας την πεποίθηση πως ο σχεδιασμός είναι επαρκής. «Δεν θα μείνουμε από νερό αλλά πρέπει να τρέξουμε», είπε χαρακτηριστικά, θυμίζοντας ότι από εκεί που τον Οκτώβριο του 2022 δεν υπήρχε πρόβλημα, σήμερα η Αττική βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό. Αυτή τη στιγμή, τα αποθέματα στους ταμιευτήρες επαρκούν για 2,5-3 χρόνια, με δεδομένη την κατανάλωση 400 εκατ. κυβικών μέτρων ετησίως, κάθε χρόνο λείπουν 200 εκατ. κ.μ. νερού.
Παράλληλα, με την πόλη να επεκτείνεται διαρκώς, η εταιρεία έχει σε προτεραιότητα την επέκταση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης σε επιβαρυμένες περιοχές όπως η Ανατολική Αττική, αλλά και προς τα νότια προάστια. Η δημιουργία μίας νέας πόλης στο Ελληνικό από τη Lamda Development φέρνει νέα δεδομένα. Για να καλυφθεί η νέα ζήτηση, η εταιρεία έχει εκπονήσει το σχέδιο του αγωγού που θα κατεβάσει το νερό από το διυλιστήριο του Γαλατσίου, μέσω της οδού Δροσοπούλου και της πλατείας Εξαρχείων, στο Ελληνικό.
Τα «κλειδιά» για να προλάβουμε
Προκειμένου να ανταποκριθεί η εταιρεία στη μεγάλη πρόκληση, καθώς έχει παράλληλα σε εφαρμογή ένα δεκαετές επενδυτικό πλάνο 2,1 δισ. ευρώ, για το οποίο ο ρυθμός υλοποίησης θα πρέπει να φτάσει στα 200 εκατ. ευρώ ετησίως από τα 65-70 εκατ. που είναι σήμερα, ο κ. Σαχίνης έθεσε ορισμένες προϋποθέσεις. Η ενίσχυση του προσωπικού με ευελιξίες είναι η πρώτη. Όπως εξήγησε, παρότι τα οκτώ τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει ζητήσει κόσμο μέσω ΑΣΕΠ, οι διαδικασίες καθυστερούν με αποτέλεσμα είναι ακόμη μείον 100 άτομα, δεδομένου ότι ο ρυθμός συνταξιοδοτήσεων υπερβαίνει αυτόν των προσλήψεων.
Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να επιταχυνθεί η ωρίμανση και προώθηση των έργων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Όπως ενημέρωσε ο επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ, βρίσκεται υπό επεξεργασία μία νομοθετική ρύθμιση για να τρέξουν οι διαδικασίες με ευελιξίες, ως στρατηγικές επενδύσεις. Προκειμένου, δε, να ανταποκριθεί και στις περιβαλλοντικές της υποχρεώσεις, η ΕΥΔΑΠ ήδη προετοιμάζει την «Ψυττάλεια 3.0», που εκτιμάται ότι θα κοστίσει περί τα 300 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το επενδυτικό πλάνο κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, για να επιτευχθεί ο στόχος της συγκράτησης των χρεώσεων, ώστε να παραμείνει το νερό ο φθηνότερος λογαριασμός κοινής ωφέλειας, όπως είπε ο κ. Σαχίνης, θα πρέπει να βρεθούν πηγές χρηματοδότησης. Ήδη το μεγάλο πλάνο επενδύσεων για την Ανατολική Αττική, που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, χρηματοδοτείται κατά 90% από ευρωπαϊκούς πόρους.
Σε αυτή την κατεύθυνση, θα συμβάλλει και ο μετασχηματισμός της εταιρικής δομής της εταιρείας με στόχο τον διαχωρισμό των μη ρυθμιζόμενων δραστηριοτήτων και την ενεργοποίηση εξαγορών και συγχονεύσεων.
Το σχέδιο για τη λειψυδρία και τις διαρροές
Οι πρώτες γρήγορες παρεμβάσεις για να μην ξεμείνει από νερό το λεκανοπέδιο έχουν γίνει, με περισσότερες αντλήσεις από τη Μαυροσουβάλα, ενώ προχωρούν και δοκιμαστικές αντλήσεις και στον Βοιωτικό Κηφισό, που έχει σημαντική ποσότητα νερού, με τον αστερίσκο ότι χρησιμοποιείται και για άρδευση καλλιεργειών. Με αυτές τις κινήσεις, η ΕΥΔΑΠ ελπίζει ότι διασφαλίζει ένα περιθώριο τεσσάρων ετών, ώστε να προχωρήσει το μεγάλο έργων των Κρεμαστών, που θα δώσει ανάσα 50ετίας στην Αττική.
Παράλληλα, προωθεί επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ ως το 2029 για τον περιορισμό των διαρροών τόσο στο δίκτυο της πόλης, όσο και στο εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα. Θεωρείται πως με το τρέχον πλάνο, την ενίσχυση του προσωπικού και με καλύτερη διαχείριση των αιτημάτων για διαρροές, που καθημερινά φτάνουν τα 300, όπως είναι το στοίχημα των επόμενων μηνών για τη διεύθυνση Ύδρευσης, οι απώλειες νερού θα πέσουν πιο κοντά στο επιθυμητό 8-9%.
Εμπόδιο όμως συνιστά το καταπονημένο δίκτυο της πρωτεύουσας, που έχει μία μέση ηλικία 60 ετών. «Δεν θέλουμε να σπάνε αγωγοί και δίκτυα, ούτε να ταλαιπωρούμε τον κόσμο για αυτό χρειάζονται επενδύσεις», σημείωσε ο κ. Σαχίνης. Εν εξελίξει βρίσκονται ήδη 5 εργολαβίες για την αντικατάσταση δικτύου μήκους 90 χλμ. εκάστη. Όπως εξήγησε, για να γίνει πλήρης αντικατάσταση του υφιστάμενου δικτύου θα χρειαζόταν επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ. Υπό τα σημερινά δεδομένα γίνονται στοχευμένα οι απαραίτητες παρεμβάσεις.