Στην τελική ευθεία βρίσκεται το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στον τομέα της ύδρευσης, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη.
Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της ημερίδας «Νερό: Πηγή Ζωής και Πολύτιμος Πόρος σε Περιβάλλον Κλιματικής Αλλαγής», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με διοργάνωση της εφημερίδας «Μακεδονία της Κυριακής» και του portal makthes.gr.
Στοχεύοντας στην ενίσχυση των ΟΤΑ
Ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε ότι με την υλοποίηση της μεταρρύθμισης, στόχος είναι να δημιουργηθούν τοπικοί φορείς ύδρευσης με πλήρη ιδιοκτησία από την τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις. «Θα είναι ΔΕΥΑ, αλλά οι νέες αυτές ΔΕΥΑ θα ξεκινήσουν με μηδενική βάση χρεών, αποφεύγοντας τις παλαιές αδυναμίες και τα χρέη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Αναφερόμενος στη χρηματοδοτική κατάσταση, σημείωσε ότι πριν την ενεργειακή κρίση, τα χρέη των ΔΕΥΑ στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας έφταναν τα 147 εκατομμύρια ευρώ. Με την αύξηση των χρεών τα τελευταία χρόνια, το 2023 τα ποσά προσεγγίζουν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ. «Με την έναρξη από μηδενική βάση και τη συνέπεια στις πληρωμές, αναμένουμε σημαντική βελτίωση στο ενεργειακό κόστος», πρόσθεσε.
Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και των υποδομών
Το υπουργείο προγραμματίζει την εκταμίευση 40 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος των επιχειρήσεων ύδρευσης, ενώ προωθείται και η αποκοπή των προσλήψεων προσωπικού από τον ετήσιο προγραμματισμό του υπουργείου Εσωτερικών.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η μεταρρύθμιση αποσκοπεί στη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να εξασφαλιστεί ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας, ποσότητας και τιμών στο νερό. «Η επιτυχία αυτής της μεταρρύθμισης δεν θα είναι της κυβέρνησης, αλλά των 100 και πλέον ΔΕΥΑ, οι οποίες θα παραμείνουν και θα προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες», ανέφερε.
Εγγυήσεις για τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού
Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Κώστας Γκιουλέκας, τόνισε τη θέση της κυβέρνησης για το νερό, το οποίο παραμένει δημόσιο αγαθό. «Η προστασία του νερού ως δημόσιο αγαθό είναι αδιαπραγμάτευτη», δήλωσε και αναφέρθηκε στην περιβαλλοντική πρόκληση της ρύπανσης των υδάτων και της αλόγιστης χρήσης του.
Κλιματική αλλαγή και ανάγκη για επαναχρησιμοποίηση των υδάτων
Στην ημερίδα, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Άγις Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ύδρευση λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αυξανόμενης ζήτησης. Το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι πλέον εντονότερο, ενώ οι αστικές περιοχές, και ειδικά τα μεγάλα αστικά κέντρα, απαιτούν συνεχώς νέες υποδομές για την κάλυψη των αναγκών τους.
Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της επαναχρησιμοποίησης των υδάτων και της υιοθέτησης σύγχρονων πρακτικών για την εξοικονόμηση του πολύτιμου πόρου. «Η ΕΥΑΘ ακολουθεί πρωτοποριακή πολιτική και παρέχει ποιοτικό νερό στους πολίτες, μειώνοντας συνεχώς το ανθρακικό αποτύπωμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, η ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, εστίασε στη σημασία του νερού για την ανθρώπινη ευημερία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει λόγω της περιβαλλοντικής μόλυνσης και της κλιματικής αλλαγής. Συζητήθηκαν επίσης οι νέες ευρωπαϊκές οδηγίες για την ποιότητα του νερού και τα απόβλητα, καθώς και η ανάγκη για ενίσχυση των υποδομών ύδρευσης, με τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Διαβάστε επίσης: Τσιάρας: Υπογραφή σύμβασης ΣΔΙΤ ύψους 61,943 εκατ. ευρώ για βασικά έργα ύδρευσης