Η κυπριακή κυβέρνηση επιθυμεί η τιμή της KWh να πέσει κάτω από τα 0,15 ευρώ ανά KWh από 0,25 KWh σήμερα.
Η συμφωνία διασύνδεσης Ελλάδας Κύπρου θα έρθει σήμερα προς συζήτηση στην Κυπριακή Βουλή με την τοποθέτηση των κομμάτων. Η κυβέρνηση αναμένεται να αναδείξει τα οφέλη της συμφωνίας έχοντας ως βασικό άξονα την προστασία των καταναλωτών με την έννοια να μην αυξηθεί το κόστος των τιμολογίων ρεύματος.
Σήμερα η τιμή της KWh στην Κύπρο κυμαίνεται από τα 0,25 έως τα 0,30 ευρώ διότι ο κύριος όγκος της ενέργειας προέρχεται από μονάδες με την χρήση από πετρέλαιο.
Σημαντικό μερίδιο στην παραγωγή έχουν οι ΑΠΕ με φωτοβολταϊκα στοιχεία. Πρόσφατα έχουν τεθεί σε εφαρμογή σχέδια για αποθήκευση της ενέργειας.
Για καταρχήν συμφωνία μιλούν οι εμπλεκόμενες πλευρές καθώς έχουν μείνει σε εκκρεμότητα κρίσιμα θέματα τα οποία αφορούν την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ).
Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση της συμφωνίας στην Κυπριακή Βουλή αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για την υλοποίηση της συμφωνίας.
Η προθεσμία την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι η ερχόμενη Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου με τη ΡΑΕΚ να αποφασίζει για τα τελευταία «αγκάθια» της συμφωνίας όπως είναι το ύψος των χρημάτων που θα εισπράττει ο ΑΔΜΗΕ από την υλοποίηση του έργου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου θέτει ως όριο τα 0,15 ευρώ ανά KWh με την υλοποίηση του έργου.
Οι διαβεβαιώσεις για «κλείδωμα» της τιμής της KWhδεν μπορούν να δοθούν με απόλυτο τρόπο. Να σημειωθεί ότι η ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με τις βαλκανικές χώρες και την Ιταλία δεν έφεραν τν πολυπόθητη μείωση της τιμής.
Πάντως η κυπριακή κυβέρνηση δεν μπορεί να απορρίψει το μέλλον της χώρας αλλά ορθώνει τείχη προστασίας των νοικοκυριών από τις μελλοντικές αναταράξεις στην ενέργεια όταν ο βασικός πυλώνας παραγωγής ενέργειας είναι το φυσικό αέριο.
Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στην Κύπρο είναι ότι ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, τόνισε ότι η απόφαση για να προχωρήσουμε αρχικά με την ηλεκτρική διασύνδεση ήταν για να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, προειδοποιώντας ότι αν οι επενδυτές δεν δώσουν ικανοποιητικές διευκρινίσεις στο κράτος, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα επιβαρυνθούν επιπρόσθετα οι καταναλωτές ρεύματος, η κυπριακή πλευρά δεν θα είναι θετική σε όσα ζητά ο φορέας υλοποίησης.
Νίκος Θεοδωροπουλος