Άγνωστοι βανδάλισαν σεισμολογικό σταθμό στη Σαντορίνη και έκλεψαν κρίσιμο εξοπλισμό – Ανάστατοι οι επιστήμονες, προειδοποιούν για σοβαρούς κινδύνους
Ανησυχία αλλά και απορία έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα, το γεγονός ότι άγνωστοι προχώρησαν στον βανδαλισμό και την κλοπή εξοπλισμού από τον νέο σεισμολογικό σταθμό που είχε εγκατασταθεί στη Βλυχάδα Σαντορίνης. Ο σταθμός, που τέθηκε σε λειτουργία μόλις στις 11 Φεβρουαρίου, σταμάτησε ξαφνικά να εκπέμπει σήμα το βράδυ της 18ης Μαρτίου, στις 23:40.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, η επίσκεψη στο σημείο αποκάλυψε το πρόβλημα: κλοπή του ηλιακού συστήματος τροφοδοσίας, των μπαταριών και των φορτιστών, καθώς και βανδαλισμό του ίδιου του σταθμού.
«Ο σταθμός τοποθετήθηκε για να καλύψει το νότιο τμήμα της Σαντορίνης, μια περιοχή ζωτικής σημασίας για τη σεισμο-ηφαιστειακή παρακολούθηση», εξήγησε ο καθηγητής. «Είναι εξαιρετικά σπάνιο να δούμε τέτοιους βανδαλισμούς σε σεισμολογικό εξοπλισμό, καθώς οι πολίτες συνήθως δείχνουν ευαισθησία και κατανόηση για τη σημασία αυτών των υποδομών».
Μια σιωπηλή απειλή σε σεισμικά ενεργή περιοχή
Ο σταθμός είχε εγκατασταθεί σε απομονωμένο σημείο, δίπλα σε ακατοίκητο οίκημα που παραχωρήθηκε ευγενικά από τον γνωστό ζωγράφο Χριστόφορο Ασιμή, ώστε να υπάρχει ησυχία για καταγραφή των δονήσεων. Λόγω της απομακρυσμένης τοποθεσίας, ο σταθμός λειτουργούσε αυτοδύναμα με ηλιακή ενέργεια, όπως συμβαίνει με δεκάδες άλλους σταθμούς σε όλη τη χώρα.
Η τοπική αστυνομία ανταποκρίθηκε άμεσα, ενώ οι επιστήμονες επισημαίνουν πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ταυτοποίηση των δραστών, αλλά η αποτροπή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.
«Δεν μπορούμε να έχουμε αστυνομικούς να φυλάνε κάθε σεισμολογικό σταθμό. Είναι θέμα συνείδησης και συλλογικής ευθύνης», σχολίασε ο κ. Παπαζάχος, κάνοντας έκκληση προς τους πολίτες να σεβαστούν και να προστατεύσουν τον εξοπλισμό που λειτουργεί για τη δική τους ασφάλεια.
Επιστρέφει σύντομα σε λειτουργία – Ανοιχτό το ζήτημα ευαισθητοποίησης
Ο σταθμός αναμένεται να αποκατασταθεί εντός των επόμενων ημερών, ωστόσο το περιστατικό φέρνει στο προσκήνιο το πόσο εκτεθειμένο παραμένει το κρίσιμο δίκτυο σεισμικής παρακολούθησης, ειδικά σε περιοχές όπως η Σαντορίνη, όπου ο ηφαιστειακός κίνδυνος απαιτεί συνεχή επιτήρηση.
Ο καθηγητής του ΑΠΘ έχει ήδη προχωρήσει σε δημόσια ανάρτηση για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη, ενώ προειδοποιεί ότι η απώλεια δεδομένων ή η καθυστέρηση στην ανίχνευση φαινομένων μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την πρόληψη και τη διαχείριση σεισμικών και ηφαιστειακών κινδύνων.
«Οι σταθμοί αυτοί δεν είναι απλώς μηχανήματα. Είναι τα μάτια και τα αυτιά μας απέναντι σε φυσικά φαινόμενα που μπορούν να απειλήσουν ανθρώπινες ζωές», κατέληξε ο κ. Παπαζάχος.