Το ΥΠΕΝ παρουσίασε τον απολογισμό του θεσμού Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης στο Σταύρος Νιάρχος – Κοινή δέσμευση απέναντι στην κλιματική κρίση
Σε μια λιτή αλλά ουσιαστική εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) παρουσίασε τον απολογισμό του θεσμού του Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης, υπό τον τίτλο «Συνεργασία για τη Δημιουργία».
Ο θεσμός, που ξεκίνησε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, έχει μετατραπεί σε έναν ισχυρό πυλώνα εταιρικής και διακρατικής υπευθυνότητας, κινητοποιώντας ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς για την αποκατάσταση και αναγέννηση των δασών που επλήγησαν από την κλιματική κρίση.
Πρωτοβουλίες που έγιναν πράξη
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Παπασταύρου, αναφέρθηκε στους 27 αναδόχους -εταιρείες, ιδρύματα και φορείς- που επένδυσαν περίπου 15 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά έργα και τεχνητές αναδασώσεις. Ειδική αναφορά έγινε στην Κυπριακή Δημοκρατία για τη συμβολή της στη δημιουργία του Πάρκου Μνήμης στο Μάτι.
«Η συνεργασία κράτους και κοινωνίας γεννά ελπίδα, ακόμη και μέσα στις μεγαλύτερες αντιξοότητες», σημείωσε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι οι ανάδοχοι αποτέλεσαν «σημαιοφόρους της ελπίδας».
Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε την ανάγκη διαρκούς εγρήγορσης:
«Η πράσινη ατζέντα της κυβέρνησης είναι φιλόδοξη και συγκεκριμένη. Η κλιματική κρίση είναι παρούσα και επιβάλλει καθολική δράση – για τα παιδιά μας, για την πατρίδα μας».
Μια σκυταλοδρομία δασικής πολιτικής
Πρώην υπουργοί του ΥΠΕΝ, όπως οι Θόδωρος Σκυλακάκης, Κώστας Σκρέκας και Γιώργος Αμυράς, αναφέρθηκαν στην εξέλιξη της δασικής πολιτικής από το 2019 μέχρι σήμερα. Αναδείχθηκε η μετάβαση από τη διαχείριση της καταστροφής στην πρόληψη και τη διαχείριση των δασών, με έμφαση σε έργα όπως οι διαχειριστικές μελέτες στην Αττική, το πρόγραμμα Antinero, αλλά και η προστασία 1,5 εκατ. στρεμμάτων μέσω του προγράμματος «Απάτητα Βουνά».
«Η Ελλάδα κάνει πρόληψη για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση», τόνισε ο Σκυλακάκης, ενώ ο Σκρέκας θύμισε πως ο θεσμός των αναδόχων «γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες» του 2021, προσφέροντας άμεσες λύσεις, χωρίς γραφειοκρατία.
Ο Γενικός Γραμματέας Δασών, Στάθης Σταθόπουλος, μίλησε για τις δύο μεγάλες δασικές μεταρρυθμίσεις (2020 και 2024) και τη σημασία της κοινωνικής σύμπραξης. «Δεν εφεύραμε μαγικές λύσεις για τη φωτιά», είπε χαρακτηριστικά, «αλλά δείξαμε ότι η απάντηση είναι η κοινή προσπάθεια».
Το ίδιο πνεύμα υπογράμμισε και ο Γενικός Διευθυντής Δασών, Ευάγγελος Γκουντούφας, κάνοντας λόγο για «άμεσα αντανακλαστικά και έμπρακτη προσφορά» από τους αναδόχους.
Βραβεύσεις με περιβαλλοντική βαρύτητα
Στην τελετή βραβεύθηκαν οι 27 αναδόχοι – μεταξύ αυτών οι ΔΕΗ, Helleniq Energy, Coca-Cola Hellas, Motor Oil, Philip Morris/Παπαστράτος, Lidl Hellas, WWF Ελλάς, αλλά και ιδρύματα όπως το Ίδρυμα Λασκαρίδη και το Ίδρυμα Κανελλοπούλου. Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Πρέσβης της στην Ελλάδα, κ. Σταύρος Αυγουστίδης, παραλαμβάνοντας το σχετικό βραβείο από τον Κ. Χατζηδάκη.
Η εκδήλωση δεν ήταν μόνο ένας απολογισμός έργου, αλλά ένα μήνυμα ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι υπόθεση μόνο της Πολιτείας. Είναι μια διαρκής συνεργασία που ενώνει θεσμούς, εταιρείες, εθελοντές και πολίτες – για τα δάση που καίγονται, αλλά μπορούν να ξαναγεννηθούν.