Μπάφετ: O δισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ πούλησε σχεδόν το μισό ποσοστό που κατείχε στην Apple, μια κίνηση που ωθεί τη μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού 7% χαμηλότερα στις προσυνεδριακές συναλλαγές.
Μεγάλο ήταν το σοκ σε ολόκληρο τον επενδυτικό κόσμο, μετά την πρόσφατη απόφαση του 93χρονου επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ να ξεφορτωθεί το 49% των μετοχών της Apple που κατέχει η Berkshire Hathaway.
Η κίνηση αυτή, ασυνήθιστη για κάποιον του βεληνεκούς του Μπάφετ, εγείρει ερωτήματα σχετικά με τα κίνητρα πίσω από αυτή του την απόφαση στέλνοντας διάφορα μηνύματα για τις τρέχουσες οικονομικές και τεχνολογικές προοπτικές.
Ο Γουόρεν Μπάφερ ο οποίος συχνά θεωρείται ως ένας ιδιαίτερα ευφυής επενδυτής, φαίνεται να έχει προβλέψει μια αυξημένη ανάγκη για οικονομική ευελιξία. Πράγματι, τα ταμειακά αποθέματα έφτασαν στο ποσό ρεκόρ των 277 δισ. δολαρίων, από 189 δισ. δολάρια τρεις μήνες νωρίτερα, ως ένδειξη μιας ασυνήθιστης επιφυλακτικότητας.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου της Berkshire Hathaway, στο τέλος του β’ τριμήνου η συμμετοχή του ομίλου στην κατασκευάστρια των iPhones ανερχόταν στα 84,2 δισ. δολ., που σημαίνει ότι η εταιρεία πούλησε σχεδόν τη μισή συμμετοχή που είχε στην Apple, σύμφωνα με το CNBC.
Ακόμη και μετά την πώληση αυτού του τεράστιου ποσοστού, η συμμετοχή στην Apple παραμένει η μεγαλύτερη θέση που έχει ο όμιλος της Berkshire.
Η πώληση μετοχών της Apple εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλάνο πωλήσεων του Μπάφετ καθώς κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του έτους ο μεγαλοεπενδυτής πούλησε μετοχές αξίας άνω των 75 δισ. δολ., αυξάνοντας το μαξιλάρι των μετρητών του στα 277 δισ. δολ.
Ο Buffet πούλησε το 13% της συμμετοχής που κατείχε στην Apple κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του έτους, κίνηση την οποία -κατά την ετήσια γενική συνέλευση της Berkshire τον Μάιο- απέδωσε σε φορολογικούς λόγους. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά, η πώληση “λίγης Apple” φέτος θα ωφελήσει τους μετόχους της Berkshire μακροπρόθεσμα, αν ο φόρος επί των κεφαλαιακών κερδών αυξηθεί στις ΗΠΑ από μια κυβέρνηση η οποία θα θελήσει να καλύψει το αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα.
Ωστόσο, σύμφωνα με το CNBC, το μεγάλο ποσοστό της Apple που πούλησε ο Μπάφετ ενδέχεται να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή κίνηση κόντρα στους φόρους.