Η Γροιλανδία στις κάλπες – Το «βλέμμα» του Τραμπ και η μάχη της ανεξαρτησίας
Οι εκλογές στη Γροιλανδία, που υπό άλλες συνθήκες θα περνούσαν απαρατήρητες, φέτος τραβούν το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επανέφερε τις αμερικανικές βλέψεις στο νησί, έχουν ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο, καθώς 40.000 εκλογείς καλούνται να επιλέξουν τη νέα τους κυβέρνηση.
Η ψήφος αυτή δεν αφορά μόνο τη διακυβέρνηση της Γροιλανδίας, αλλά και το μέλλον της σχέσης της με τη Δανία, καθώς το ζήτημα της πλήρους ανεξαρτησίας παραμένει ανοιχτό.
Οι ΗΠΑ, η στρατηγική σημασία της Γροιλανδίας και το «μήνυμα» Τραμπ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη στρατιωτική παρουσία στη Γροιλανδία μέσω της βάσης Pituffik, που λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950. Παράλληλα, η Ουάσιγκτον βλέπει το νησί ως ζωτικής σημασίας για την εθνική και διεθνή ασφάλεια, αλλά και ως μια πλούσια πηγή πετρελαίου, φυσικού αερίου, χρυσού και ουρανίου.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας στο Κογκρέσο στις αρχές Μαρτίου, δεν έκρυψε τις προθέσεις του:
«Υποστηρίζουμε σθεναρά το δικαίωμα των Γροιλανδών να καθορίσουν το μέλλον τους. Και αν το θελήσουν, είναι καλοδεχούμενοι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χρειαζόμαστε τη Γροιλανδία για την ασφάλεια. Και νομίζω ότι θα την αποκτήσουμε. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα το πετύχουμε.»
Η τοποθέτησή του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Γροιλανδία, με τον πρωθυπουργό του νησιού Μούτε Έγκεντε να απαντά:
«Δεν είμαστε ούτε Δανοί ούτε Αμερικανοί. Είμαστε Καλάλιτ.»
Η απειλή της παραπληροφόρησης και η ρωσική επιρροή
Το πολιτικό σκηνικό στη Γροιλανδία έχει περιπλακεί ακόμη περισσότερο, καθώς η δανική υπηρεσία πληροφοριών PET προειδοποίησε για ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης ενόψει των εκλογών. Σύμφωνα με τις αναφορές, ψεύτικοι λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακινούν παραπλανητικές ειδήσεις, επιχειρώντας να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη.
Ο ειδικός σε θέματα προπαγάνδας και παραπληροφόρησης Γιόχαν Φάρκας, από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, σημειώνει ότι οι εξωτερικές παρεμβάσεις στη Γροιλανδία είναι δύσκολες λόγω των μικρών και κλειστών κοινωνιών, αλλά όχι αδύνατες.
Ανεξαρτησία ή εξάρτηση; Το μεγάλο δίλημμα των εκλογών
Η Γροιλανδία παραμένει μια ημιαυτόνομη περιοχή της Δανίας, με σημαντική οικονομική στήριξη από την Κοπεγχάγη. Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας επιδιώκουν σταδιακή απεξάρτηση, αλλά τα οικονομικά δεδομένα δείχνουν ότι το νησί δεν μπορεί ακόμη να σταθεί απόλυτα μόνο του.
Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση θα δείξει εάν η πλειοψηφία των πολιτών θα δώσει ισχυρή εντολή για περισσότερη αυτονομία ή αν θα προτιμήσει τη συνέχιση της σχέσης με τη Δανία. Σε κάθε περίπτωση, οι διεθνείς πιέσεις –από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και άλλους παίκτες– δείχνουν ότι η Γροιλανδία δεν είναι πια απλώς το μεγαλύτερο νησί του κόσμου, αλλά ένας γεωπολιτικός κόμβος με στρατηγική σημασία.
Διαβάστε επίσης: Κατηγορηματικό «όχι» της Δανίας στα σχέδια Τραμπ για τη Γροιλανδία