Στο φουλ οι μηχανές για την ολοκλήρωση των έργων-ορόσημο για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας – «Πράσινο» Δικαστικό Μέγαρο και Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων
Δύο εμβληματικά έργα που αναβαθμίζουν την εικόνα του Πειραιά επιθεώρησε το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Επισκέφθηκε το υπό κατασκευή Δικαστικό Μέγαρο και το εργοτάξιο του νέου Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για δύο σημαντικές παρεμβάσεις που συμβάλλουν καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό και την πολιτιστική ανάδειξη του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.
«Ο Πειραιάς αλλάζει όψη και γίνεται η πόλη που πρέπει να είναι», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας τη σύνδεση των έργων με το Ταμείο Ανάκαμψης και την ανάγκη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων έως το 2026.
Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά: Το πρώτο «πράσινο» δημόσιο κτίριο της χώρας
Ο πρωθυπουργός πρώτα επισκέφθηκε το εργοτάξιο του Δικαστικού Μεγάρου, το οποίο κατασκευάζεται στη ζώνη του Αγίου Διονυσίου και αναμένεται να αποτελέσει το πιο σύγχρονο δικαστικό συγκρότημα της Ελλάδας.
Το νέο Μέγαρο θα είναι:
- Το πρώτο δημόσιο κτίριο μηδενικών εκπομπών στην Ελλάδα
- Το πρώτο με πιστοποίηση LEED χρυσού επιπέδου
- Ένα υπερσύγχρονο δικαστικό συγκρότημα 41.000 τ.μ.
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το νέο Μέγαρο θα καλύψει τις ανάγκες όλου του παραλιακού μετώπου, καθώς με τη μεταρρύθμιση του δικαστικού χάρτη οι δικαστικές αρμοδιότητες του Πειραιά επεκτείνονται σε όλους τους δήμους της περιοχής.
Το κτίριο θα περιλαμβάνει:
- 360 θέσεις στάθμευσης
- Νέο οδικό δίκτυο ελεγχόμενης πρόσβασης για μεταγωγικά οχήματα
- Αθλητικές εγκαταστάσεις 1.500 τ.μ.
- Δημοτική πλατεία 5 στρεμμάτων
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» και αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2026.
«Με την ολοκλήρωσή του, θα είναι ένα πραγματικό κόσμημα για τη Δικαιοσύνη και την πόλη», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων: Ένα μοναδικό στο είδος του μουσείο παγκοσμίως
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το εργοτάξιο του νέου Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων, που κατασκευάζεται στο κτήριο SILO στο λιμάνι του Πειραιά.
Το μουσείο θα είναι μοναδικό στον κόσμο, καλύπτοντας την ιστορική σχέση των Ελλήνων με τη θάλασσα από την αρχαιότητα έως τον 20ό αιώνα.
Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, το Μουσείο θα περιλαμβάνει:
- Σπάνια ευρήματα από αρχαία ναυάγια
- Πολυμέσα για την ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας
- Αμφιθέατρο και υδάτινα στοιχεία
- Ένα καινοτόμο αφιέρωμα στην κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στις θάλασσες
«Η Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θάλασσα και αυτό το μουσείο έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το μουσείο θα είναι έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι του 2026, με τη χρηματοδότησή του να προέρχεται εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η σημασία των έργων για τον Πειραιά
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ανάπλαση του Πειραιά προχωράει με έργα που συνδυάζουν την αναβάθμιση των υποδομών και την πολιτιστική ανάπτυξη.
«Οι ευρωπαϊκοί πόροι αξιοποιούνται σε σημαντικά έργα, μεταμορφώνοντας τον Πειραιά σε μια πόλη αντάξια του πρώτου λιμανιού της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, σημείωσε ότι τα δύο έργα θα συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της πόλης, τονίζοντας πως το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων θα αποτελέσει τοπόσημο διεθνούς εμβέλειας.
Με την ολοκλήρωση των έργων το 2026, ο Πειραιάς θα διαθέτει:
- Ένα πρωτοποριακό Δικαστικό Μέγαρο με πράσινη τεχνολογία
- Ένα μοναδικό Μουσείο που θα αναδεικνύει τη ναυτική ιστορία της Ελλάδας
Η πόλη του Πειραιά αλλάζει πρόσωπο, δημιουργώντας υποδομές για το μέλλον και ενισχύοντας την πολιτιστική της κληρονομιά.
Διαβάστε επίσης: DIMAND: Έτοιμο το καλοκαίρι του 2026 το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά