Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις» ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου έχουν στόχο την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, την προώθηση της καινοτομίας και την ενδυνάμωση των φορολογικών θεσμών, ενώ παράλληλα εστιάζουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση του αισθήματος φορολογικής δικαιοσύνης.
Μείωση των Φόρων
Ο Υφυπουργός Χρίστος Δήμας, κλείνοντας τη συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου, ανέφερε ότι οι στόχοι της Κυβέρνησης είναι απαιτητικοί αλλά κρίσιμοι για την ανάπτυξη της χώρας. «Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει μπροστά, μέσω του εξορθολογισμού των φόρων και της μείωσης τους όπου είναι δυνατόν», δήλωσε ο κ. Δήμας, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα ήδη από το 2019 έχει προχωρήσει στη μείωση 60 φόρων. Ειδικότερα, με το νέο νομοσχέδιο, αναμένονται 12 νέες μειώσεις φόρων, εξαιτίας της αυξημένης φορολογικής συμμόρφωσης και της πάταξης της φοροδιαφυγής.
Στήριξη στην καινοτομία και τις επιχειρήσεις
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και μέτρα για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, ενώ προωθεί τον μετασχηματισμό και τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε τομείς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αλλαγών της ψηφιακής εποχής. Οι επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από φορολογικά κίνητρα που θα διευκολύνουν την ανάπτυξή τους, ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες, όπως η ΑΑΔΕ, θα ενισχυθούν με την εφαρμογή νέων οργανωτικών αλλαγών.
Δαπάνες για Υγεία, Άμυνα και Παιδεία
Ο κ. Δήμας αναφέρθηκε και στις αυξήσεις των δαπανών σε κρίσιμους τομείς, όπως η Υγεία, η Άμυνα και η Παιδεία, τονίζοντας ότι από το 2019 έως το 2025, οι δαπάνες για την Υγεία αυξάνονται κατά 74%, με τα νοσοκομεία να καταγράφουν αύξηση 120%. Στην Άμυνα, η αύξηση φτάνει το 73%, ενώ στην Παιδεία δίνονται επιπλέον 141 εκατομμύρια ευρώ. «Αυτές οι αυξήσεις δαπανών σε σημαντικούς τομείς έπρεπε να αναγνωριστούν», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα, εκπρόσωποι από διάφορους φορείς, όπως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, παρουσίασαν τις θέσεις τους για το νομοσχέδιο.
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ουσιαστικές οργανωτικές αλλαγές και νέες διαδικασίες για τη φορολογική διαχείριση, επισημαίνοντας την ανάγκη για έναν σαφή και οργανωμένο τρόπο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Το απόγευμα της Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί η β΄ ανάγνωση του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή Οικονομικών
Διαβάστε επίσης: Φορολογικό νομοσχέδιο: «Στόχος μας τα φορολογικά έσοδα να προέρχονται από λιγότερους φόρους»