Με τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας κατά μέσο όρο έκλεισε το 2024 η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως σημειώνεται στα σχετικά στοιχεία της Eurelectric οι αρνητικές τιμές έφτασαν σε νέο ρεκόρ φέτος, καθώς καταγράφηκαν στο 17% των περιπτώσεων σε τουλάχιστον μία ζώνη προσφορών.
Σύμφωνα με την Eurelectric, όσον αφορά τις προοπτικές για το μέλλον, τα κίνητρα για τον εξηλεκτρισμό της βιομηχανίας θα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη μιας ανταγωνιστικής οικονομίας χωρίς άνθρακα.
Επιπρόσθετα, η Eurelectric σημειώνει ότι η ενίσχυση του εξηλεκτρισμού της βιομηχανίας πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το βιομηχανικό σχέδιο της Πράσινης Συμφωνίας (Clean Industrial Deal) είναι η ιδανική ευκαιρία για την παροχή νέων κινήτρων για εξηλεκτρισμό, όπως με τη δημιουργία μίας “τράπεζας εξηλεκτρισμού”, περιοχές επιτάχυνσης εξηλεκτρισμού και με μηχανισμούς αποφυγής κινδύνου για μακροπρόθεσμες συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs).
Χρονιά ρεκόρ το 2024
Πιο αναλυτικά, το 2024 η μέση τιμή χονδρικής για την επόμενη ημέρα υποχώρησε στα 82 ευρώ/MWh, σε σύγκριση με τα 97 ευρώ/MWh το 2023. Συνολικά, η μέση τιμή χονδρικής στην ΕΕ για την επόμενη ημέρα μειώθηκε κατά 16% σε σύγκριση με το 2023, με ορισμένες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους
Σημειώνεται, δε, ότι ήταν ακόμα χαμηλότερη – 76 ευρώ/MWh – έως το τελευταίο τρίμηνο του έτους, όταν παρατηρήθηκε:
- αύξηση στις τιμές αερίου
- αύξηση της ζήτησης λόγω του χειμώνα
- αύξηση των ημερών χωρίς ήλιο και χωρίς αέρα, που είχαν ως αποτέλεσμα ώθηση στις τιμές, με μεγάλες αυξήσεις να καταγράφονται μεταξύ άλλων στην Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ρουμανία και την Σουηδία.
Επιπρόσθετα, το 2024:
- Οι εκπομπές άνθρακα μειώθηκαν κατά 59% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, χάρη στην αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Συγκριτικά με το 2023 καταγράφηκε πτώση 13%
- Η ΕΕ πέτυχε το πιο καθαρό ενεργειακό μείγμα στην ιστορία της. Οι ΑΠΕ συνέβαλαν κατά 48% στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ, ακολουθούμενες από την πυρηνική ενέργεια σε ποσοστό 24% και τα ορυκτά καύσιμα σε ποσοστό 28% – το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία. Παρότι η πυρηνική ενέργεια παραμένει η σημαντικότερη μοναδική πηγή παραγωγής ενέργειας, η αιολική συνέχισε να αυξάνει τη διαφορά της σε σχέση με το φυσικό αέριο από την προηγούμενη χρονιά. Η ηλεκτρική ενέργεια από υδροηλεκτρικά και φωτοβολταϊκά αυξήθηκε σημαντικά κατά περισσότερες από 40 TWh σε ετήσια βάση. Αυτό αντιστοιχεί στη μισή ετήσια ζήτηση ενέργειας στο Βέλγιο και στη συνολική ετήσια ζήτηση ενέργειας στην Δανία
- Η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε κατά λιγότερο από 2% φέτος σε σύγκριση με το 2023, αλλά παραμένοντας χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την κρίση. Μέρος αυτής της μείωσης προέρχεται από την υψηλότερη ενεργειακή απόδοση και την εξοικονόμηση ενέργειας, ωστόσο περισσότερο από το 50% αυτής της μείωσης οφείλεται στην επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής. Στην Γερμανία, η κατανάλωση ενέργειας της βιομηχανίας μειώθηκε κατά 13% το 2023 σε σύγκριση με το 2021 και αναμένεται να έχει μειωθεί περαιτέρω το 2024, καθώς η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 4% σε ετήσια βάση.
Χριστίνα Δημητρίου