Nissan – Honda: Τέλος στις συνομιλίες συγχώνευσης των 60 δισ. δολαρίων – Η Nissan αναζητά νέα στρατηγική
Η Nissan και η Honda ανακοίνωσαν την επίσημη διακοπή των συνομιλιών για τη συγχώνευση που θα δημιουργούσε έναν κολοσσό 60 δισ. δολαρίων, αφήνοντας τη Nissan σε μια κρίσιμη καμπή. Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων έρχεται σε μια περίοδο που η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομικές δυσκολίες και αυξανόμενο ανταγωνισμό από Κινέζους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων (EVs).
Οι συνομιλίες, που αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο, ναυάγησαν λόγω διαφωνιών για τη διοικητική δομή. Η Honda πρότεινε ένα πλαίσιο συγχώνευσης που θα τοποθετούσε τη Nissan ως θυγατρική, μια πρόταση που θεωρήθηκε απαράδεκτη από τη Nissan και τον βασικό της μέτοχο, τη Renault.
Με την προοπτική της συγχώνευσης να μην υφίσταται πλέον, η Nissan βρίσκεται υπό έντονη πίεση να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση και να αναζητήσει νέες στρατηγικές συνεργασίες για να παραμείνει ανταγωνιστική στη ραγδαία εξελισσόμενη αυτοκινητοβιομηχανία.
Οικονομικές πιέσεις και νέες προκλήσεις
Η αποτυχία της συγχώνευσης έρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη Nissan, η οποία παλεύει να ανακάμψει από χρόνια αστάθειας στη διοίκησή της και οικονομικών προβλημάτων.
Η εταιρεία ανακοίνωσε νέα μείωση στις προβλέψεις κερδοφορίας της για το έτος, ενώ τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου έδειξαν σημαντική πτώση των κερδών. Ως μέρος της προσπάθειας αναδιάρθρωσης, η Nissan σχεδιάζει:
- Κλείσιμο εργοστασίου στην Ταϊλάνδη έως τον Ιούνιο του 2025, με δύο επιπλέον κλείσιμο να ακολουθούν.
- Μείωση 9.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως.
- Περιορισμό της παραγωγικής της ικανότητας κατά 20% για την εξασφάλιση βιωσιμότητας.
Ο CEO της Nissan, Μακότο Ουτσίδα, τόνισε ότι η ανάκαμψη της εταιρείας είναι απόλυτη προτεραιότητα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί μόλις η Nissan βρεθεί σε σταθερή τροχιά. «Όταν δω ξεκάθαρα την πορεία μας, θα είμαι έτοιμος να παραδώσω τη σκυτάλη στον επόμενο ηγέτη», δήλωσε.
Εναλλακτικές συνεργασίες
Με το ενδεχόμενο συγχώνευσης με τη Honda να έχει αποκλειστεί, η Nissan αναζητά νέες στρατηγικές συνεργασίες. Στο επίκεντρο των σεναρίων βρίσκεται η Foxconn, η ταϊβανέζικη γιγαντιαία εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει πιθανό συνεργάτη στην ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων.
Ωστόσο, και οι δύο πλευρές διαψεύδουν οποιεσδήποτε επίσημες συνομιλίες.
Παράλληλα, η Nissan επαναξιολογεί τη θέση της στην Κίνα, όπου διατηρεί οκτώ εργοστάσια μέσω κοινοπραξίας με την Dongfeng Motor. Ήδη έχει αναστείλει την παραγωγή στο εργοστάσιο του Changzhou, ενώ ενδέχεται να μειώσει περαιτέρω την παραγωγική της δυναμικότητα στην περιοχή.
Το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας και οι πιέσεις στις ιαπωνικές εταιρείες
Όταν οι συνομιλίες συγχώνευσης αναφέρθηκαν για πρώτη φορά στις 17 Δεκεμβρίου 2024, η μετοχή της Nissan σημείωσε άλμα 60%, ενώ η Honda κέρδισε 26%. Ωστόσο, καθώς οι αμφιβολίες για τη συμφωνία αυξάνονταν, οι μετοχές τους έχασαν μέρος των κερδών, με τη Nissan να βρίσκεται πλέον 21% υψηλότερα και τη Honda 11%.
Η αποτυχία της συγχώνευσης τονίζει τις αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παραδοσιακοί κατασκευαστές. Ο σκληρός ανταγωνισμός από κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, σε συνδυασμό με γεωπολιτικές αβεβαιότητες (όπως οι ενδεχόμενοι δασμοί των ΗΠΑ σε αυτοκίνητα από το Μεξικό), δημιουργούν ένα περίπλοκο τοπίο για την ιαπωνική βιομηχανία.
Για τη Nissan, το άμεσο στοίχημα είναι η υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης και η εξασφάλιση νέων συμμαχιών που θα της επιτρέψουν να διατηρήσει τη θέση της σε μια εποχή ηλεκτρικών και αυτόνομων οχημάτων.
Η εταιρεία αναμένεται να παρουσιάσει επίσημη ενημέρωση για τα σχέδιά της τον επόμενο μήνα.
Διαβάστε επίσης: Nissan/Honda: Πώς κατέρρευσε το deal των 60 δισ.