Δοκιμάζει τα νέα υψηλά το ΧΑ
Με τον Γενικό Δείκτη να πιάνει το ορόσημο των 1.500 μονάδων στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας χθες υπήρξε μια αναμενόμενη διόρθωση, χωρίς όμως πολλές συγκινήσεις. Εξάλλου οι φάσεις κατοχύρωσης κερδών θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες καθώς το Χρηματιστήριο δοκιμάζει νέα υψηλά. Έτσι, ο Γενικός ∆είκτης έκλεισε χθες στις 1.496,35 µονάδες µε πτώση 0,43%, ενώ ο τζίρος διαµορφώθηκε στα 165,53 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε απώλειες 0,44% στις 3.642,03 µονάδες, ενώ µε οριακά κέρδη 0,04 % έκλεισε ο δείκτης της µεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 2.401,7 µονάδες.
Ο νέος κανονισμός του Χρηματιστηρίου
Εγκρίθηκε ο νέος κανονισμός του Χρηματιστηρίου Αθηνών και τώρα αναμένεται η έκδοσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στις σημαντικές αλλαγές οι κανόνες για την ελεύθερη διασπορά των μετοχών, ενώ σημείο που αποτελεί χρόνιο πρόβλημα για την οργανωμένη αγορά, καθώς πολλές εισηγμένες είναι κατά βάση στα χέρια των βασικών μετόχων. Και όχι μόνο αυτό, αλλά γίνονται και παιχνίδια με ελάχιστες συναλλαγές. Μένει να δούμε τις αντιδράσεις. Βέβαια ο νέος κανονισμός θα εφαρμοστεί στην πράξη από του χρόνου. Μέχρι τότε βλέπουμε.
Placement 4,5 εκατ. µετοχών από Mytilineos
Σε placement 4,5 εκατ. µετοχών, που αντιστοιχούν στο 3,2% του µετοχικού κεφαλαίου που θα διαθέσουν εταιρείες του Ευάγγελου Μυτιληναίου προχωρά η Mytilineos. Ενόψει της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου µε το placement αυξάνονται οι µετοχές που βρίσκονται σε διασπορά και αναμένεται να μπουν νέοι θεσμικοί στο μετοχικό κεφάλαιο. Ο κ. Μυτιληναίος διατηρεί περίπου το 26% του ομίλου.
Αύξηση μεγεθών για την Fourlis
Με αύξηση πωλήσεων και µείωση ζηµιών έκλεισε το α΄ τρίµηνο του 2024 για τον όµιλο Φουρλή, ενώ ενισχύθηκαν τα λειτουργικά και τα µεικτά κέρδη του οµίλου. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 156%, στα 6,5 εκατ. ευρώ. Το µεικτό κέρδος του οµίλου ανήλθε σε 57,5 εκατ. ευρώ το α΄ τρίµηνο του 2024 από 51,8 εκατ. ευρώ το α΄ τρίµηνο του 2023, µε το περιθώριο µεικτού κέρδους του οµίλου να διαµορφώνεται σε 47,1% έναντι περιθωρίου 44,4% πέρυσι.
Οι αμφισβητήσεις των τεκμαρτών
Οι φορολογούμενοι μπορούν να αμφισβητήσουν τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος, από επιχειρηματική δραστηριότητα, καταθέτοντας σχετικό αίτημα, καθώς από χθες βρίσκεται σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ my Βusiness Support. Μέσω της πλατφόρμας, οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να υποβάλουν αίτηση ζητώντας να φορολογηθούν επί των πραγματικών τους εισοδημάτων αμφισβητώντας είτε για αντικειμενικούς λόγους ή ζητώντας τη διενέργεια ελέγχου τον προσδιορισμό φόρου που τους έχει γίνει. Ήδη τις πρώτες ώρες λειτουργίας της πλατφόρμας είχαν κατατεθεί 65 αιτήσεις. Βέβαια δεν αναμένεται μεγάλη προσέλευση, γιατί είπαμε αμφισβήτηση σημαίνει και έλεγχος.