Οι υποτιμημένες τράπεζες
Oι ελληνικές τράπεζες παραµένουν υποτιµηµένες µε βάση τα θεµελιώδη µεγέθη τους, σύµφωνα µε έκθεση της Axia Research η οποία σε έκθεσή της μιλά «συναρπαστική αγοραστική ευκαιρία» χάρη και στα πολύ ισχυρά µεγέθη γ΄ τριµήνου που δίνουν σημαντικά περιθώρια ανόδου. Οι τέσσερις συστηµικές ελληνικές τράπεζες διαπραγµατεύονται µε µέσο όρο δείκτη λογιστικής αξίας P/B για το 2025 στο 0,64x, που αντιστοιχεί σε µερισµατική απόδοση του 10% το 2025, καθιστώντας τον κλάδο πιο ελκυστικό έναντι των τραπεζών της Ε.Ε. που διαπραγµατεύονται µε µέσο όρο P/B στο 0,75x και 7,54% µερισµατική απόδοση για το 2025.
Επιτέλους παρατηρητήριο τιμών
Προ των πυλών βρίσκεται το «Παρατηρητήριο Τιμών» στην ακτοπλοΐα που θα δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης των πραγματικών τιμών και συγκεκριμένα της μέσης τιμής του μεικτού ναύλου (τιμή τελικού εισιτηρίου) σε περίπου 1.000 συνδέσεις λιμένων. Δηλαδή θα παρουσιάζονται οι τιμές των πραγματικών εισιτηρίων που έχουν εκδοθεί από τα πρακτορεία ή ηλεκτρονικά από τους ίδιους τους καταναλωτές.
ΣΔΙΤ για νέα πλοία
Μέσω διαγωνισμών ΣΔΙΤ θα προχωρήσει η δρομολόγηση νέων πλοίων με περιβαλλοντικά κριτήρια. Η αρχή θα γίνει με 80 εκατ. ευρώ με στόχο αφού μοχλευθούν ιδιωτικά κεφάλαια και δάνεια να ναυπηγηθούν 10 νέα πλοία. Αυτό είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, παρουσιάζοντας χθες, τις στρατηγικές στοχεύσεις του Υπουργείου σε έξι τομείς. Αυτοί συνδέονται μεταξύ τους και αφορούν την ενίσχυση της ασφάλειας και τον εκσυγχρονισμό της ακτοπλοΐας και του ναυτιλιακού cluster και την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Υπουργείου Ναυτιλίας.
Στις στρατηγικές πρωτοβουλίες είναι ένα Masterplan για την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου. Συγκεκριμένα, όπως ειπώθηκε, στοχεύει στην αντικατάσταση του παλαιού στόλου πλοίων με νέα, φιλικά προς το περιβάλλον, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης της ελληνικής οικονομίας. Η κεντρική επιδίωξη είναι η μείωση του αποτυπώματος CO2 της ακτοπλοΐας και η αναβάθμιση των πλοίων ώστε να ανταποκρίνονται στις διεθνείς και ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές απαιτήσεις, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου.
Από ρεκόρ σε ρεκόρ η ΔΕΗ
Συνεχίζει να σπάει ρεκόρ η ΔΕΗ που για το εννεάμηνο του 2024 ανακοίνωσε EBITDA 1,35 δισ. ευρώ έναντι 940 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023. Η διοίκηση Στάσση επιβεβαίωσε το guidance για λειτουργική κερδοφορία ύψους 1,8 δισ. ευρώ το 2024. Περισσότερες λεπτομέρειες σήμερα που ο κ. Στάσσης και τα διοικητικά στελέχη της ΔΕΗ θα παρουσιάσουν το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο του ομίλου για την τριετία 2025 – 2027.