Χρηματιστήριο: Οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, παρουσιάζουν ξανά σήμερα πτωτικές τάσεις καθώς, επανήλθαν στο προσκήνιο οι φόβοι για πιθανή επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας με αφορμή τα στοιχεία για την μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM αυξήθηκε τον Αύγουστο, στις 47,2 μονάδες από 46,8 τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο, παρέμεινε κάτω από το όριο του 50 για 5ο συνεχόμενο μήνα. Κάθε μέτρηση κάτω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει συρρίκνωση. Ο μεταποιητικός τομέας αντιπροσωπεύει το 10,3% της αμερικανικής οικονομίας.
Στις 12 Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης,μετά την έναρξη ενός κύκλου χαλάρωσης τον Ιούνιο.
Τον ίδιο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσει η Ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, στη συνεδρίασή της, στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου. Άλλωστε, στο ετήσιο συμπόσιο του Τζάκσον Χολ, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι «έφθασε η ώρα να προσαρμόσουμε τη νομισματική μας πολιτική».
Επίσης, σε μείωση των επιτοκίων αναμένεται να προχωρήσει και η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, στη συνεδρίασή της στις 24 του μηνός και της Ελβετίας στις 26 Σεπτεμβρίου. Με βάση τις παραπάνω εκτιμήσεις των αναλυτών, τον Σεπτέμβριο θα έχουμε τουλάχιστον μειώσεις επιτοκίων από πέντε κεντρικές τράπεζες.
Οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να ανησυχούν περισσότερο για το ενδεχόμενο ύφεσης παρά για τον πληθωρισμό. Τον Αύγουστο, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε στο 2,2%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών. Τουλάχιστον, οι περισσότεροι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, καθώς οι αυ-ξήσεις των τιμών καταναλωτή συμπίπτουν με τις προβλέψεις τους για επιστροφή στον στόχο του 2%, στο τέλος του επόμενου έτους.
Για τον λόγο αυτό, οι αγορές δεν αποκλείουν περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και τον Οκτώβριο. Πρόσφατα, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας μας, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι πρέπει να ανησυχούμε εξίσου «είτε ο πληθωρισμός ξεπεράσει τον στόχο είτε υπολείπεται αυτού».
Επίσης, στο ίδιο πνεύμα, ο Μάριο Σεντένο, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας, υ-ποστήριξε ότι η ΕΚΤ πρέπει να καταφέρει «να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός με τις λιγότερες πι-θανές θυσίες για την ανάπτυξη».
Χρηματιστήρια
Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο DAX30 εμφανίζει απώλειες κατά 0,83%, στο Παρίσι, ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει πτώση σε ποσοστό 0,98%, στη Μαδρίτη, ο κύριος δείκτης κινείται χαμηλότερα κατά 0,61%, το Μιλάνο υποχωρεί σε ποσοστό 0,48% και στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημειώνει πτώση κατά 0,54%.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές αξίας περίπου 98 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1435,79 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 0,71%.
Ομόλογα
Πτωτικές τάσεις εμφανίζουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται πτωτικά κατά μόλις κατά 5 μονάδες βάσης, στο 2,23%. Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 4 μονάδες βάσης, στο 2,95%. Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου κινείται χαμηλότερα κατά 6 bps στο 3,68%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου υποχωρεί κατά 4 μονάδες βάσης, στο 3,06% και της Πορτογαλίας κυμαίνεται στο 2,83%, με πτώση κατά 5 μονάδες βάσης ενώ, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού σημειώνει απώλειες κατά 5 μονάδες βάσης, στο 3,27%.
Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα
Σε αναζήτηση ισορροπίας βρίσκονται, έως αυτή την ώρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, μετά τις χθεσινές μεγάλες απώλειες άνω του 4%.
Το αμερικανικό αργό εμφανίζει οριακά κέρδη κατά 0,08%, στα 70,40 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αντίστοιχη άνοδο 0,05%, βρίσκεται στα $ 73,82.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει οριακές διακυμάνσεις έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γιεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα κινείται στο 1,1048 δολ./ευρώ ενώ με το ιαπωνικό βρίσκεται στα 145,06 γιεν/δολ.
Σταθεροποιητικές τάσεις παρουσιάζει ο χρυσός, με τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου να δια-πραγματεύονται, στα 2520,90 δολ./ουγκιά. Επίσης, μικρές απώλειες καταγράφει το ασήμι, που κινείται κάτω κοντά στα 28 δολάρια ανά ουγκιά.