Η ΕΕ απαντά στις κατηγορίες Ζάκερμπεργκ για λογοκρισία… «Δεν λογοκρίνουμε, προστατεύουμε»
Meta: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε άμεσα στους ισχυρισμούς του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο οποίος κατηγόρησε τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς ότι ευνοούν τη λογοκρισία στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Η Κομισιόν τόνισε πως οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί, όπως ο Κανονισμός για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), απαιτούν τη διαγραφή μόνο του παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου, διαψεύδοντας κατηγορηματικά κάθε κατηγορία περί λογοκρισίας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta ανακοίνωσε την κατάργηση του προγράμματος fact-checking στις ΗΠΑ, με πρόθεση να αντικατασταθεί από το σύστημα «Community Notes», όπου οι χρήστες μπορούν να προσθέτουν υποσημειώσεις σε αναρτήσεις που θεωρούν παραπλανητικές. Το σύστημα αυτό, εμπνευσμένο από την πλατφόρμα Χ, θα μπορούσε να υιοθετηθεί και στην ΕΕ, αλλά μόνο μετά από σχετική «μελέτη επιπτώσεων» που απαιτείται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Η Επιτροπή υπογράμμισε ότι δεν προκαταλαμβάνει τη μορφή ελέγχου περιεχομένου που θα επιλέξουν οι πλατφόρμες, αρκεί τα μέτρα να είναι αποτελεσματικά. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της ΕΕ: «Οποιοδήποτε μοντέλο υιοθετηθεί, πρέπει να προστατεύει τους χρήστες και να συμμορφώνεται με τους κανονισμούς μας».
Πιέσεις και κίνδυνοι για τη Meta
Η Meta αντιμετωπίζει αυξημένες πιέσεις να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Ο κίνδυνος επιβολής προστίμων, που μπορεί να φτάσουν έως και το 6% του ετήσιου κύκλου εργασιών της ή ακόμη και απαγόρευσης λειτουργίας στην ΕΕ, είναι πλέον υπαρκτός.
Πηγές αναφέρουν ότι η Meta έχει ήδη αποστείλει μια πρώτη ανάλυση κινδύνου στην Κομισιόν, ενώ η υπουργός Τεχνητής Νοημοσύνης και Ψηφιακών Μέσων της Γαλλίας, Κλάρα Σαπάζ, δήλωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη επιπτώσεων σχετικά με την κατάργηση του fact-checking.
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο συνεργάζεται με τη Meta σε παγκόσμιο πρόγραμμα ελέγχου περιεχομένου, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, τονίζοντας τη σημασία της παραμονής της πλατφόρμας στην αγορά με κανόνες που διασφαλίζουν την αξιοπιστία.
Η σύγκρουση ΕΕ και Meta φωτίζει τις διαφορετικές προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. Ενώ η Ευρώπη επιχειρεί να επιβάλει αυστηρούς κανονισμούς για την προστασία του κοινού, η Meta δείχνει να αναζητά έναν νέο δρόμο με έμφαση στη συμμετοχή της κοινότητας, χωρίς όμως να αποφεύγει την κριτική για πιθανές ελλείψεις διαφάνειας και λογοδοσίας.
Διαβάστε επίσης: Σε αδιέξοδο η ιταλική οικονομια «στοχεύει» φορολογικά τις Google, Meta, Amazon