Η πορεία της ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού μετά την πανδημία
Τουρισμός: Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά οι εισπράξεις μειώνονται
-Ένα ενδιαφέρον video με την εξέλιξη στην παγκόσμια κατάταξη τουριστικών αφίξεων τα τελευταία 25 χρόνια, αναδημοσίευσε στο X ο Ανδρέας Ανδρεάδης, CEO του Sani/Ikos Group και επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ. Όπως σημειώνει και ο ίδιος, είναι εντυπωσιακή η άνοδος της χώρας μας στην post covid περίοδο. Η Ελλάδα, ξεκινώντας το 1996 στη 12η θέση με κάτω από 10 εκατ. τουρίστες, έπεσε στην 13η το 1997, καθώς ο παγκόσμιος τουρισμός αυξανόταν με έντονους ρυθμούς. Το 1999, φτάνοντας τα 12 εκατ. τουρίστες ανεβαίνει εκ νέου στη 12η θέση, την ώρα που παγκόσμιοι κολοσσοί όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ υποδέχονται σχεδόν 74 και 49 εκατ. τουρίστες αντίστοιχα.
Τούρκοι ξενοδόχοι/Σύγκριση με την Ελλάδα: «Μόνο το αλκοόλ είναι φθηνότερο»
Οι ανακατατάξεις συνεχίζονται όσο ο τουρισμός αυξάνεται και το 2004 η Ελλάδα πέφτει κάτω από το Top15 των παγκόσμιων προορισμών, στο οποίο μπαίνει για λίγο το 2007, με πάνω από 16 εκατ. τουρίστες, αλλά ξαναπέφτει μέχρι το τέλος της χρονιάς. Επανεμφανίζεται στη 15η θέση το διάστημα 2014-2016, ενώ μέχρι το 2020 κατάφερε να ανέβει και πάλι στη 12η θέση, την οποία διατήρησε για όλη τη χρονιά παρά τα lockdown. Από εκεί και πέρα η άνοδος της χώρας είναι εντυπωσιακή. Το 2022 έφτασε στην 7η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με πάνω από 20 εκατ. τουρίστες, ενώ το 2023 έκλεισε με 27,8 εκατ. και την Ελλάδα στην 9η θέση. Πρώτη παρέμεινε όλο το διάστημα η Γαλλία με 79,7 εκατ. τουρίστες ενώ στη 2η θέση βρίσκεται πλέον η Ισπανία με 71,8 εκατ. τουρίστες.
Οι Τούρκοι προσπαθούν να πείσουν ότι τα ξενοδοχεία τους είναι καλύτερα
-Το φυσάνε και δεν κρυώνει οι Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες που βλέπουν πολλούς Τούρκους πολίτες να προτιμούν να περάσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα αντί στη χώρα τους. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει συζητήσεις και αντιπαραθέσεις, καθώς πολλές τουριστικές περιοχές στην Τουρκία είδαν μείωση κρατήσεων και κλείσιμο επιχειρήσεων. Αντί να εστιάσουν στις πραγματικές ανάγκες των καταναλωτών, οι τουριστικοί φορείς της Τουρκίας επιχειρούν να αντικρούσουν τις συγκρίσεις με την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τις υποτιθέμενες ανώτερες παροχές των τουρκικών ξενοδοχείων, και κυρίως των 5άστερων all inclusive. Παρ’ όλα αυτά παραβλέπουν το γεγονός ότι πολλοί Τούρκοι ταξιδιώτες προτιμούν την Ελλάδα για τις πιο προσιτές τιμές και την αυθεντική φιλοξενία, γεγονός που υπογραμμίζει ένα ευρύτερο πρόβλημα προσαρμογής στις απαιτήσεις της αγοράς.
Οι τουριστικοί πράκτορες στην Τουρκία φαίνεται να αγνοούν τη δυσαρέσκεια των παραθεριστών, οι οποίοι αναζητούν καλύτερη αξία για τα χρήματά τους, μια πραγματικότητα που οδήγησε πολλούς να επιλέξουν την Ελλάδα από την αρχή. Και η επιλογή της visa express τους διευκόλυνε σε αυτήν τους την επιλογή.