Το σουβλάκι είναι ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά και σήμα κατατεθέν της ελληνικής κουζίνας. Ένα έδεσμα που δοκιμάζουν όλοι οι επισκέπτες που έρχονται στη χώρα μας, την ώρα που καταναλώνεται σε μέγιστο βαθμό από εμάς τους ίδιους. Και παρόλο που σήμερα έχει ακριβύνει, λες και τρώμε έναν μικρό… αστακό, συνεχίζει να παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις μας.
Αλήθεια, γνωρίζατε πως το σουβλάκι υπήρχε και τα χρόνια του Ομήρου, καθώς αναφέρεται στα έπη του μεγάλου ποιητή. Αυτή είναι και χρονικά η πρώτη του εμφάνιση και η απάντηση σε όσους θέλουν να δώσουν την πατρότητα στο σουβλάκι στους Τούρκους (εδώ γελάμε!). Ήταν ελληνική διατροφική ανακάλυψη από τα αρχαία χρόνια. Φυσικά δεν είχε την τωρινή του ονομασία.
Πώς λεγόταν το σουβλάκι στην Αρχαία Ελλάδα;
Τα χρόνια του Ομήρου ήταν γνωστό με την ονομασία «οβελίσκος».
Κάτι αντίστοιχο με τον οβελίσκο του Ομήρου και το σουβλάκι των σημερινών μας χρόνων, εμφανίζεται και στα κείμενα του Αριστοφάνη και του Αριστοτέλη. Η ονομασία του ήταν «κάνδαυλος» και η περιγραφή του έκανε λόγο για κομμάτια από ψητό κρέας που σερβίρονταν με πίτα και τυρί. Αν δείτε κάποια ψητοπωλεία να έχουν αυτή την ονομασία, τώρα ξέρετε το γιατί.
Διαβάστε τη συνέχεια στο financenews.gr
Πώς λέγεται το σάντουιτς στα ελληνικά;
Φράσεις στα λατινικά που χρησιμοποιούμε ακόμη: Τι ακριβώς σημαίνουν;
Πώς λέγεται η ομπρέλα στα ελληνικά; Οι δύο λέξεις, για δύο διαφορετικές χρήσεις
Πηγή φωτογραφίας: pexels.com