Από την Κορεατική Χερσόνησο στην Ουκρανία: Οι γεωπολιτικές γραμμές στη συνάντηση κορυφής παρά τις «σκιές» των μεγάλων δυνάμεων
Σε μια περίοδο διεθνούς ρευστότητας, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Νότιας Κορέας συναντήθηκαν στο Τόκιο για πρώτη φορά από το 2023, επιχειρώντας να θέσουν νέες βάσεις στην τριμερή συνεργασία τους. Στο τραπέζι τέθηκαν ζητήματα ασφάλειας, οικονομίας και δημογραφίας, με κοινό στόχο την ειρηνική συνύπαρξη σε μια περιοχή που παραμένει γεωπολιτικά τεταμένη.
Ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ Τακέσι Ιουάγια χαρακτήρισε τη συγκυρία ως «σημείο καμπής στην ιστορία», καλώντας σε αναζήτηση κοινού εδάφους με τους ομολόγους του, τον Κινέζο Γουάνγκ Γι και τον Νοτιοκορεάτη Τσο Τάε-γιουλ. Όπως ανακοίνωσε, οι τρεις χώρες επιδιώκουν την πραγματοποίηση τριμερούς συνόδου κορυφής στην Ιαπωνία εντός του 2025.
Παρά τις διαφορές, οι συνομιλίες έκλεισαν με τη δέσμευση για «συνεργασία προσανατολισμένη στο μέλλον», ενώ υπογραμμίστηκε η κοινή ευθύνη για τη διατήρηση της ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο.
Δημογραφικό, οικονομία και στρατηγική αυτονομία
Η συζήτηση επεκτάθηκε και στις κοινές δημογραφικές προκλήσεις: υπογεννητικότητα και γήρανση πληθυσμού απειλούν μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα των οικονομιών τους. Οι τρεις χώρες, με συνολικό ΑΕΠ άνω των 24 τρισ. δολαρίων και πληθυσμό περίπου 1,6 δισεκ., καλούνται να αξιοποιήσουν τη βαρύτητά τους στην παγκόσμια σκακιέρα, ιδιαίτερα σε μια εποχή αυξανόμενης παγκόσμιας αβεβαιότητας.
Ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι υπογράμμισε την ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας: «Με τις τεράστιες αγορές μας και τις δυνατότητές μας, μπορούμε να ασκήσουμε σημαντική επιρροή», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι «σκιές» στην προσέγγιση: Βόρεια Κορέα, Ταϊβάν, Ουκρανία
Ωστόσο, οι διαφορές παραμένουν έντονες. Η Κίνα, με σταθερές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της Ταϊβάν και έμμεση στήριξη στη Ρωσία στον πόλεμο της Ουκρανίας, απέχει σημαντικά από την ατζέντα Τόκιο-Σεούλ-Ουάσινγκτον.
Ο Τσο Τάε-γιουλ κάλεσε το Πεκίνο να συμβάλει στην αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας και να παρέμβει για τον τερματισμό της στρατιωτικής συνεργασίας Πιονγκγιάνγκ-Μόσχας. Την ίδια στιγμή, ο Ιουάγια προειδοποίησε ότι «η αλλαγή του στάτους κβο διά της βίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», στέλνοντας έμμεσο μήνυμα για Ουκρανία και Ταϊβάν.
Η σύμπλευση Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας με τις ΗΠΑ παραμένει δεδομένη, όμως η αναζήτηση ανοιχτών διαύλων με το Πεκίνο αποδεικνύει ότι και στην Ανατολική Ασία, η διπλωματία επιστρέφει – όχι χωρίς εντάσεις, αλλά με σαφές διακύβευμα: τη σταθερότητα σε μια ευάλωτη ήπειρο.