Γροιλανδία – Δανία: Συνάντηση κορυφής στον απόηχο των δηλώσεων Τραμπ
Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Μούτε Έγκεντε, συναντάται σήμερα στην Κοπεγχάγη με τον βασιλιά της Δανίας, Φρειδερίκο, εν μέσω έντονων γεωπολιτικών συζητήσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τραμπ, γνωστός για τις τολμηρές του τοποθετήσεις, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τον έλεγχο της Γροιλανδίας, αναζωπυρώνοντας συζητήσεις για το μέλλον του μεγαλύτερου νησιού στον κόσμο.
Η Γροιλανδία ως γεωπολιτικός στόχος
Η Γροιλανδία, ημιαυτόνομο έδαφος της Δανίας, βρίσκεται στο επίκεντρο παγκόσμιων γεωπολιτικών στρατηγικών λόγω της γεωγραφικής της θέσης και του πλούσιου υπεδάφους της. Με πληθυσμό μόλις 57.000 κατοίκους, το νησί απολαμβάνει σημαντική αυτονομία στις εσωτερικές του υποθέσεις, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της δανέζικης επικράτειας εδώ και 600 χρόνια.
Οι σχέσεις της Γροιλανδίας με τη Δανία ωστόσο έχουν επηρεαστεί αρνητικά από ιστορικά ζητήματα, όπως η αναγκαστική επιβολή ελέγχου των γεννήσεων τη δεκαετία του 1960, που έφεραν ξανά στην επιφάνεια εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Στο μεταξύ, οι πρόσφατες δηλώσεις του Τραμπ ότι εξετάζει «στρατιωτικές ή οικονομικές ενέργειες» για να φέρει τη Γροιλανδία υπό την κυριαρχία των ΗΠΑ, έχουν προκαλέσει νέες αναταράξεις. Το ενδιαφέρον του για τη Γροιλανδία είχε ήδη εκδηλωθεί από το 2019, όταν η ιδέα αγοράς του νησιού απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τη Δανέζα πρωθυπουργό, Μέτε Φρεντέρικσεν.
«Η Γροιλανδία δεν πωλείται»
Τόσο η Δανία όσο και η Γροιλανδία έχουν δηλώσει κατηγορηματικά ότι το νησί δεν πωλείται. Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Μούτε Έγκεντε, έχει επανειλημμένα διακηρύξει την επιθυμία του για ανεξαρτησία από τη Δανία, τονίζοντας στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του ότι η κυριαρχία της Γροιλανδίας ανήκει στους Γροιλανδούς.
Από την πλευρά της, η Δανία υποστηρίζει ότι η τύχη του νησιού μπορεί να αποφασιστεί μόνο από τους ίδιους τους κατοίκους της Γροιλανδίας, ενώ παράλληλα απορρίπτει οποιαδήποτε σκέψη περί «πώλησης».
Η Γροιλανδία αποτελεί στρατηγικό κόμβο για τον Αρκτικό κύκλο, με τα αποθέματα σε φυσικούς πόρους και ορυκτά να την καθιστούν ελκυστική για διεθνείς επενδυτές και μεγάλες δυνάμεις. Παράλληλα, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, που κάνουν την περιοχή πιο προσβάσιμη, ενισχύουν το ενδιαφέρον για τον έλεγχο της περιοχής.
Η συνάντηση του Έγκεντε με τον βασιλιά της Δανίας έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, ενώ οι διπλωματικές ισορροπίες γύρω από τη Γροιλανδία παραμένουν ευαίσθητες. Το μέλλον του νησιού διαγράφεται αβέβαιο, με τους Γροιλανδούς να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις που θα καθορίσουν την πορεία τους στον παγκόσμιο χάρτη.
Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Γιατί ο Τραμπ θέλει τόσο πολύ τη Γροιλανδία