Γαλλία και Βρετανία σε διπλωματική αποστολή στις ΗΠΑ – Νέα πρωτοβουλία για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ αναμένεται να επισκεφθούν την Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα, όπου θα έχουν σημαντικές συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Η επίσκεψη αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, με τη Δύση να αναζητά ενιαία στρατηγική απέναντι στη Μόσχα και να εξετάζει νέα διπλωματικά βήματα για την αποκλιμάκωση της κρίσης.
Ο ρόλος των ΗΠΑ και της Ευρώπης στη διαμόρφωση ειρηνευτικής συμφωνίας
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Μάικ Γουόλτς, επιβεβαίωσε την επικείμενη επίσκεψη των δύο ηγετών, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον συζητά με όλες τις πλευρές, με στόχο τη συγκρότηση τεχνικών ομάδων που θα εξετάσουν τις λεπτομέρειες μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας.
Παρότι η Ρωσία και η Ουκρανία παραμένουν σε αντίθετες θέσεις σχετικά με τις προϋποθέσεις μιας πιθανής εκεχειρίας, η Δύση εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες, αναζητώντας κοινό έδαφος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις.
Οι προσδοκίες από την συνάντηση με Τραμπ
Η παρουσία των ηγετών Γαλλίας και Βρετανίας στις ΗΠΑ υπογραμμίζει την ανάγκη για στενότερο συντονισμό μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής, καθώς και τη διαμόρφωση μιας ενιαίας δυτικής στρατηγικής για την Ουκρανία.
Βασικά ζητήματα που αναμένεται να συζητηθούν:
- Οι προοπτικές μιας ειρηνευτικής διαδικασίας και οι όροι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαπραγματεύσεις.
- Η οικονομική και στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας από τη Δύση.
- Ο ρόλος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη διαχείριση της επόμενης φάσης της κρίσης.
Με τις πολεμικές συγκρούσεις να συνεχίζονται και τις πολιτικές ισορροπίες να μεταβάλλονται, η συνάντηση στον Λευκό Οίκο μπορεί να αποτελέσει ένα καθοριστικό βήμα για τις μελλοντικές εξελίξεις στην Ουκρανία και τη συνολική στρατηγική της Δύσης.
Πως αντιδρά η Ρωσία στις τις διπλωματικές κινήσεις της Δύσης
Η Ρωσία αντιμετωπίζει με συγκρατημένη αισιοδοξία τις πρόσφατες διπλωματικές πρωτοβουλίες των δυτικών δυνάμεων, ιδιαίτερα τις συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας που πραγματοποιήθηκαν στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα δεν θα αποδεχθεί την παρουσία ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία στο πλαίσιο οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας.
Ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε ότι η Ουκρανία δεν έχει αποκλειστεί από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, παρά την απουσία της από τις πρόσφατες συνομιλίες, και χαρακτήρισε την αντίδραση του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ως “υστερική“.
Παράλληλα, ρωσικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν θετικά τη φαινομενική αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής, με τον Πρόεδρο Τραμπ να επικρίνει τον Ζελένσκι, κατηγορώντας τον για την έναρξη του πολέμου και την καθυστέρηση των εκλογών στην Ουκρανία. Αυτή η εξέλιξη ερμηνεύεται από τη Μόσχα ως πιθανή μείωση της υποστήριξης των ΗΠΑ προς το Κίεβο.
Συνολικά, η Ρωσία βλέπει τις πρόσφατες διπλωματικές κινήσεις ως ευκαιρία για βελτίωση των σχέσεων με τη Δύση, ενώ παράλληλα διατηρεί επιφυλάξεις σχετικά με συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.