Με χρηματοδότηση 122,8 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης – Προχωρούν οι διαδικασίες για τις υπογραφές ως τις αρχές του 2025
Νίκος Παπαθανάσης: Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάσσεται η κατάρτιση μέσω ΔΥΠΑ
Κλείνει το επενδυτικό παζλ των πέντε μεγάλων αρδευτικών ΣΔΙΤ συνολικού ύψους 707 εκατ. ευρώ που είναι ενταγμένα στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης. Τα έργα συγκέντρωσαν συγκρατημένο ενδιαφέρον, κυρίως από μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους. Τα τρία έργα ολοκλήρωσαν τον διαγωνιστικό κύκλο με έναν μόνο φιναλίστ, ενώ για τα άλλα δύο ο κύβος ερρίφθη μεταξύ δύο μνηστήρων.
Βεβαίως στο πακέτο του προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπήρχε ένα ακόμη μεγάλο ΣΔΙΤ για το αρδευτικό δίκτυο Αλμωπαίου, ύψους 122,14 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Όμως η έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος, οδήγησε στην ματαίωση του έργου, ως εκ τούτου τα 34 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που προορίζονταν για τη χρηματοδότησή του μένουν μετέωρα.
Όσο για τα υπόλοιπα πέντε έργα, που θα καλύψουν της ανάγκες άρδευσης για πάνω 287.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε Θεσσαλία, Κρήτη, Ξάνθη και Πελοπόννησο, σε αυτά θα διοχετευθούν 122,87 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το μεγάλο στοίχημα είναι αυτά να συμβασιοποιηθούν εντός του 2024 ή το αργότερο στις αρχές του 2025, ώστε να προλάβουν τη γραμμή τερματισμού του Ταμείου στο τέλος του επόμενου έτους.
Αυτό απαιτεί έναν αγώνα δρόμου, καθώς, όπως έχει αποδειχθεί σε μία σειρά διαγωνισμών ΣΔΙΤ, η οριστικοποίηση των εγγράφων είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, κυρίως ως προς το κομμάτι της χρηματοδότησης.
Οι ανάδοχοι
Προσωρινός ανάδοχος για το ΣΔΙΤ αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού των δικτύων άρδευσης του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, συνολικού προϋπολογισμού 159,65 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) με χρηματοδότηση 34,2 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι η ένωση ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΑΒΑΞ, που ήταν και η μοναδική που κατέθεσε δεσμευτική προσφορά.
Το έργο θα εξυπηρετεί συνολικά έκταση 115.000 στρεμμάτων σε Καρδίτσα και Τρίκαλα κι έχει συνολική διάρκεια 25 ετών. Το πρώτο τμήμα του έργου που περιλαμβάνει την υλοποίηση των τριτευόντων δικτύων που αναπτύσσονται σε 12 από τους 24 αρδευτικούς τομείς θα παραδοθεί ολοκληρωμένο και λειτουργικό σε περίοδο 16-18 μηνών, ενώ το σύνολο των εργασιών θα ολοκληρωθούν σε περίοδο 30 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.
Δύο από τα ΣΔΙΤ μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Το πρώτο έργο αφορά στη μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο, ύψους 210 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Το ΣΔΙΤ των 25 ετών θα καλύψει τις αρδευτικές ανάγκες της ανατολικής πεδιάδας Ξάνθης και τη διανομή νερού στην περιοχή Α2, με αρδευόμενες εκτάσεις περίπου 56.000 στρεμμάτων. Αυτές αντιστοιχούν περίπου στο 22% της πεδιάδας και παρουσιάζουν τα σοβαρότερα προβλήματα υφαλμύρωσης. Η συνολική διάρκεια κατασκευής είναι 30 μήνες, με τα κύρια έργα μεταφοράς νερού της ανατολικής πεδιάδας Ξάνθης να είναι έτοιμα σε 16 – 18 μήνες.
Το δεύτερο αφορά στη Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων και το Φράγμα Αγίου Ιωάννη στο Λασίθι, κόστους 69,31 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Δύο ανεξάρτητες υποδομές συνθέτουν αυτό το «διπλό» έργο, επίσης 25ετούς διάρκειας, που θα καλύψει τις ανάγκες αρδευόμενης έκτασης περίπου 6.000 στρεμμάτων στη Σητεία και 7.500 στρεμμάτων στην Ιεράπετρα. Και εδώ το πρώτο κομμάτι της Σητείας θα ολοκληρωθεί σε 16-18 μήνες, ενώ για το δεύτερο θα χρειαστούν συνολικά 42 μήνες. Οι πόροι του RRF για τα δύο αυτά έργα ανέρχονται σε 51 εκατ. και 18,58 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Στους δύο τελευταίους διαγωνισμούς, τελικά μεταξύ δύο φιναλίστ επικράτησαν σχήματα στα οποία ηγείται ο όμιλος Metlen. Πρόκειται για το ΣΔΙΤ μελέτης, κατασκευής, χρηματοδότησης, συντήρησης και λειτουργίας του Φράγματος Μιναγιώτικου, προϋπολογισμού 145,08 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Η συμβολή του RRF είναι 29,55 εκατ. ευρώ. Σε αυτό συμπράττει με την Intrakat (AKTOR Group of Companies) και τη Μεσόγειο.
Το εν λόγω έργο στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών άρδευσης έκτασης 35.000 στρεμμάτων περίπου στους δήμους Πύλου – Νέστορος και Μεσσήνης. Στην πρώτη φάση θα κατασκευαστούν τα έργα στην περιοχή του φράγματος, ήτοι το έργο εκτροπής, το πρόφραγμα, το έργο υδροληψίας, αντλιοστάσιο Α1, αγωγοί προσαγωγής ως τη Δεξαμενή Δ1, η Δεξαμενή Δ1 που αρδεύει έκταση 18.810 στρεμμάτων και το αντίστοιχο δίκτυο, εντός 18 μηνών. Το δε σύνολο του έργου θα κατασκευαστεί σε 36 μήνες, με τη διάρκεια της σύμβασης να ανέρχεται σε 25 χρόνια.
Όσο για το τελευταίο έργο της συστάδας, αυτό αφορά στα αρδευτικά δίκτυα Υπέρειας Λάρισας – Ορφανών Καρδίτσας, ύψους 132,98 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), με 24,04 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό θα αρδεύει συνολικά περί τα 67.800 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Τα πέντε πρώτα αυτόνομα αρδευτικά δίκτυα θα παραδοθούν ολοκληρωμένα και λειτουργικά εντός 16-18 μηνών, ενώ το σύνολο του έργου θα ολοκληρωθεί σε περίοδο 30 μηνών. Σε αυτό προσωρινός ανάδοχος ανακηρύχθηκε η κοινοπραξία Metlen–Μεσόγειος.