Το 9,8% των ελληνικών επιχειρήσεων έκανε χρήση τεχνητής νοημοσύνης το 2024, υπερδιπλάσιο ποσοστό από το 2023 – Ποιοι κλάδοι προηγούνται
Ραγδαία υιοθέτηση τεχνητής νοημοσύνης καταγράφεται από τις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς μέσα σε μόλις έναν χρόνο, το ποσοστό χρήσης AI υπερδιπλασιάστηκε, φτάνοντας το 9,8% το 2024, έναντι μόλις 4% το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Τη θεαματική αυτή άνοδο ανέδειξε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Τάσος Γαϊτάνης, μιλώντας στο 2ο Συνέδριο Invest In Greece, στη θεματική ενότητα “Πώς η Τεχνολογία Αλλάζει τα Δεδομένα”, που διοργάνωσε η Νομική Βιβλιοθήκη.
Οι κλάδοι που πρωτοπορούν – Τι χρειάζεται για την υιοθέτηση νέας τεχνολογίας
Σύμφωνα με τον κ. Γαϊτάνη, οι επιχειρήσεις που υιοθετούν με μεγαλύτερη ταχύτητα τεχνολογίες αιχμής προέρχονται από δυναμικούς τομείς όπως:
- η πληροφορική,
- οι υπηρεσίες υγείας και η βιοτεχνολογία,
- οι τηλεπικοινωνίες,
- οι «έξυπνες» υποδομές,
- το ηλεκτρονικό εμπόριο,
- αλλά και ο αγροτικός τομέας.
Κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας για την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, όπως επεσήμανε, είναι το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και η γνώση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Από την έρευνα στην καινοτομία – Ποια είναι η πολιτική ενίσχυσης
Η Πολιτεία, τόνισε ο κ. Γαϊτάνης, επενδύει συντονισμένα στην ενίσχυση της καινοτομίας. «Η βάση κάθε καινοτομίας είναι η παραγωγή νέας γνώσης μέσω της έρευνας», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στα κίνητρα που έχουν θεσπιστεί τα τελευταία πέντε χρόνια:
- Δημιουργία θεσμικού πλαισίου για spin-offs.
- Ενίσχυση των γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα.
- Φορολογικές απαλλαγές από 200% έως και 315% για επενδύσεις σε Έρευνα & Ανάπτυξη.
«Στηρίζουμε έμπρακτα την έρευνα ώστε να μεταφραστεί σε καινοτομία, και τελικά σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την ελληνική οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας.
Η άνοδος της AI δεν αποτελεί μόνο τεχνολογική πρόοδο, αλλά και στρατηγική επιλογή για πολλές επιχειρήσεις, ειδικά εκείνες με υψηλό βαθμό καινοτομίας και μεγάλο αριθμό εργαζομένων.
Σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα, η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι πλέον επιλογή αλλά αναγκαιότητα – και η ελληνική επιχειρηματικότητα δείχνει έτοιμη να την αξιοποιήσει.
Διαβάστε επίσης: Φορολογική Δικαιοσύνη με τεχνητή νοημοσύνη: Το στοίχημα Πιερρακάκη για το 2025