Ηλεκτρικό ρεύμα: Το συμβούλιο υπουργών έλαβε χώρα σήμερα (15.10.2024) στο Λουξεμβούργο, με το αρχικό συμπέρασμα να είναι ότι δεν οδηγούμαστε σε μια διαφορετική κατεύθυνση από ότι προηγουμένως.
Ενώ στην αντίσταση της Κομισιόν και μεγάλων κρατών – μελών όπως η Γερμανία προσέκρουσε η κοινή πρόταση Ελλάδας – Ρουμανίας – Βουλγαρίας για την εφαρμογή έκτακτων μέτρων ώστε να πέσουν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή μας.
Ενώ ο Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν ο Έλληνας καταναλωτής ηλεκτρικού ρεύματος να πληρώνει ένα ολόκληρο μισθό για μια μεγαβατώρα, καθώς εκεί έφτασε το κόστος της για 40 διαφορετικές ώρες τους τελευταίους μήνες.
Μάλιστα, η άνοδος της τιμής παρατηρείται στην περιοχή δίχως να υπάρχει αντίστοιχη αύξηση του κόστους παραγωγής, κάτι που συνιστά αποτυχία της αγοράς, με βάση τον κ. Σκυλακάκη.
Αναφορικά με τους λόγους, ανέφερε ότι το φαινόμενο αποδίδεται σε ένα συνδυασμό της κλιματικής κρίσης, των λιγότερων νερών στα υδροηλεκτρικά, αλλά και λόγω της Ουκρανίας. Όμως, το μείζον θέμα ήταν η αποσύνδεση της αγοράς της περιοχής από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Μιλώντας για τις πιθανές λύσεις, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι οι νέες διασυνδέσεις δεν μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα διότι χρειάζονται 6-8 χρόνια Αντίστοιχα, σημαντική είναι η προετοιμασία του δικτύου για να ισχυροποιούνται οι διασυνοριακές ροές.
Όμως, είναι απολύτως απαραίτητος ένας μηχανισμός για τα υπερβάλλοντα κέρδη: «Δεν μπορούμε να πληρώνουν οι καταναλωτές ένα μισθό για μια ώρα ηλεκτρισμού. Οι υφιστάμενοι κανόνες δεν επιτρέπουν ένα τέτοιο μηχανισμό, αφορούν μακροχρόνιες κρίσεις ενώ αυτό είναι ενδημικό φαινόμενο. Μπορεί να έρθει ένα μήνα και μετά ξανά έξι μήνες αργότερα. Αυτό δεν είναι ανεκτό ούτε για μια, ούτε για 4-5 χώρες. Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε», κατέληξε ο κ. Σκυλακάκης.
Ο Ρουμάνος υπουργός υπογράμμισε ότι στην περιοχή μας δεν μπορεί να υπάρξει ανταγωνιστικότητα δίχως φθηνή ενέργεια. «Ενόψει του χειμώνα η Ουκρανία θα βασίζεται σε περισσότερες εισαγωγές ηλεκτρισμού από εμάς, άρα είναι πιθανό να επαναληφθούν οι αυξήσεις που είδαμε το καλοκαίρι», προειδοποίησε.
Από την πλευρά του, ο Βούλγαρος υπουργός στάθηκε στην κοινή προσέγγιση με την Ελλάδα όσον αφορά την κατάσταση στη ΝΑ Ευρώπη και απαρίθμησε τα μέτρα που ζητούν οι τρεις χώρες για τη στήριξη των καταναλωτών.
Στον αντίποδα, η απερχόμενη επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, επανέλαβε σχετικά με το ενεργειακό κόστος το γνωστό «τροπάριο», ότι δηλαδή πρέπει να ενισχυθούν οι διασυνδέσεις και η αποθήκευση ενέργειας. Και τα δύο είναι προσπάθειες που χρειάζονται χρόνια και δεν εξυπηρετούν καθόλου την Ελλάδα που θέλει να εφαρμόσει έκτακτα μέτρα το συντομότερο δυνατόν.
Σε επίπεδο κρατών – μελών, ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ότι χρειάζεται να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των ακριβών τιμών δομικά και όχι με έκτακτα μέτρα που να ρυθμίζουν τις τιμές. Αντίστοιχη στάση κράτησε η Ολλανδία και η Σουηδία.