Αποχώρηση Ναγκίμπ Σαουίρις από το Ελληνικό: Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος Ναγκίμπ Σαουίρις, ο οποίος είχε εκφράσει έντονο ενδιαφέρον να επενδύσει στο Ελληνικό, αποφάσισε τελικά να αποχωρήσει.
Η επένδυση του Ελληνικού συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο, αλλά αυτή τη φορά η επικαιρότητα δεν αφορά μόνο τις εξελίξεις που προχωρούν, αλλά και τις αποχωρήσεις που σηματοδοτούν την αβεβαιότητα που εξακολουθεί να ταλανίζει τη μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα για το αφήγημα της ανάπτυξης, που εδώ και χρόνια επιχειρεί να διαμορφώσει η ελληνική πολιτεία γύρω από το Ελληνικό. Παρά τις δεσμεύσεις και τα σχέδια για την προσέλκυση ισχυρών επενδυτών, η αποχώρηση του Σαουίρις καταδεικνύει ότι η αστάθεια στο θεσμικό και πολεοδομικό πλαίσιο εξακολουθεί να λειτουργεί ως τροχοπέδη.
Αποχώρηση Σαουίρις
Επισήμως, η πλευρά του Αιγύπτιου επενδυτή επικαλέστηκε την αβεβαιότητα που προκλήθηκε από τις αλλαγές στα πολεοδομικά bonuses του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ). Αν και υπάρχει ειδικό Προεδρικό Διάταγμα που θεωρητικά διασφαλίζει την επένδυση, η ανασφάλεια που προκάλεσαν οι τελευταίες ανατροπές ήταν αρκετή για να οδηγήσει τον μεγιστάνα στην απόφαση να διακόψει τις συνομιλίες του με τη Lamda Development.
Η αποχώρηση του Ναγκίμπ Σαουίρις αναδεικνύει ένα διαχρονικό πρόβλημα που ταλανίζει την Ελλάδα: την έλλειψη σταθερότητας και συνέπειας στους κανόνες του παιχνιδιού. Οι επενδυτές χρειάζονται ξεκάθαρα πλαίσια και μακροπρόθεσμη σιγουριά, και όταν αυτά δεν υπάρχουν, προτιμούν να στραφούν αλλού. Αυτό εξηγεί γιατί παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες, μεγάλα κεφάλαια αποφεύγουν να τοποθετηθούν μαζικά στο Ελληνικό.
Η αποχώρηση του Αιγύπτιου επιχειρηματία δεν είναι η πρώτη που σημειώνεται στο Ελληνικό. Κατά καιρούς, κι άλλοι διεθνείς επενδυτές είτε αποθαρρύνθηκαν, είτε διατήρησαν μια επιφυλακτική στάση απέναντι στην επένδυση. Το Ελληνικό, το οποίο ξεκίνησε ως ένα φιλόδοξο σχέδιο που θα άλλαζε τον τουριστικό και επενδυτικό χάρτη της Ελλάδας, φαίνεται να παλεύει ακόμα με τις γνωστές ελληνικές παθογένειες: καθυστερήσεις, αλλαγές πλάνων, αβεβαιότητα, και ένα μόνιμο αίσθημα προχειρότητας που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη.
Αποποίηση Ευθύνων: Το περιεχόμενο της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.