Υψηλά κέρδη για επιχειρήσεις και το ΑΕΠ της χώρας που φιλοξενεί αθλητές του γκόλφ.
Η μέση δαπάνη των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα διαμορφώνεται στα 570 ευρώ όταν η μέση δαπάνη των τουριστών που ασχολούνται με τον γκολ κυμαίνεται από 1.700 έως 2.400 ευρώ σύμφωνα τα στοιχεία του ΙΟΒΕ για το 2022 ενώ το 2019 ήταν κάτω από τα 1000 ευρώ.
Η Τουριστική Βιομηχανία της χώρας έχει αφήσει εκτός σχεδιασμού γήπεδα γκολφ όταν οι ανταγωνιστές τουριστικές χώρες τα έχουν ανακαλύψει προ πολλού και αποτελούν τη «χρυσοτόκος» όρνιθα για επιχειρήσεις και την εθνική οικονομία των χωρών.
Το ΙΟΒΕ με αριθμούς αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα έχει καθυστερήσει να εισέλθει σε αυτή την κατηγορία με αποτέλεσμα να έχει διαφυγόντα έσοδα τα οποία είναι πολλά σε σχέση με χώρες που έχουν κατανοήσει την πραγματική αξία του αθλήματος.
Η Πορτογαλία που μπορεί να συγκριθεί με την Ελλάδα τρέχει αντίστοιχα project σε πολλαπλάσιες ταχύτητες.
Στην Ευρώπη, ο αριθμός των γηπέδων έχει υπερδιπλασιαστει από το 1985:
Το 2023 υπήρχαν περίπου 9 χιλ. γήπεδα, εκ των οποίων 3,2 χιλ. στη Μεγάλη Βρετανία, 1,1 χιλ. στη Γερμανία και 815 στη Γαλλία. Μεγάλος αριθμός γηπέδων λειτουργούν σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης –486 στην Ισπανία, 308 στην Ιταλία, 113 στην Πορτογαλία.
Η Ελλάδα διαθέτει μόλις 10 γήπεδα γκολφ, εκ των οποίων 9 είναι σε λειτουργία.
Σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, το γκολφ ωθεί την τουριστική ανάπτυξη:
Στην περιοχή Algarve της Πορτογαλίας, τα έσοδα από τον τουρισμό γκολφ ανήλθαν σε 370 εκατ. το 2017. Το όφελος σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας ήταν 500 εκατ. σε όρους. Η επίδραση των γηπέδων γκολφ στην απασχόληση ήταν σημαντική καθώς δημιουργήθηκαν 16 χιλ. θέσεις εργασίας.
Στην Ισπανία, η τουριστική δαπάνη των γκολφ τουριστών ανήλθε στα 5,4 δισεκ. ευρώ Το συνολικό όφελος στην οικονομία της ήταν 12,8 δισεκ. ευρώ.
Το Costa Navarino έπιασε την τάση της παγκόσμιας αγοράς.
Πάνω από 10 φορές υψηλότερες οι αφίξεις εξωτερικού στον αερολιμένα «Καπετάν Βασ. Κωνσταντακόπουλος» εκτός τους καλοκαιρινούς μήνες το 2023 είχε η ξενοδοχειακή μονάδα Costa Navarino χάρη στα γήπεδα γκλοφ σε σύγκριση με το 2010.
Περίπου 6 φορές υψηλότερες οι αφίξεις αλλοδαπών στα ξενοδοχειακά καταλύματα (εκτός κάμπινγκ) της Π.Ε. Μεσσηνίας το 2023 σε σχέση με το 2012.
Η συνολική συμβολή των εγκαταστάσεων γκολφ σε όρους ΑΕΠ εκτιμάται σε 111,4 εκατ. ευρώ. Σε όρους απασχόλησης, η συνολική επίδραση εκτιμάται σε περίπου 4,3 χιλ. θέσεις εργασίας. Η κατασκευή ενός γηπέδου γκολφ μπορεί να συνεισφέρει επιπλέον 25 εκατ. σε όρους ΑΕΠ συνολικά την περίοδο κατασκευής τους, στηρίζοντας έως και 250 θέσεις εργασίας ευρύτερα στην οικονομία..
Το γκολφ αποτελεί παγκοσμίως μια ιδιαίτερα δυναμική αγορά, με περισσότερους από 62,3 εκατ. αθλητές και 38 χιλ. γήπεδα γκολφ. Εκτός από δημοφιλές άθλημα σε πολλές χώρες, σημαντική είναι η διασύνδεσή του με τον τουρισμό. Η ζήτηση για υψηλών προδιαγραφών εγκαταστάσεις, η δυνατότητα να πραγματοποιούν ταξίδια στη διάρκεια του έτους προκειμένου να αγωνιστούν ή να παρακολουθήσουν διοργανώσεις και το υψηλό εισοδηματικό επίπεδο αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά των επισκεπτών – αθλητών του γκολφ.
Τα μισά από αυτά βρίσκονται στη Βόρεια Αμερική (42% στις ΗΠΑ, 7% στον Καναδά) και ακολούθως στην Ευρώπη (23,3%) και την Ασία (16,6%).
Νίκος Θεοδωρόπουλος