Δάνεια νόμου Κατσέλη: Σε ενδεχόμενη απόφαση του Αρείου Πάγου, υπάρχει ο κίνδυνος να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, που θα δίνει το «πράσινο φως» για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τόκων στα δάνεια και ειδικότερα επί των μηνιαίων δόσεων και όχι με τη μέθοδο της τοκοχρεωλυτικής αποπληρωμής, υπογραμμίζουν στελέχη του χρηματοπιστωτικού κλάδου.
ΤΕΠΙΧ: «Οδικός χάρτης» για δάνεια με ευνοϊκούς όρους
Με τον χρόνο να κυλάει αντίστροφα για την εκδίκαση στις 27 Φεβρουαρίου ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου της πιλοτικής δίκης για τον τρόπο εκτοκισμού των δόσεων που πρέπει να καταβάλει ο οφειλέτης για τη διάσωση της 1ης κατοικίας του, μετά τις αντικρουόμενες αποφάσεις πρωτοβάθμιων δικαστηρίων, στελέχη του χρηματοπιστωτικού κλάδου υπογραμμίζουν ότι οι τράπεζες υπολογίζουν τους τόκους αυτών των δανείων με την μέθοδο της τοκοχρεωλυτικής αποπληρωμής. Μέθοδος που εφαρμόζεται σε όλα τα δάνεια, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς και δεν έχει τεθεί ποτέ υπό αμφισβήτηση.
Πάνω από 1 δισ. ευρώ η ζημιά για τις τράπεζες
Η άμεση οικονομική ζημιά υπολογίζεται σε άνω του 1 δισ. ευρώ, σε μια ενδεχόμενη απόφαση του Αρείου Πάγου που θα προβλέπει τον εκτοκισμό των δανείων του νόμου Κατσέλη που έχουν ενταχθεί στις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή» χωριστά σε κάθε δόση και όχι τοκοχρεωλυτικά στο σύνολο της οφειλής.
Η συνολική περίμετρος των στεγαστικών δανείων αυτής της κατηγορίας είναι άνω των 12 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των περίπου 40.000 δανείων συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ για τα οποία δεν έχει ακόμα εκδοθεί δικαστική απόφαση για υπαγωγή τους στον νόμο Κατσέλη (3869/2010).
Ο «λογαριασμός» λοιπόν αυξάνεται ακόμα περισσότερο αν στα ήδη τιτλοποιημένα δάνεια του νόμου Κατσέλη που έχουν ενταχθεί στον «Ηρακλή» προστεθούν τα στεγαστικά δάνεια που παραμένουν στους τραπεζικούς ισολογισμούς, τα δάνεια του νόμου Κατσέλη που έχουν πουληθεί αλλά δεν έχουν ενταχθεί στον «Ηρακλή» καθώς και αυτά που πρόκειται να ενταχθούν.
Σε κάθε περίπτωση η άμεση ζημιά άνω του 1 δισ. ευρώ που θα προέλθει από ενδεχόμενη μεταβολή της μεθόδου εκτοκισμού των αντίστοιχων οφειλών θα «χτυπήσει» τα business plans των τιτλοποιήσεων, των οποίων οι τίτλοι ανώτερης εξασφάλισης (senior notes) φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης τον λογαριασμό πληρώνει ο φορολογούμενος.
Η πάγια μέθοδος υπολογισμού των τόκων, δηλαδή η τοκοχρεολυτική εξόφληση προβλέπεται και στον νόμο Κατσέλη, αναφέρουν στελέχη του χρηματοπιστωτικού κλάδου («Το σχέδιο διευθέτησης οφειλών θα προβλέπει ότι ο οφειλέτης θα καταβάλει το μέγιστο της δυνατότητας αποπληρωμής του και ότι καταβάλλει ποσό τέτοιο ώστε οι πιστωτές του δεν θα βρεθούν, χωρίς τη συναίνεσή τους, σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν στην οποία θα βρίσκονταν σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης (….) Για τον προσδιορισμό της περιόδου τοκοχρεολυτικής εξόφλησης της οριζόμενης συνολικής οφειλής λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ύψος της οφειλής και η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη» άρθρο 9) ενώ μια αλλαγή του τρόπου υπολογισμού, δηλαδή σε κάθε δόση, μπορεί να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερες παρενέργειες καθώς ελλοχεύει όχι μόνο οικονομικούς αλλά και ηθικούς κινδύνους .