Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, η έκδοση των συντάξεων στην Ελλάδα αναμένεται να γίνει όσο πιο απλή και γρήγορη γίνεται, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνο Τσακλόγλου.
Με την ολοκλήρωση δύο μεγάλων έργων του ΕΦΚΑ, η διαδικασία έκδοσης συντάξεων θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένη, δίνοντας τη δυνατότητα έκδοσης με το «πάτημα ενός κουμπιού».
Σε συνέντευξή του στο Open, ο κ. Τσακλόγλου ανέλυσε τις σημαντικές αλλαγές που έρχονται στο συνταξιοδοτικό σύστημα και τα βήματα που έχουν γίνει για να επιλυθούν τα προβλήματα των εκκρεμών συντάξεων.
Προβλήματα και λύσεις στις εκκρεμείς συντάξεις
Όταν η σημερινή κυβέρνηση ανέλαβε το 2019, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις ήταν σε εκατοντάδες χιλιάδες. Σήμερα, όμως, ο αριθμός έχει περιοριστεί σε λιγότερες από 19.000, ενώ στις επικουρικές συντάξεις εξακολουθεί να υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα, με 33.000 εκκρεμότητες. Οι καθυστερήσεις οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι παλαιότερα τα επικουρικά ταμεία είχαν χαρτώο αρχείο, το οποίο καθυστερούσε την έκδοση των συντάξεων, ειδικά για όσους είχαν εισφορές σε περισσότερα από ένα ταμεία. Με τα νέα έργα ψηφιοποίησης του ΕΦΚΑ, οι καθυστερήσεις αυτές αναμένεται να περιοριστούν σημαντικά.
Fast Track συντάξεις και αναπροσαρμογές
Ο Υφυπουργός ανέφερε ότι σε περιπτώσεις όπου λείπουν ένσημα, η σύνταξη εκδίδεται άμεσα, αλλά με την επιφύλαξη ότι θα γίνει αναπροσαρμογή αργότερα, μόλις βρεθούν τα αποδεικτικά στοιχεία για τα υπόλοιπα ένσημα. Η συντριπτική πλειονότητα των συντάξεων εκδίδεται χωρίς να απαιτείται επανυπολογισμός, επιταχύνοντας τη διαδικασία για τους ασφαλισμένους.
Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων: Επικαιροποιήσεις και αλλαγές
Η ΕΑΣ, η οποία χρηματοδοτεί τον ΑΚΑΓΕ (λογαριασμός αλληλεγγύης γενεών), επηρεάζει τους συνταξιούχους με υψηλότερες συντάξεις. Όπως δήλωσε ο κ. Τσακλόγλου, από φέτος αναπροσαρμόζονται τα κλιμάκια της ΕΑΣ, ώστε κανένας συνταξιούχος να μην βλέπει μείωση της σύνταξής του λόγω αλλαγής κλιμακίου. Η ΕΑΣ αποτέλεσε έναν προληπτικό μηχανισμό για την ενίσχυση του συνταξιοδοτικού συστήματος ενόψει της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού.
Η Προσωπική Διαφορά και η σταδιακή εξάλειψή της
Η «προσωπική διαφορά» αφορά τους συνταξιούχους που υπήρξαν θύματα του επανυπολογισμού του νόμου 4387/2016. Σταδιακά, με την αύξηση των συντάξεων και τη βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης, η προσωπική διαφορά εξαλείφεται, βελτιώνοντας τη θέση των παλαιών συνταξιούχων σε σχέση με τους νέους, που έλαβαν μειωμένες συντάξεις από την αρχή.
Τα όρια ηλικίας και η σύνδεση με το προσδόκιμο ζωής
Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης είναι συνδεδεμένα με το προσδόκιμο ζωής και θα επαναπροσδιορίζονται κάθε τρία χρόνια. Το προσδόκιμο ζωής παραμένει αμετάβλητο έως το 2027, επομένως τα όρια συνταξιοδότησης δεν θα αλλάξουν τουλάχιστον για την επόμενη τετραετία.
Η ψηφιοποίηση του συνταξιοδοτικού συστήματος, σε συνδυασμό με τις άλλες μεταρρυθμίσεις, υπόσχεται να φέρει ταχύτερη και πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση στους πολίτες, προσφέροντας ένα σύγχρονο και αποδοτικό συνταξιοδοτικό σύστημα.
Διαβάστε επίσης: Πάνος Τσακλόγλου: Παράταση αναστολής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, για τους πληγέντες από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023