Η Πελοπόννησος, με την πλούσια ιστορία και το απαράμιλλο φυσικό κάλλος της, αποκτά και πάλι την ευκαιρία να βρεθεί στο επίκεντρο του τουριστικού χάρτη μέσω μιας τολμηρής και καινοτόμου πρωτοβουλίας: την επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου στην περιοχή.
Με την ενίσχυση της Ελληνο-Ελβετικής συνεργασίας, η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρόμου που συνδέει την Κόρινθο με την Καλαμάτα δεν είναι πια ένα απλό όνειρο, αλλά ένα έργο σε διαδικασία υλοποίησης.
Τον ερχόμενο Δεκέμβριο, το Ναύπλιο θα φιλοξενήσει ένα σημαντικό Ελληνο-Ελβετικό Συμπόσιο, όπου ειδικοί από την Ελλάδα και την Ελβετία θα συζητήσουν για το μέλλον του σιδηροδρομικού δικτύου στην Κεντρική και Νότια Πελοπόννησο. Το Συμπόσιο, που θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Δεκεμβρίου, εντάσσεται στα πλαίσια της προσπάθειας για την αναβίωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Κόρινθος-Άργος-Ναύπλιο-Τρίπολη-Καλαμάτα.
Η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε σημαντικά ζητήματα, όπως η μελέτη σκοπιμότητας για τις αναγκαίες παρεμβάσεις, η εκπόνηση ενός βιώσιμου επιχειρηματικού σχεδίου και οι τεχνικές προσεγγίσεις που απαιτούνται για την επαναλειτουργία της γραμμής. Αυτό το έργο έχει ήδη ξεκινήσει με θετικά δείγματα, όπως η αυτοψία που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα σε τμήμα 40 χιλιομέτρων από το Ναύπλιο μέχρι τα Δερβενάκια, αποκαλύπτοντας ότι η γραμμή είναι σε καλή κατάσταση και μπορεί να αναδειχθεί σε σημαντικό τουριστικό πόλο έλξης.
Η Στρατηγική Συνεργασία με την Ελβετία
Η συνεργασία με την Ελβετία είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς οι Ελβετοί διαθέτουν εκτενή εμπειρία στη λειτουργία τουριστικών σιδηροδρομικών γραμμών σε δύσβατες γεωγραφικές περιοχές. Όπως επισημαίνει η αρχιτέκτων και πολεοδόμος Ειρήνη Φρεζάδου, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), το πρώτο βήμα είναι να καταρτιστεί μια μελέτη σκοπιμότητας που θα αποτυπώνει τις τεχνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους της επαναλειτουργίας της γραμμής.
Από την πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο στην Αθήνα, υπήρξε ήδη θετική ανταπόκριση και συγκεκριμένες κατευθύνσεις για τη συνέχεια του έργου. Οι Ελβετοί εμπειρογνώμονες παρέχουν πολύτιμες γνώσεις για τον τρόπο που μπορούν να λειτουργήσουν οι τουριστικοί σιδηρόδρομοι και να καταστούν βιώσιμοι, προσαρμόζοντας τις καλές πρακτικές από την Ελβετία στις συνθήκες της Πελοποννήσου.
Το αναπτυξιακό πλάνο
Ο στόχος της επανενεργοποίησης του σιδηροδρόμου δεν είναι μόνο να επανασυνδεθούν οι πόλεις της Πελοποννήσου μεταξύ τους, αλλά και να προωθηθεί μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη για την περιοχή. Στην πρώτη φάση του έργου, η γραμμή Κόρινθος-Άργος-Ναύπλιο-Τρίπολη θα είναι ο πυρήνας του έργου, με το Ναύπλιο, έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, να αποτελέσει τον κρίσιμο κόμβο για την αναζωογόνηση της γραμμής.
Η επαναλειτουργία της γραμμής θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες για τον τουρισμό, όχι μόνο με τη μεταφορά τουριστών αλλά και με την ενίσχυση του ορεινού τουρισμού και του σιδηροδρομικού τουρισμού, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως και στην Ελβετία.
Με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης (Τρίπολη-Καλαμάτα), η περιοχή της Καλαμάτας θα επανασυνδεθεί με το εθνικό δίκτυο, ενώ θα δοθεί η ευκαιρία για τη δημιουργία ενός προαστιακού σιδηροδρόμου, ο οποίος θα συνδέει την Καλαμάτα με το αεροδρόμιο και θα ενισχύει την κινητικότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Βιώσιμο Μοντέλο Ανάπτυξης για την Πελοπόννησο
Η επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο δεν είναι μόνο μια πρωτοβουλία για την αναβίωση μιας παλιάς γραμμής, αλλά και μια στρατηγική κίνηση για την ανάπτυξη της περιοχής. Με την αναβίωση του σιδηροδρομικού δικτύου, η Πελοπόννησος αναμένεται να απολαύσει οφέλη όπως:
Αύξηση του τουριστικού ρεύματος: Οι τουριστικές διαδρομές με τρένο θα προσελκύσουν επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Ορεινός και σιδηροδρομικός τουρισμός: Η περιοχή θα αξιοποιήσει το φυσικό της κάλλος, με τουριστικές γραμμές που προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες.
Ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων: Η επαναλειτουργία του τρένου θα ενισχύσει την οικονομία των ορεινών περιοχών, προσφέροντας νέες ευκαιρίες στις τοπικές επιχειρήσεις και την κοινωνία.
Η Ελληνο-Ελβετική συνεργασία φέρνει ελπίδα και νέα δυναμική για την Πελοπόννησο, με στόχο να επαναλειτουργήσει το σιδηροδρομικό δίκτυο και να συνδέσει ξανά την περιοχή με την τουριστική και αναπτυξιακή της ταυτότητα. Η διαδικασία μόλις έχει ξεκινήσει, αλλά οι πρώτοι ενθαρρυντικοί δείκτες κάνουν τους συμμετέχοντες να πιστεύουν ότι το τρένο θα “σφυρίξει” και πάλι στις γραμμές της Πελοποννήσου.
Διαβάστε επίσης: Σιδηρόδρομος: Μεταρρύθμιση στα σκαριά, το δίκτυο στον αναπνευστήρα