Ανάσα για ιδιοκτήτες ακινήτων τα δύο νέα μέτρα του ΥΠΟΙΚ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ΠΟΜΙΔΑ και ο πρόεδρος της, Στράτος Παραδιάς, είχαν προτείνει πως να διαγραφούν τα αναδρομικά χρέη σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, διευκολύνοντας τους ιδιοκτήτες που επωμίζονται οφειλές από παλαιότερα έτη και φαίνεται ότι δικαιώνονται εν μέρη.
ΠΟΜΙΔΑ: «Η φορολογία στα ακίνητα, βασική αιτία της κρίσης στέγης»
Ενώ βλέπουν με θετικό πόσιμο τις κυβερνητικές παρεμβάσεις που αφορούν στη διαχείριση ακινήτων που βρίσκονται «εγκλωβισμένα» σε σχολάζουσες κληρονομιές και σήμερα παραμένουν αναξιοποίητα, επιβαρύνοντας τις πολυκατοικίες και στερώντας πολύτιμες ευκαιρίες για στέγαση και κοινωνική πολιτική.
Ακίνητα: Επιβράδυνση στην άνοδο των τιμών, αλλά η αγορά παραμένει «καυτή»
Ειδικότερα, ένα ακόμη πάγιο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ φαίνεται να παίρνει το δρόμο για τη λύση του με νέα διάταξη (άρθρο 212) στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ για την κεφαλαιαγορά. Σύμφωνα με αυτήν, οι οφειλές από τέλη καθαριότητας και φωτισμού για ακίνητα που έχουν διακοπεί από το δίκτυο ηλεκτροδότησης θα διαγράφονται αναδρομικά με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, εφόσον η διακοπή του ρεύματος πιστοποιείται και από τον ΔΕΔΔΗΕ.
Η προτεινόμενη διάταξη ορίζει συγκεκριμένα τα εξής:
Άρθρο 212
Τέλος καθαριότητας και φωτισμού σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 222 ν. 4555/2018
1. Στην παρ. 2 του άρθρου 222 του ν. 4555/2018 (Α΄ 133) το δεύτερο εδάφιο διαγράφεται και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Οφειλές από τέλη καθαριότητας και φωτισμού για ακίνητο, του οποίου η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί, σύμφωνα με βεβαίωση του αρμόδιου διαχειριστή δικτύου και το οποίο, σύμφωνα με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ή του νομίμου εκπροσώπου αυτού, δεν χρησιμοποιούνταν κατά το διάστημα αναφοράς, διαγράφονται ή παραλείπεται η βεβαίωσή τους. Ποσά που έχουν καταβληθεί δεν αναζητούνται.».
2. Σε περίπτωση προηγούμενης υπαγωγής της καταβολής των τελών του παρόντος σε ρύθμιση οφειλών, το ανεξόφλητο υπόλοιπο της ρυθμισμένης οφειλής, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, διαγράφεται με αίτηση του οφειλέτη προς τον οικείο Δήμο.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι οφειλές για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα διαγράφονται, εφόσον:
Έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, βάσει βεβαίωσης του αρμόδιου διαχειριστή δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ).
Ο ιδιοκτήτης ή ο νόμιμος εκπρόσωπος του ακινήτου δηλώσει υπεύθυνα στο Δήμο ότι το ακίνητο δεν χρησιμοποιούνταν κατά το διάστημα αναφοράς.
Αν έχουν καταβληθεί ποσά, δεν θα επιστρέφονται, ενώ για όσους είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους, το ανεξόφλητο υπόλοιπο θα διαγράφεται με αίτηση στον Δήμο.
Κατά την τελική διατύπωση της διάταξης αυτής πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι:
Οι Δήμοι ήδη γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο, μέσω τερματικού συνδεδεμένου με τη βάση του ΔΕΔΔΗΕ, για το εάν ένα ακίνητο είναι ηλεκτροδοτούμενο ή όχι.
Δεν χρειάζονται συνεπώς, ούτε και εκδίδονται πλέον, βεβαιώσεις για τις «κομμένες παροχές» ούτε συνεπώς θα χρειάζεται φυσική παρουσία του ιδιοκτήτη στον ΔΕΔΔΗΕ για τη λήψη τους.
Η ΠΟΜΙΔΑ διεκδικεί την αυτόματη διακοπή χρεώσεων δημοτικών τελών, όταν διακόπτεται η ρευματοδότηση!
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πρόταση, όσοι ιδιοκτήτες είχαν κλειστά τα ακίνητά τους όλο το 2023 ή στις 31 Δεκεμβρίου 2023 διέθεταν ανενεργό Αριθμό Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, εφόσον τα νοικιάσουν τουλάχιστον για τρία χρόνια από φέτος έως και το τέλος του 2026, δεν θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος για τα μισθώματα που αποκτούν από τα συγκεκριμένα ακίνητα . Οι φορολογικοί συντελεστές για το εισόδημα από ακίνητα ξεκινούν από 15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ και φτάνουν ακόμα και στο 45%.
ΠΟΜΙΔΑ: Το 82% θεωρεί τον ΕΝΦΙΑ άδικο φόρο
Διαχείριση σχολαζουσών κληρονομιών
Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε ριζικές αλλαγές στη διαχείριση σχολαζουσών κληρονομιών, δωρεών και κοινωφελών περιουσιών μέσω νέου νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα σε συνέντευξη Τύπου.
Κεντρικός στόχος της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι η σημαντική επιτάχυνση της εκκαθάρισης των σχολαζουσών κληρονομιών, μειώνοντας τον απαιτούμενο χρόνο από τέσσερα χρόνια σε μόλις 6 έως 12 μήνες. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας θα αξιοποιήσει για πρώτη φορά την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για τον εντοπισμό αδήλωτων κληρονομιών που ενδέχεται να ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ, καθώς και για τη διευκόλυνση της αναζήτησης συγγενών κληρονόμων.
Με τη νέα αυτή προσέγγιση, η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει τις καθυστερήσεις στη διαχείριση κληρονομιών και να διασφαλίσει ότι οι περιουσίες αξιοποιούνται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα.
Μια σχολάζουσα κληρονομιά αφορά περιουσία της οποίας ο κληρονόμος είναι άγνωστος, δεν έχει ακόμα βρεθεί ή δεν έχει αποδεχθεί την κληρονομιά. Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται υπό εκκαθάριση περίπου 7.000 σχολάζουσες κληρονομιές, που περιλαμβάνουν αυτοκίνητα, ακίνητα και έργα τέχνης. Ωστόσο, το 98% των ακινήτων εκποιούνται για την κάλυψη χρεών, με αποτέλεσμα να μην απομένουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία στο Δημόσιο.
Το πρόβλημα με τις αποποιήσεις και τον εντοπισμό κληρονόμων
Η μεγαλύτερη πρόκληση στη διαχείριση των κληρονομιών είναι η καθυστέρηση ενημέρωσης για αποποιήσεις και ο εντοπισμός συγγενών-κληρονόμων. Με το νέο σχέδιο νόμου, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αποποίησης, το Δημόσιο θα προχωρά άμεσα σε κλήρωση για τον ορισμό εκκαθαριστών και κηδεμόνων.
Πολλές φορές, οι κληρονόμοι είναι άγνωστοι είτε επειδή ο εκλιπών δεν όρισε διαθήκη είτε επειδή περιουσίες που ανήκαν σε κοινωφελή ιδρύματα έμειναν αναξιοποίητες ή εκμεταλλεύτηκαν επιτήδειοι.
Τι αλλάζει
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για τις κοινωφελείς περιουσίες, τις δωρεές προς το Δημόσιο και τα δημόσια ιδρύματα. Στόχος είναι η καλύτερη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων που ανέρχονται σε 1,12 δισ. ευρώ.
Από το 2020, το Υπουργείο Οικονομικών έχει θεσπίσει ως κίνητρο αμοιβή έως και 10% της αξίας της περιουσίας για ιδιώτες που υποδεικνύουν άγνωστες ή εκμεταλλευόμενες από τρίτους περιουσίες.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όποιος έχει πληροφορίες σχετικά με σχολάζουσες κληρονομιές ή κοινωφελείς περιουσίες οφείλει να ενημερώσει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών. Σε περίπτωση που δεν βρεθούν νόμιμοι κληρονόμοι, το Δημόσιο αναγνωρίζεται ως «εξ αδιαθέτου» κληρονόμος.
Με τις αλλαγές που προωθεί το νέο νομοσχέδιο, το ελληνικό κράτος στοχεύει στην ταχύτερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε σχολάζουσες κληρονομιές, δωρεές και κοινωφελή ιδρύματα, μεγιστοποιώντας τα οφέλη για το δημόσιο συμφέρον.