Έχει η διάσημη και δημοφιλής σαλάτα του Καίσαρα σχέση με τον Ιούλιο Καίσαρα. Πάμε να δούμε πώς βγήκε η ονομασία της και ποια ιστορία κρύβεται πίσω από την ονομασία της.
Θα ξεκινήσουμε με αυτό που δεν ισχύει. Η ονομασία της σαλάτας δεν οφείλεται στον Ιούλιο Καίσαρα – όχι, δεν την έτρωγε, δεν δημιουργήθηκε γι’ αυτόν. Το όνομά της προέρχεται από έναν Καίσαρα όμως, τον σεφ Καίσαρα Καρντίνι.
Ο ιταλικής καταγωγής Καρντίνι εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ στις αρχές του προηγούμενου αιώνα μαζί με τα επτά αδέλφια του! Η οικογένειά του διατηρούσε εστιατόριο στο Σακραμέντο. Λόγω της ποτοαπαγόρευσης, η επιχείρηση μεταφέρθηκε στο Μεξικό, στην πασίγνωστη πλέον πόλη Τιχουάνα.
Ο θρύλος θέλει μια μέρα με μπόλικη πελατεία το εστιατόριο να ξεμένει από πρώτες ύλες. Ο Καρντίνι αποφάσισε να αυτοσχεδιάσει με ό,τι υπήρχε στην κουζίνα του: πρωταγωνιστές ήταν τα φύλλα μαρουλιού και ο κρόκος αυγού. Το αποτέλεσμα άρεσε και στον εμπνευστή και σε όσους δοκίμασαν τη σαλάτα που έφτιαξε. Η σαλάτα έγινε σήμα κατατεθέν του ρεστοράν και η φήμη της μεγάλωσε όταν ηθοποιοί και καλλιτέχνες που επισκέπτονταν το Μεξικό για ν’ απολαύσουν κυρίως αλκοόλ, δοκίμαζαν τη σαλάτα του Καίσαρα Καρντίνι.
Όσο περνούσε ο καιρός, ο Καρντίνι δούλευε πάνω στη συνταγή του. Η αρχική εκδοχή της περιείχε μαρούλι, βραστά αυγά, παρμεζάνα, κρουτόν, σκόρδο, αντζούγιες και σάλτα.
Στα μέσα του 20ού αιώνα, και πιο συγκεκριμένα το 1948, ο Καρντίνι και η οικογένειά του επιστρέφουν στις ΗΠΑ και το Λος Άντζελες. Η σαλάτα που είχε πάρει ήδη το δρόμο της, καθιερώθηκε ακόμη περισσότερο.
Αυτή είναι η ιστορία της σαλάτας του Καίσαρα.
Διαβάστε στο financenews.gr
Ήξερες πως έτσι λέγεται το καρπούζι στα ελληνικά;
Το μυστικό της μακροζωίας των Αρχαίων Ελλήνων – Μια συνήθεια του χειμώνα
Πώς λεγόταν το σουβλάκι στην Αρχαία Ελλάδα;
Πηγή φωτογραφίας: pexels.com